Ουσιαστικότερα μέτρα για την ασφάλειά τους αιτούνται οι μαθητές του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Σύρου, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων τους

Δυσφορία για την πολύωρη χρήση μάσκας

Μεταξύ των δεκάδων σχολείων σε πολλές περιοχές της χώρας που τελούν υπό κατάληψη σε μια συντονισμένη προσπάθεια των μαθητών να διαμαρτυρηθούν για την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας, βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής και τα Λύκεια της Σύρου.

Οι μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου του νησιού, αντιδρώντας στα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα προστασίας και πρόληψης από τον κορωνοϊό εντός σχολικού πλαισίου έβαλαν λουκέτα, αιτούμενοι ασφαλείς υγειονομικά συνθήκες διδασκαλίας.

Το μαθητικό δυναμικό κάθε σχολείου, ακολουθώντας τις τυπικές διαδικασίες, προχώρησε σε ψηφοφορία με θέμα τη συνέχιση ή μη της κατάληψης με βάση τα αιτήματα που κοινοποιήθηκαν, αμέσως μετά, στη Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, 213 μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου συνηγόρησαν υπέρ της κατάληψης, με τις αρνητικές ψήφους να είναι μόλις 50. Στην περίπτωση του ΓΕΛ Σύρου η «ψαλίδα» ήταν μικρότερη, καθώς 119 μαθητές ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στο πανελλαδικό κύμα αντίδρασης, ενώ 90 μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία τους για άνοιγμα των θυρών του σχολείου.

Μαθητές ΓΕΛ Σύρου: «Λιγότερα άτομα σε κάθε αίθουσα»

Αιτιολογώντας γραπτώς την απόφασή τους, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου κάνουν λόγο για εξουθένωση από την πολύωρη χρήση μάσκας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετοι στο συγκεκριμένο μέτρο το οποίο συστήνεται από τους αρμόδιους φορείς. Παρόλα αυτά, κρίνουν ότι πρέπει να ληφθούν ουσιαστικότερα μέτρα για την καταπολέμηση του COVID-19. Επισημαίνουν ακόμη, ότι η πολύωρη χρήση της μάσκας δυσκολεύει αρκετά τους μαθητές με αναπνευστικά προβλήματα (πχ. άσθμα), οι οποίοι έχουν τον φόβο πως σε περίπτωση αφαίρεσής της, θα πάρουν απουσία. Οι μαθητές δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις «ελαττωματικές» -όπως χαρακτηρίζουν- μάσκες οι οποίες παραδόθηκαν στα σχολεία, στην έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς. «Το γεγονός πως το υπουργείο διένειμε σε κάθε μαθητή μία μάσκα, επιβαρύνει επιπλέον τις οικογένειες των μαθητών με ένα μεγάλο κόστος», σημειώνουν στο υπόμνημά τους, εξηγώντας πως μέχρι να σταλούν οι νέες μάσκες με τις σωστές διαστάσεις, οι μαθητές καλούνται να καλύψουν επιπλέον αυτή την ανάγκη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στον αριθμό των μαθητών στις τάξεις και άλλους μικρούς χώρους που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός κυρίως στις ώρες του διαλείμματος και κατά την είσοδο – έξοδο των μαθητών στον χώρο του σχολείου. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», εκπρόσωπος των μαθητών υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να στοιβάζονται 20 και 25 μαθητές σε ένα τμήμα με την υποχρέωση να φορούν μάσκα, όταν στους υπόλοιπους χώρους δεν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλειά τους. «Παρότι έχουν οριστεί κάποιοι χώροι για την πραγματοποίηση ξεχωριστών διαλειμμάτων, αυτό δεν εφαρμόζεται, ούτε υπάρχει κάποιος για να ελέγχει 300 άτομα που βρίσκονται όλα μαζί στην αυλή, χωρίς μάσκα. Και ενώ συμβαίνει αυτό, υπάρχει η απαίτηση να συνυπάρχουμε 25 μαθητές σε μία αίθουσα με μάσκες».

