«Ποδαρικό» στα σχολεία μετά τη λήξη της αναστολής έκαναν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου

Έναρξη της νέας σχολικής πραγματικότητας

Πάνω από 50% το ποσοστό των παιδιών που επέστρεψαν στα θρανία των Κυκλάδων

Ικανοποιητικός θεωρείται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των Κυκλαδιτών μαθητών της Γ’ Λυκείου που, χθες το πρωί, επέστρεψαν στα σχολεία τους, ακριβώς δύο μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας τους.  

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου κάνει λόγο στην «Κοινή Γνώμη» για ποσοστό άνω του 50% που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 70%. Από την άλλη, σε σχολικές μονάδες μικρότερων νησιών με περιορισμένη μαθητική δύναμη, δεν καταγράφηκαν απουσίες.

Στον νομό των Κυκλάδων λειτουργούν συνολικά 72 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι 58 εξ’ αυτών είναι Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και Γυμνάσια με τάξεις Λυκείου, ενώ οι υπόλοιπες Γυμνάσια και ειδικά σχολεία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, βάσει των μέτρων που λήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική πραγματικότητα στη μετά κορωνοϊό εποχή, τέθηκε σε εφαρμογή η εκ περιτροπής προσέλευση στα τμήματα που περιλαμβάνουν περισσότερους από 15 μαθητές, όπως στην περίπτωση του ΓΕΛ Σύρου. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιποι μαθητές θα παρουσιαστούν σήμερα στο σχολείο τους, όπως προβλέπει το -διαμορφωμένο και προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα- ωρολόγιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ' Λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ' λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Η πραγματική εικόνα για τους αριθμούς των μαθητών που επέστρεψαν στις τάξεις τους αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς το Υπουργείο καλεί τους Διευθυντές των σχολείων να καταχωρούν καθημερινά τα σχετικά στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα του myschool.

Μ. Παραμυθιώτου: «Απουσίες σημειώνονταν και προ κορωνοϊού»

“Σε επικοινωνία που είχα με Διευθυντές τόσο από τις Κυκλάδες όσο και τα Δωδεκάνησα το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών έδωσε το «παρών»”, επισημαίνει η κ. Παραμυθιώτου, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές πως το ποσοστό ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του σχολείου ή το μέγεθος του νησιού. «Είναι πολύ σημαντικό ότι όλα κύλησαν ομαλά και δε μου μεταφέρθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα» εξηγεί η ίδια, προσθέτοντας πως τα καθαρά νούμερα θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι μαθητές οι οποίοι είτε θα απέχουν από το σχολείο, είτε θα παρακολουθούν μόνο ορισμένα μαθήματα θα λαμβάνουν αντίστοιχο αριθμό απουσιών τις ημέρες, κατά τις οποίες τα τμήματά τους λειτουργούν κανονικά.

Όπως υπογραμμίζει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, οι απουσίες μαθητών της Γ’ Λυκείου πριν από τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ένα φαινόμενο που πάντα συνέβαινε και προ κορωνοϊού. «Πολλά παιδιά κρατούσαν τις απουσίες τους για την περίοδο αυτή, καθώς είχαν φροντιστήρια ή ήθελαν να διαβάσουν. Παρόλα αυτά, η πρώτη εντύπωση και από τους δύο νομούς είναι θετική. Οι μαθητές που εμφανίστηκαν χθες στο σχολείο, θα ξανακάνουν μάθημα αύριο. Επομένως, τότε θα δούμε εάν ο αριθμός αυξήθηκε ή μειώθηκε».

