Η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ
- Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020 - 06:15
Στην επόμενη φάση πέρασε το πρόγραμμα TINOS Guide & Seek, που προ(σ)καλεί μαθητές από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο οδηγό της Τήνου για παιδιά με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Γ΄ τάξη απ’ όλα τα Δημοτικά σχολεία της Τήνου ανέλαβε να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε μια από αυτές.
Το 1ο εργαστήριο γνωριμίας διεξήχθη τον Φεβρουάριο 2020 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας . Οι μικροί εξερευνητές κάθε τάξης συμμετείχαν σε παιχνίδια για την εξάσκηση των ικανοτήτων τους και δημιούργησαν κάρτες με προτάσεις, που ξεκινούσαν με τη φράση «Πριν φύγεις απ’ την Τήνο, μην ξεχάσεις να…».
Το 2ο εργαστήριο εξερεύνησης πραγματοποιήθηκε για κάθε τάξη στα χωριά Βωλάξ, Φαλατάδος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Πύργος και στην Χώρα της Τήνου. Για τις ανάγκες της δράσης χρησιμοποιήθηκαν χάρτες σχεδιασμένοι για κάθε σημείο, μεγεθυντικοί φακοί και φωτογραφικές μηχανές με φιλμ. Ακροστιχίδες έδωσαν στα παιδιά στοιχεία για τους προορισμούς τους. Αυτοκόλλητα με πασχαλινές τυρόπιτες ή παστέλια, καλάθια, μαντρακάδες, περιστεριώνες, πιθάρια, βράχια και άλλα τέτοια «παράξενα» φανερώθηκαν στο δρόμο των παιδιών.
Εξερεύνηση στα Πάνω Μέρη
Η ακροστιχίδα «ΒΡΑΧΟΣ» στο βιβλίο της εξερεύνησης οδήγησε τα παιδιά στο τοπίο με τους γρανιτικούς σχηματισμούς του χωριού Βωλάξ. Εκεί χρειάστηκε να λύσουν το μυστήριο για το πελώριο μέγεθος που έχουν τα βράχια του τοπίου, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα αλλά και την προέλευσή τους. Έτσι, η τιτανομαχία ζωντάνεψε ξανά μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών, οι οποίες συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο εξερεύνησης.
Όσο η μία ομάδα πάλευε με μύθους και τιτάνες, η άλλη ομάδα τρύπωσε στο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής. Αποστολή της ήταν να συλλέξει με κάθε τρόπο τα μυστικά αυτής της τέχνης η οποία μάλιστα εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2019. Οι κύριοι Αντώνης-Ιωσήφ και Λουδοβίκος Σιγάλας, παρέα με τους μικρούς εξερευνητές και τις μικρές εξερευνήτριες συζήτησαν για την καλαθοπλεκτική, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τους τρόπους πλεξίματος, τους λόγους χρήσης των αντικειμένων που φτιάχνουν, ενώ στο μεταξύ θα πλέξουν μια μολυβοθήκη παρέα. Τα παιδιά απαθανάτισαν τους ειδικούς και το εργαστήρι τους επί τω έργω μέσα από τις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές τους, γεμίζοντας το βιβλίο εξερεύνησής τους.
Επόμενος προορισμός ήταν ο Φαλατάδος. Η Ακροστιχίδα «ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» οδήγησε τη Γ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Τήνου, στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο γέμισε ξανά με παιδικές φωνές κα τις γυναίκες του χωριού, που φημίζονται για τα παραδοσιακά γλυκά τους. Εκεί, ανέλαβαν την τελευταία τους αποστολή: Να φτιάξουν παρέα πασχαλινές τυρόπιτες! Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά του νησιού, ενώ οι εξερευνητές και οι εξερευνήτριες ανέλαβαν να καταγράψουν τα μυστικά της συνταγής για τον οδηγό.