Εκτός από τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, οι μαθητές εκφράζουν την ανησυχία τους και για άλλα ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τις εγκαταστάσεις του σχολείου τους. Ειδικότερα, τονίζουν πως «ο εξοπλισμός πυρασφάλειας είναι απαρχαιωμένος και ουσιαστικά οι ίδιοι μένουν απροστάτευτοι σε κατάσταση κινδύνου», ενώ κάνουν λόγο για «κακές υποδομές, καθώς η συντήρηση είναι ελλιπής και σπάνια».

Καταλήγοντας, καθιστούν γνωστό πως τα παραπάνω αιτήματα υποστηρίζονται από πολλά σχολεία της χώρας καθώς και από πολλούς γονείς μαθητών. Όλα τα αιτήματα διαβάστηκαν στους μαθητές στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο του σχολείου, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης κατά του covid-19. Η αντιπροσωπεία μαθητών του ΓΕΛ Σύρου εξέφρασε την ευχή για αποδοχή των αιτημάτων τους από τους αρμόδιους, προκειμένου να λήξει η κατάληξη.

Μαθητές ΕΠΑΛ Σύρου: «Τα κτίριά μας ρημάζουν και δεν υποχωρούμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανησυχίες των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου. Επιπλέον προσθήκη στις δικές τους παρατηρήσεις αποτελεί το μόνιμο αίτημά τους για άμεση αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων του σχολείου τους. Όπως ανέφεραν στην «Κοινή Γνώμη», παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ανάγκη έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές από τους ίδιους, αποτελώντας ακόμη και λόγο παλαιότερων καταλήψεων, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον Δήμο. «Πολλοί τοίχοι είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν, οι σοβάδες υποχωρούν και γενικότερα τα κτίρια έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Και μάσκες να μας φέρουν, εάν δε δούμε μπροστά στο σχολείο μας φορτηγό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και εργάτες να ασχολούνται με τις επισκευές, δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε εκπρόσωπος των μαθητών. Πρόσθεσε μάλιστα πως «πέρυσι δεν κάναμε σωστά την κατάληψη, ανοίξαμε το σχολείο μετά από μία εβδομάδα και δεν είδαμε σχεδόν καμία βελτίωση. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η τοποθέτηση τροχονόμου, ο οποίος όμως δεν ήταν σχολικός, αλλά τροχονόμος της αστυνομίας, ο οποίος μας σταματούσε και μας έκοβε κλήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά από τα κτιριακά θέματα, λόγω παλαιότητας, που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ Σύρου και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης καταγράφηκαν και αποτυπώνονται στο σημερινό φωτορεπορτάζ της «Κοινής Γνώμης».

Β. Δεριζιώτη: «Δεν υπάρχει άλλη εφικτή λύση»

Αναφερόμενη στην αντίδραση των μαθητών στα νέα μέτρα που οδήγησε στην κατάληψη του ΓΕΛ Σύρου, η Διευθύντρια κ. Βασιλική Δεριζιώτη εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» την άποψη ότι θα πρέπει να επιδειχθεί από όλους η αναγκαία υπό τις περιστάσεις υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση.

«Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Η χρήση μάσκας που ενοχλεί τα παιδιά αποτελεί ένα πολύ δύσκολο στην εφαρμογή μέτρο τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση που να είναι εφικτή. Επιπλέον, δεν είναι δυνατό το «σπάσιμο» των τμημάτων, λόγω του περιορισμένου αριθμού αιθουσών και προσωπικού. Αν οι εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε 160.000 εκπαιδευτικούς, πώς θα βρεθούν άλλοι τόσοι; Άλλα κράτη που είναι και πλούσια ή δεν έχουν μνημόνια, δεν μπορούν να το εφαρμόσουν και θα μπορούσε να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη ανάγκη;». Καταλήγοντας, η κ. Δεριζιώτη κατέστησε γνωστό πως στο ΓΕΛ Σύρου υπάρχουν ελάχιστα κενά που αφορούν κυρίως το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των τυπικών διαδικασιών, οι μαθητές των δύο σχολείων θα κληθούν και σήμερα να ψηφίσουν για την πορεία των καταλήψεων.