Δεδομένου ότι αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται μαθήματα μόνο για την Γ’ Λυκείου, η κατάσταση θεωρείται πιο ελεγχόμενη, συνεπώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα διαλείμματος σε διαφορετική ώρα για κάθε ομάδα μαθητών. Το εν λόγω μέτρο θα επανεξεταστεί εν όψει της επαναλειτουργίας και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των τάξεων Γυμνασίου, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. «Αυτό προβληματίζει κυρίως τους Διευθυντές Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις σε μικρότερα νησιά, όπου παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου βρίσκονται σε κοινό χώρο», σημειώνει η κ. Παραμυθιώτου. Ωστόσο, διαβεβαιώνει πως το σύνολο των σχολείων έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέσα (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τηρούνται οι αποστάσεις. Μάλιστα χθες, ημέρα επανεκκίνησης μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου, τα παιδιά ενημερώθηκαν από το εκπαιδευτικό προσωπικό για τους κανόνες ατομικής και συλλογικής υγιεινής στους χώρους όπου θα συνυπάρχουν έως και τις 12 Ιουνίου.

«Οι μαθητές θα αποκτήσουν δεξιότητες για την προστασία τους»

Σχετικά με την επανέναρξη των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης εξηγεί πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργείο Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων που θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα από αυτή την πρώτη δοκιμαστική περίοδο. «Εάν δε δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε περίπτωση που τα μέτρα συνεχιστούν σε έναν βαθμό και τη νέα σχολική χρονιά, τα παιδιά θα είναι πιο εξοικειωμένα. Ως εκ τούτου, το στάδιο που διανύουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να μας βοηθήσει να δράσουμε βελτιωτικά, διορθωτικά προς κάτι που δεν πηγαίνει απόλυτα καλά», υπογραμμίζει η κ. Παραμυθιώτου.

Αναφερόμενη στον αυστηρό χαρακτήρα των μέτρων που καλούνται να ακολουθήσουν τα σχολεία, η ίδια εκτιμά πώς η εφαρμογή τους σε ελάχιστο ή μέγιστο βαθμό θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες και να κάνουν πράξη όλα όσα διδάσκονται επί σειρά ετών μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας. «Θα αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους ή να μη συγχρωτίζονται ώστε να προφυλάσσονται από μία πανδημία και όλο αυτό να καταστεί μέρος της καθημερινότητάς τους, χωρίς τη μόνιμη παρουσία ή παρέμβαση κάποιου που θα τους το υπενθυμίζει. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα κι εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε κάθε πρόβλημα».

Χρ. Μιχαλόπουλος: «Τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης θα φανούν μελλοντικά»

Παράλληλα με τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκίνησε και η υπογραφή των αιτήσεων-δηλώσεων από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για τη συμμετοχή τους στις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις.  

Η σχετική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεών τους είναι ως τις 14 του μήνα, και η παρουσία των μαθητών στα Λύκεια για την υπογραφή τους είναι υποχρεωτική. Παρόλα αυτά, οι διευθυντές των σχολείων έχουν στα χέρια τους και τις ακριβείς οδηγίες για τη συμπλήρωση δηλώσεων για όσους μαθητές θέλουν να μην παρουσιαστούν στα σχολεία τους, καθώς έχουν στο σπίτι τους ομάδες υψηλού κινδύνου, ή ανήκουν οι ίδιοι σ’ αυτές.

Σχετικά με τα νέα δεδομένα στη μετά κορωνοϊό εποχή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» πως τα σχολεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την κάλυψη της προβλεπόμενης ύλης μέχρι τη λήξη της φετινής χρονιάς. «Αν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, θα τις συμπληρώσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει πως η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης απέφερε καρπούς ειδικά στο νομό μας, όπου μεγάλος αριθμός παιδιών συμμετείχε στα διαδικτυακά μαθήματα.

«Ως εκπαιδευτικός, επιδιώκω πάντα να βλέπω τα πράγματα θετικά και με αισιοδοξία. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές ανοίχτηκαν πολύ στον κόσμο της τηλεκπαίδευσης και έκαναν καλή δουλειά, ακόμη κι υπό πίεση. Η συμβολή της θα αξιολογηθεί στο τέλος της χρονιάς, μαζί με τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις», σημειώνει ο κ. Μιχαλόπουλος.