“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Φωνές αγανάκτησης από μαθητές του 3ου επιστημονικού πεδίου που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα

  • Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2020 - 06:27

Ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας την αποκατάσταση της αδικίας καθώς θεωρούν ότι αδικούνται στην κατανομή των θέσεων στα πανεπιστήμια

Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές αγανάκτησης υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, που εξετάστηκαν φέτος για δεύτερη χρονιά, έχοντας επιλέξει το παλαιό σύστημα και βλέπουν σήμερα τις ελπίδες τους για την εισαγωγή τους σε σχολές που έχουν επιθυμούν σχεδόν να εξανεμίζονται.

Ειδικά για τους υποψηφίους του τρίτου πεδίου, η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη, αφού το ενδιαφέρον για σχολές είναι υψηλό, μεταξύ των αποφοίτων και υποψηφίων, αλλά το ποσοστό εισαγωγής παραμένει χαμηλό, δηλαδή μόλις το 9.5% των παιδιών θα μπορέσουν να εισαχθούν σε σχολές προτίμησής τους. Τι σημαίνει αυτό; Όπως περιγράφει στην Κρητική Επιθεώρηση μητέρα μαθητή του Ρεθύμνου, που διαγωνίστηκε με το παλαιό σύστημα και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 18 χιλιάδες μόρια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το παιδί της δεν θα εισαχθεί στην ιατρική, γιατί δεν είναι στο 9,5% των παιδιών που θα μπουν, όμως θα εισαχθούν κάποια άλλα παιδιά που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα – που λόγω του κορωνοϊού υπέστη μείωσης ύλης – που έχουν συγκεντρώσει κάτω από 18 χιλιάδες μόρια!

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το θέμα προφανώς δεν αφορά μαθητές μόνο στο Ρέθυμνο και έτσι έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Μαθητές έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ και καθηγητές επισημαίνουν τις αδικίες που έχουν προκύψει.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου Επιστημών Υγείας των Πανελλαδικών 2020 του παλαιού συστήματος έστειλαν ομαδικά μία επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητώντας το αυτονόητο: να αποκατασταθεί η αδικία, όπως λένε περιγράφοντας και τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι αδικούνται έναντι των συνυποψηφίων τους.

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Σας γράφουμε αυτό το mail προκειμένου να επισημάνουμε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των υποψηφίων επιστημών υγείας με το ΠΑΛΙΟ σύστημα που θα συμβεί αν εφαρμοστεί το ποσοστό θέσεων 9,51% που αποδόθηκε στους παλαιούς υποψηφίους ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ και ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο συμμετείχαν.

Τυχαίνει από το σύνολο των 6900 υποψηφίων που συμμετείχαν από όλες τις κατευθύνσεις με το παλαιό σύστημα οι 2233 να ανήκουν στο 3ο Επιστημονικό πεδίο, αριθμός που αναλογεί στο 1/3 του συνόλου και όχι στο 1/4 όπως θα έπρεπε αν η κατανομή των παλαιών υποψηφίων στις 4 κατευθύνσεις ήταν ισομερής.

Σε ποσοστό οι παλαιοί υποψήφιοι του 3ου πεδίου είναι το 16,9% του συνόλου παλαιών και νέων του πεδίου αυτού (2233/13215=16,9%) ενώ οι νέοι υποψήφιοι είναι το 83,1% του συνόλου παλαιών και νέων του πεδίου αυτού (10982/13215=83,1%) και έτσι αν αποδοθεί στους παλαιούς ποσοστό θέσεων = 9,51% αδικούνται πάρα πολύ, καθώς θα έχουν λάβει ποσοστό θέσεων σημαντικά μικρότερο από αυτό που τους αναλογεί. Επομένως δικαιούνται οι παλαιοί υποψήφιοι του 3ου πεδίου ένα ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο του 9,51%. Αν δε διορθωθεί αυτή η αδικία το αποτέλεσμα θα είναι άριστοι μαθητές του παλαιού συστήματος να μείνουν εκτός των Ιατρικών και Οδοντιατρικών Σχολών ενώ υποψήφιοι του νέου συστήματος με πολύ χαμηλότερη βαθμολογία να επιτύχουν την είσοδό τους στις ως άνω σχολές. Η απόκλιση της βάσης εισόδου στην ΙΔΙΑ σχολή μεταξύ νέων και παλαιών υποψηφίων θα προκύψει τεράστια (400-1000 μόρια).

Αντίθετα στα άλλα Επιστημονικά πεδία (π.χ. στο 2ο και στο 4ο) δίνεται στους υποψηφίους μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων από αυτό που τους αναλογεί με βάση τον αριθμό τους. Το ποσοστό των παλαιών υποψηφίων του 2ου πεδίου (Θετικών Επιστημών) είναι 7,45% και του 4ου πεδίου (Σπουδών Οικονομίας) είναι 5,35% του συνόλου των υποψηφίων (παλαιών + Νέων) στα πεδία αυτά. Δεν θα ήταν δίκαιο και αναλογικό λοιπόν, να δοθεί στους παλαιούς υποψηφίους αυτών των πεδίων το 9,51% των θέσεων των Σχολών που αντιστοιχούν στο πεδίο τους, αλλά ένα ποσοστό πολύ μικρότερο.

Αυτά δεν ήταν γνωστά ή έστω προβλέψιμα στους παλαιούς υποψηφίους όταν κλήθηκαν να δηλώσουν με ποιό σύστημα επιθυμούν να συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις και μάλιστα βάση του Νόμου 4365/30.10.2019 είχατε δεσμευτεί ότι "θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς". Εξάλλου, η επιλογή του νέου συστήματος θα σήμαινε ότι θα διαγωνιζόμασταν σε ύλη που δεν είχαμε διδαχθεί κάτι που κι εσείς δεν το θεωρείται δίκαιο, γι’ αυτό άλλωστε περικόψατε σημαντικά ύλη στους καινούριους υποψηφίους αφού λόγω κορωνοϊού δεν τη διδάχθηκαν. Δεν δίνονται λοιπόν ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε παλαιούς και νέους υποψηφίους και σίγουρα ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ κάτι που είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ.

Αντιθέτως στο 2ο και 4ο πεδίο θα υπάρξει σημαντική πτώση των βάσεων για τους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος, ακριβώς επειδή ο αριθμός τους ανά πεδίο είναι πολύ μικρός και δεν αντιστοιχεί στο ποσοστό του 9,51%. Έτσι η αδικία εκεί είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή της εισαγωγής αδύναμων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεωρούμε ότι και τώρα ακόμη ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ και να αποδείξετε ότι ενδιαφέρεστε να επιβραβεύσετε την ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ.

Χωρίς να καταργήσετε την Υπουργική Απόφαση Φ. 253.1/56061/Α5/14-05-2020 μπορείτε να εκδόσετε ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ με την οποία να αποδίδεται ποσοστό θέσεων ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ του αριθμού των υποψηφίων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου (Διαφορετικό δηλαδή ποσοστό για κάθε ένα από τα 4 πεδία ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων στο κάθε ένα) και ταυτόχρονα να διατηρηθεί το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ποσοστό θέσεων που θα αποδοθούν στους παλαιούς υποψηφίους (και των 4 Πεδίων) στο 9,51% του ΣΥΝΟΛΟΥ των θέσεων.

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το Αίτημά μας που είναι και αίτημα 2233 οικογενειών των οποίων τα παιδιά έδωσαν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο και τα οποία τυγχάνουν αντικείμενο άνισης μεταχείρισης, αποκαθιστώντας έστω και την ύστατη τούτη ώρα τη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και την ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στην πολύπαθη χώρα μας».