Εξερεύνηση στα Κάτω Μέρη
Η Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου μαζί με την Γ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Τήνου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρέα ανέλαβαν να εξερευνήσουν τα κάτω μέρη.
Η ακροστιχίδα «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ» έδωσε στα παιδιά το πρώτο στοιχείο για την εξερεύνησή τους και τα οδήγησε στο Δημοτικό Ίδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη. Με αφορμή το ότι ο εξαίρετος εικαστικός χρησιμοποιεί ένα αληθινό αντικείμενο που το ενσωματώνει στα έργα του, οι μαθητές κλήθηκαν να μιμηθούν την τεχνική του. Συγκεκριμένα, φωτογράφισαν επιτόπου κάτι που τους έκανε εντύπωση από το μουσείο. Η φωτογραφία αυτή έγινε το αληθινό αντικείμενο που τα ίδια ενσωμάτωσαν στη ζωγραφιά τους. Τα παιδιά μάλιστα είχαν τη χαρά να γνωρίσουν τον Κώστα Τσόκλη από κοντά, να κουβεντιάσουν μαζί του στην αυλή του Μουσείου και να δημιουργήσουν.
Η άλλη ομάδα παιδιών του 1ου Δημοτικού, τρύπωσε στην πετρόχτιστη στάση λεωφορείου, στο χωριό Κάμπος. Λύνοντας την ακροστιχίδα «ΜΕΛΙΣΣΑ» στο βιβλίο εξερεύνησής και με τη βοήθεια του χάρτη του, έψαξαν και βρήκαν τη μέλισσα - λογότυπο της πιο μεγάλης γιορτής του χωριού. Αυτή ήταν σχεδιασμένη στην πλατεία του Κάμπου και εκεί ακριβώς, η πόρτα ενός κρυφού περιβολιού άνοιξε. Οι εξερευνητές και οι εξερευνήτριες τρύπωσαν μέσα ενώ τα βέλη στο πάτωμα έδειξαν μια λεμονιά με πλατιά φύλλα. Αποστολή τους ήταν να μαζέψουν λεμονόφυλλα και ύστερα να βρουν την κυρία Μαρία Φιλιππούση, στην ενοριακή αίθουσα του χωριού, για να φτιάξουν παρέα παστέλια σε λεμονόφυλλο.
Η Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου εξερεύνησε το γειτονικό χωριό, Ταραμπάδο. Η ακροστιχίδα «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» του βιβλίου εξερεύνησης παρέα με τις πέτρινες πινακίδες του χωριού, οδήγησε τα παιδιά στην πλατεία. Είκοσι περίπου περιστεριώνες - αληθινά έργα τέχνης- ενέπνευσαν τα παιδιά για να κατασκευάσουν με πηλό τον δικό τους περιστεριώνα και να τον διακοσμήσουν, όπως μπορούν, με τα δικά τους μοτίβα. Τέλος, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή και το φιλμ που είχε η τσάντα της εξερεύνησής τους, κλήθηκαν να τους φωτογραφίσουν προκειμένου να ενταχθούν στον οδηγό.
Η ακροστιχίδα «ΠΗΓΑΔΙ» οδήγησε τους εξερευνητές και τις εξερευνήτριες στην πηγή του χωριού, κοντά στους περιστεριώνες. Στο δρόμο τους για εκεί, βρήκαν ένα ραβασάκι που είχε ως υστερόγραφο «Μη φοβηθείς τις Αγελούδες!». Τα παιδιά προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τι είναι οι Αγελούδες «μυθικά ή αληθινά πλάσματα» και με τις μπογιές τους τις σε χαρτί.
Εξερεύνηση στα Έξω Μέρη
Με δεδομένο ότι η μαρμαροτεχνία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Πύργου της Τήνου, ή ότι στη Γ’ Δημοτικού τα παιδιά διδάσκονται κυκλαδικό πολιτισμό με αναφορά στο μάρμαρο και τους τεχνίτες του, η εξερεύνηση για το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου, αφορούσε στον «Κύκλο του Μαρμάρου».
