Παροχή υποστήριξης και διαχείρισης του άγχους των συμμετεχόντων και των οικογενειών τους στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις

Τα Κ.Ε.Σ.Υ. Σύρου και Νάξου στο πλευρό των υποψηφίων

Το επίπεδο αγωνίας των μαθητών που σε λίγες ημέρες θα εξεταστούν πανελλαδικά με στόχο την εισαγωγή τους σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, αυξήθηκε φέτος ακόμη περισσότερο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των ραγδαίων αλλαγών στη ζωή και την καθημερινότητά μας, μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Αυτή η επιπρόσθετη δυσκολία που οδήγησε τόσο στην αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όσο και σ’ ένα ντόμινο μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της πανδημίας, επηρέασε απότομα το πρόγραμμα των υποψηφίων, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να κάνουν την υπέρβαση και να χαράξουν τη δική τους πορεία.

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, λειτουργούν καθημερινά από την 1η Ιουνίου τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και διαχείρισης άγχους των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των οικογενειών τους. Το σημαντικό αυτό έργο έχουν αναλάβει τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης τόσο στις Κυκλάδες (Σύρο και Νάξο), όσο και στα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Κάλυμνο και Κω).

Αποστολή των Κ.Ε.Σ.Υ., είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου.

Για την εκπλήρωση της αποστολής τους, τα Κ.Ε.Σ.Υ. δραστηριοποιούνται στους τομείς της διερεύνησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, της διενέργειας αξιολογήσεων, του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, καθώς και δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού, της υποστήριξης του συνολικού έργου των σχολικών μονάδων, της διενέργειας ενημερώσεων και επιμορφώσεων και της ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.

Όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους.

Μ. Παραμυθιώτου: «Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση και πίστη»

Η παροχή υποστήριξης ειδικά σε υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, να ξεπεράσουν τον φόβο μιας ενδεχόμενης αποτυχίας ή απογοήτευσης και να αντλήσουν δύναμη για την κορύφωση της προσπάθειάς τους, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα ΚΕΣΥ των δύο νομών, αναδεικνύοντας με τη σειρά της τον κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο της εκπαίδευσης.

«Σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για το σύνολο των μαθητών και ειδικότερα για εκείνους που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους για το πραγματικό ταξίδι της ζωής, σκέφτηκα ότι τα ΚΕΣΥ δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στο πλευρό των υποψηφίων μας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου.

Η ίδια επικοινώνησε με τους προϊσταμένους των πέντε ΚΕΣΥ, οι οποίοι αποδέχτηκαν με χαρά την πρότασή της. Όπως εξηγεί «αυτό θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο, ωστόσο η ανάγκη υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, φέτος, κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Μην κρυβόμαστε… Δεν πρόκειται για μία απλή πανδημία. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον κορωνοϊό έχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ένας υποψήφιος, εκτός από το άγχος του για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του, πιέζεται συναισθηματικά και λόγω άλλων ζητημάτων που απασχολούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και κινείται. Επομένως, χρειάζεται ενθάρρυνση και πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει και υπό τις παρούσες συνθήκες».

Σημειώνεται ότι, η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του ΚΕΣΥ Σύρου (22810 79264) λειτουργεί καθημερινά (13:00-14:00). Αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχει και το ΚΕΣΥ Νάξου (22850 62335) κατά τις ώρες 11:00 -12:00 και 15:00 – 16:00. Στη διάθεση τόσο των υποψηφίων όσο και των οικογενειών τους θα βρίσκονται έως και τις 30 Ιουνίου 2020 (ημέρα λήξης τρέχοντος σχολικού έτους) κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί.

«Όσο πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, η διαχείριση του άγχους είναι πολύ σημαντική», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παραμυθιώτου, εκτιμώντας πως εκτός από τους υποψηφίους θα επωφεληθούν και οι γονείς οι οποίοι θα μάθουν από τους ειδικούς με ποιον τρόπο μπορούν να στηρίξουν το παιδί τους.

Πολύτιμες συμβουλές σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού

Με αφορμή την πολύτιμη συμβολή των ΚΕΣΥ σε αυτή την προσπάθεια, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης υπογράμμισε τον σπουδαίο υποστηρικτικό ρόλο των Κέντρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Οι παιδαγωγικές ομάδες ασχολούνται με τις διαγνώσεις και τις αξιολογήσεις για να πάρουν γνωματεύσεις για τμήματα ένταξης και παράλληλες στηρίξεις παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, υποστηρίζουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, φτιάχνοντας ειδικά προγράμματα παρέμβασης εντός σχολείου. Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι και ο επιμορφωτικός ρόλος τους, καθώς ενημερώνουν και συμβουλεύουν τους μαθητές σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται ότι στις 10 & 11 Ιουνίου 2020 από 18:30 έως 20:00 θα λάβει χώρα η τηλε-ημερίδα με θέμα «Διέξοδοι και Προοπτικές μετά το Γυμνάσιο». Την τηλεδιάσκεψη θα παρουσιάσει ο υπεύθυνος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥ Σύρου, κ. Τζούδας Σωτήρης σε συνεργασία με το 1ο ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου. Η διημερίδα απευθύνεται σε μαθητές και γονείς της Γ’ Γυμνασίου.

Επιπλέον, σημειώνεται πως στελέχη των ΚΕΣΥ Σύρου και Νάξου συμμετείχαν χθες στην επιστημονική τηλε-ημερίδα που διοργάνωσε το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία του παιδιού στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον». Ειδικότερα, στη δράση έλαβαν μέρος η Σχολική Ψυχολόγος Στεφανία Παπαδάκη από το Κ.Ε.Σ.Υ. Σύρου και η ψυχολόγος Κυριακή-Αλεξάνδρα Αμπανίδου από  το Κ.Ε.Σ.Υ. Νάξου.

Ο δρόμος προς τις πανελλαδικές στις Κυκλάδες

Αναφορικά με τις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις, η κ. Παραμυθιώτου δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ότι ο αριθμός των φετινών υποψηφίων στις Κυκλάδες ανέρχεται σε 1.090 μαθητές. «Μέχρι στιγμής, οι προετοιμασίες των εξεταστικών κέντρων και η λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων βαίνουν καλώς και φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα». Σχετικά με το θέμα της κατανομής των υποψηφίων στις αίθουσες, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης διευκρινίζει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον χώροι, καθώς τα σχολεία των μικρών νησιών έχουν λίγους υποψηφίους, ενώ τα σχολεία των μεγαλύτερων περιοχών διαθέτουν πολλές αίθουσες που επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας χωρίς επιπλέον ενέργειες.