Η ακροστιχίδα «Δράκος» στο βιβλίο της εξερεύνησής τους και ο ήχος από τον μαντρακά που κοπανά το μάρμαρο, οδήγησε τα παιδιά στο Νταμάρι του Δράκου. Εκεί, ο Λατόμος Αντώνης Καραγιάννης τους μίλησε για τη διαδικασία εξόρυξης του μαρμάρου από το βουνό και έλυσε τις απορίες τους. Αποστολή των μαθητών ήταν να αποτυπώσουν το νταμάρι στο βιβλίο εξερεύνησης, προκείμενου αυτό να συμπεριληφθεί στον οδηγό. Φεύγοντας, ο κ. Καραγιάννης τους έδωσε από ένα κομμάτι μάρμαρο.
Η ακροστιχίδα «Σίδερο» και ο χάρτης έστειλε τους εξερευνητές και τις εξερευνήτριες στον σιδερά του χωριού, ή αλλιώς τον Θεό της Φωτιάς «Ήφαιστο». Ο κύριος Δημήτρης Χατζής και το εργαστήρι του φωτογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά, ενώ ο ίδιος τους έφτιαξε επιτόπου βελόνια και τους ανέθεσε να τα πάνε «εκεί που ανήκουν». Έτσι, κατέληξαν στη Σχολή καλών τεχνών/μαρμαροτεχνίας, όπου παρέα με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τον διευθυντή της Σχολής, Λεωνίδα Χαλεπά, σκάλισαν τα μαρμαράκια τους που έγιναν έργα τέχνης για να κοσμήσουν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας.
Εξερεύνηση στη Χώρα της Τήνου
Η Γ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Τήνου ανέλαβε να καταγράψει στοιχεία του πολιτισμού από την Χώρα του νησιού.
Η ακροστιχίδα «ΠΙΘΑΡΙ» οδήγησε τη μια ομάδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης. Τα παιδιά περιπλανήθηκαν στον χώρο για να καταλήξουν γύρω από το πελώριο πιθάρι που απεικονίζει τη γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να το αποδώσουν μέσα από τη ζωγραφική τους και τις φωτογραφίες τους.
Παράλληλα, η άλλη ομάδα παιδιών τρύπωσε στη Βιοτεχνική Σχολή Τήνου, όπου συνάντησαν τις κυρίες Κατερίνα Κανακάρη και Μαρούλα Γκύζη. Οι εξερευνητές και οι εξερευνήτριες βρέθηκαν ανάμεσα σε αργαλειούς, υφαντά, κλωστές, ραπτομηχανές και γυναίκες με μεράκι και γνώση μια σπάνιας τέχνης σήμερα που τους βοήθησαν να δοκιμάσουν τα εργαλεία τους.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 από τα 12 προγραμματισμένα εργαστήρια (εργαστήρια γνωριμίας και εξερεύνησης με τα παιδιά). Το τελευταίο εργαστήριο δημιουργικής γραφής, όπου κάθε παιδί θα απαντήσει σε ερωτήσεις για όλες τις τέχνες και τους μύθους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της καραντίνας, με δεδομένο ότι η υγεία είναι προτεραιότητα όλων μας. Προς το παρόν η Guide και ο Seek -όπως ονομάζονται οι φιγούρες από το λογότυπο – μένουν σπίτι!
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εξόρμηση στα Πάνω Μέρη
13 Μαρ. 2020 - 6:15 - Νέοι εξερευνητές εν δράσει
25 Φεβ. 2020 - 6:13 - Σχολεία 2025: Πόσα τριήμερα φέρνει στους μαθητές η νέα χρονιά
3 Ιαν. 2025 - 19:33 - Γιατί οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους
3 Ιαν. 2025 - 16:32 - Χρονιά με μεγάλα κενά, αλλά και διακρίσεις
3 Ιαν. 2025 - 6:17