Συνέχιση των καταλήψεων στα Λύκεια του νησιού και έναρξη των κινητοποιήσεων στα Γυμνάσια

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των μαθητών στα σχολεία της Σύρου

Χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα» οι γονείς – Ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία ζητούν τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών

Στο «χορό» των καταλήψεων, που συνεχίζονται από την προηγούμενη εβδομάδα στο Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου, μπήκαν από χθες το πρωί και τα Γυμνάσια του νησιού με τους μαθητές να εκφράζουν και οι ίδιοι την αντίθεσή τους στον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων πρόληψης εντός του σχολείου.

Όπως προκύπτει από τα αιτήματά τους, τα παιδιά διαμαρτύρονται έντονα για την πολύωρη υποχρεωτική χρήση μάσκας, την οποία χαρακτηρίζουν ανεπαρκές και αναποτελεσματικό μέτρο, δεδομένης της μη τήρησης αποστάσεων στους προαύλιους χώρους του σχολείου και πολύ περισσότερο εντός των αιθουσών, σε κάποιες εκ των οποίων συγχρωτίζονται έως και 25 μαθητές.

«Η μάσκα δεν έχει επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές και μέτρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η πολύωρη χρήση της προκαλεί δυσφορία στους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μάλιστα, σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», παιδιά των Γυμνασίων κάνουν λόγο ακόμη και για λιποθυμίες. Στα αιτήματά τους, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση μάσκας καταλήγει να είναι ανυπόφορη, ειδικά για τους μαθητές με αναπνευστικά προβλήματα. Δεν παραλείπουν επίσης να σχολιάσουν τις λάθος διαστάσεις των μασκών που διανεμήθηκαν στην έναρξη της φετινής χρονιάς και δεν εφαρμόζουν στο πρόσωπο τους.

Τα παιδιά αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι «τα σχολεία άνοιξαν φέτος χωρίς να έχουν βρεθεί επιπλέον αίθουσες ή χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί μονά θρανία όπως σε άλλες χώρες». Εκτιμούν ότι θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και εκφράζουν την άποψη ότι η χρήση μάσκας και το αντισηπτικό χεριών δεν αρκούν για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών, από τη στιγμή που δεν τηρείται το βασικό μέτρο προφύλαξης, η απόσταση. «Χωρίς τεστ, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν κάποιος νοσεί. Δεν υπάρχει λόγος να φοράμε μάσκα μέσα στην τάξη, αφού δεν τηρούνται τα μέτρα. Στο διάλειμμα είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Δηλαδή ο ιός κολλάει μόνο μέσα στην αίθουσα και όχι στον εξωτερικό χώρο, όπου συγχρωτιζόμαστε όλοι;», δήλωσαν στην εφημερίδα εκπρόσωποι των μαθητών.

Εστιάζοντας στο θέμα των πολυμελών τμημάτων, τα παιδιά υποστήριξαν ότι οι αίθουσες των σχολείων τους είναι μικρές για να φιλοξενούν 25 άτομα. «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 10-15 άτομα και ο καθένας να έχει το δικό του θρανίο. Δεν έχει νόημα να φοράμε μάσκες και να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον». Όπως αναφέρουν, παρόλο που οι μαθητές έχουν τα ο δικαίωμα να βγουν για πέντε λεπτά από την αίθουσα, προκειμένου να πάρουν αέρα, πολλοί διστάζουν να το κάνουν, φοβούμενοι ότι θα χάσουν κάτι σημαντικό από την παράδοση.

«Δεν υποχωρούμε, αν δεν ικανοποιηθεί έστω ένα αίτημά μας»

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ψηφοφοριών που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στα Λύκεια της Σύρου δημιούργησαν την εντύπωση ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους μαθητές που είναι υπέρ της κατάληψης και σε εκείνους που επιθυμούν το άνοιγμα των σχολείων τείνει να κλείσει. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά ανατράπηκαν και η κατάληψη τόσο στο Γενικό όσο και στο Επαγγελματικό Λύκειο του νησιού συνεχίζεται με τους μαθητές να δηλώνουν ανυποχώρητοι μέχρι να ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματά τους με σημαντικότερο και κυριότερο το χώρισμα των πολυμελών τμημάτων με στόχο την αποτελεσματική τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί θα συγκληθούν σχολικά συμβούλια με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις.

«Περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα ληφθούν και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, το σχολείο θα ανοίξει», δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη» μαθητές του ΓΕΛ Σύρου. Όπως τόνισαν, η πλειοψηφία επιμένει στην κατάληψη, καθώς δεν έχουν δει μέχρι και τώρα καμία προσπάθεια από τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων. «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις σχολείων που κλείνουν για μία εβδομάδα και ανοίγουν μετά χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Εμείς κλείσαμε με αιτήματα σοβαρά και από κει και πέρα, βλέπουμε. Πάντως το σχολείο δεν πρόκειται να ανοίξει, εάν δεν ικανοποιηθεί έστω ένα αίτημα ή αν δεν υπάρχει υποστήριξη από τους αρμόδιους», ανέφεραν ρητά και κατηγορηματικά.

«Όχι στο συγχρωτισμό εντός της τάξης»

Σύμφωνα με τους μαθητές του ΓΕΛ, προτεραιότητα για τους ίδιους αποτελεί η λήψη υπουργικής απόφασης σχετικά με τα πολυμελή τμήματα. Όπως εξήγησαν, το σχολείο τους διαθέτει πέντε αίθουσες, που παραμένουν προς το παρόν κλειστές και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με 17 και 18 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία που έλαβε στο ΓΕΛ Σύρου, 109 μαθητές ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της κατάληψης και 87 κατά. Μάλιστα από την προηγούμενη Τετάρτη, οι εκλογές διεξάγονται ονομαστικά, με κάλπη και την παρουσία εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία. Σύμφωνα με τους μαθητές, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που φέτος θα εξεταστούν και πανελλαδικά είναι «χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα», σε εκείνους που θέλουν να συνεχιστούν άμεσα τα μαθήματα και σε αυτούς που θέλουν να εισακουστεί η φωνή τους. «Όλοι συμφωνούν με τα αιτήματα, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δε θέλουν να χάνουν διδακτικές ώρες, λόγω πανελληνίων. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε το σχολείο όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δε βλέπουμε φως, παρά μόνο ότι μας πηγαίνουν κόντρα. Συζητάμε με τις ώρες και δε βγαίνει άκρη», υπογράμμισαν οι μαθητές. Καταλήγοντας, κατέστησαν γνωστό ότι οι ίδιοι δεν είναι αντίθετοι στη χρήση μάσκας και πως σέβομαι ό,τι τους λένε οι εκπαιδευτικοί. Ωστόσο, εξέφρασαν την άποψη πως θα πρέπει να τηρηθούν και τα υπόλοιπα μέτρα προκειμένου να υπάρχει ένα σίγουρο αποτέλεσμα.

Ο συγχρωτισμός εντός της τάξης είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο και τους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, όπου η κατάληψη συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα. Στην τελευταία ψηφοφορία που διεξήχθη χθες, μόνο 23 από το σύνολο των μαθητών του σχολείου ψήφισαν κατά της κινητοποίησης. «Παρά το γεγονός ότι οι μισοί γονείς μας ζητούν να σταματήσουμε, τα παιδιά συνεχίζουν και είναι υπέρ, κάτι το οποίο φαίνεται καθημερινά από τις ψήφους», δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη» εκπρόσωποι των μαθητών. 

«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία με ασφαλείς όρους και προϋποθέσεις»

Ο κοινός προβληματισμός για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Εκπαίδευση στη Σύρο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων εν μέσω της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο της ανοιχτής σύσκεψης γονέων και εκπαιδευτικών που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στα σκαλιά της Μεταμόρφωσης, από τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, την Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και την Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Γονείς και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν από κοινού την αγωνία τους για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα σχολεία, τονίζοντας ότι πέρα από τη χρήση μάσκας, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν άμεσα για την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών καθώς σήμερα παρατηρείται συνωστισμός ακόμα και 27 μαθητών σε προβληματικές έως ακατάλληλες αίθουσες. Για το λόγο αυτό, εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών για τα νέα τμήματα αλλά και να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα «κενά» εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία στα νησιά μας. «Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ( από 22 σε 25) ταυτόχρονα με την θέσπιση ελαχίστου ορίου (15) μαθητών», σημειώνουν τα διοικητικά συμβούλια των τριών συλλογικών οργάνων».

Επιβεβλημένες κρίνουν, επίσης, τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ. «Δυστυχώς σήμερα, παρά τα παχιά λόγια, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί καθώς καλούνται ελάχιστοι εργαζόμενοι με 6ωρα και 3ωρα ωράρια εργασίας, να φροντίσουν την καθαριότητα σχολείων που λειτουργούν σε 8άωρη βάση και μάλιστα με αυξημένα καθήκοντα εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ».

Τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης οργάνωσης της υγειονομικής υποστήριξης των σχολείων με ομάδα γιατρών και νοσηλευτών καθώς τον ρόλο αυτό καλούνται να αναλάβουν σήμερα εκπαιδευτικοί των σχολείων. 

Τη συμβολή και συμμετοχή των γονέων στον αγώνα διεκδίκησης ανοιχτών σχολείων με ασφαλείς όρους και προϋποθέσεις ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Αναστάσιος Μουκατεμίδης, τονίζοντας πως, με κλειστά σχολεία δεν υφίσταται εκπαίδευση.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» τόνισε, μεταξύ άλλων, πως βασικά αιτήματα των συλλόγων αποτελούν τα μαζικά διαγνωστικά τεστ για εκπαιδευτικούς και παιδιά, το σπάσιμο των τμημάτων (πάνω από δύο τετραγωνικά ανά μαθητή) και οι προσλήψεις καθαριστών στα σχολεία.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλά νηπιαγωγεία και στα τρία νησιά αρμοδιότητας του Συλλόγου μας που λειτουργούν με τρίωρες συμβάσεις καθαρίστριας οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη διάρκεια και των οχτώ ωρών του νηπιαγωγείου» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος καθαρισμού τουλάχιστον για μία ώρα, αλλά να υπάρχει και στα μεγάλα διαλείμματα, καθώς παιδιά από το κλασικό τμήμα πηγαίνουν στο ολοήμερο τμήμα και παρατηρείται συγχρωτισμός.

Σχετικά με τον έλεγχο της υγείας των μαθητών που προσέρχονται καθημερινά στο σχολείο, ο κ. Μουκατεμίδης υποστήριξε ότι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί δεν είναι εκπαιδευμένοι γι’ αυτό. «Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο εκπαιδευτικός που θα δει ότι το προσερχόμενο παιδί ή νήπιο εμφανίζει βήχα ή καταρροή, καλείται να κάνει μια πρώτη διάγνωση και να πείσει τον γονέα να πάρει το παιδί πίσω στο σπίτι. Αυτό έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις σε ένα δημοτικό σχολείο. Στο νηπιαγωγείο όμως δεν υπάρχει καν χρόνος. Η νηπιαγωγός εκείνη τη στιγμή πρέπει να προσέχει ταυτόχρονα τα υπόλοιπα νήπια στις αίθουσες του σχολείου».

Γονείς: «Οι τακτικές τρομοκράτησης των μαθητών δεν βοηθούν»

Από τη χθεσινή ανοιχτή σύσκεψη δεν έλειψαν και οι εντάσεις, καθώς εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των γονέων σχετικά με το θέμα των καταλήψεων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Ειδικότερα, οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως μετά την τοποθέτηση προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου, ο οποίος πρότεινε στους γονείς να προτρέψουν τα παιδιά τους να λήξουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για «άναρχο τραμπουκισμό» από πλευράς λίγων, που επιβάλλουν τις αποφάσεις τους στο γενικό σύνολο χωρίς να τηρούν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων εισέπραξε μητέρα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, απαντώντας πως οι γονείς θα πρέπει να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους και να σέβονται τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

«Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν τα σχολεία κάτω από αυτές τις συνθήκες και εμείς ως γονείς δεν είχαμε κανένα αντανακλαστικό. Άλλαξε το σύστημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εισήγαγαν την Τράπεζα Θεμάτων, τα παιδιά όρμησαν με πανικό στα φροντιστήρια με το άγχος των πανελληνίων, τα γυμνασιόπαιδα με τα δικά τους άγχη και εμείς ως γονείς δεν είχαμε κανένα αντανακλαστικό. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά δεν έχουν 15μελές συμβούλιο. Η Γενική Συνέλευση όμως, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι ανώτερο όργανο. Τα δύο Λύκεια έχουν φτιάξει συντονιστικό και κάνουν νομιμότατες ψηφοφορίες, καθώς δεν μπορούν να κάνουν γενική συνέλευση, λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, μας χτύπησαν το καμπανάκι. Μπορεί κάποιοι να θεωρείτε πως τα παιδιά χαίρονται που σταματούν το σχολείο, εγώ αναρωτιέμαι γιατί αυτά τα ωραία πλάσματα, το μέλλον μας, δεν αντέχει το σχολείο. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει».

Η μητέρα, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι οι τακτικές τρομοκράτησης ούτε βοηθούν τη νεολαία ούτε επιλύουν τα προβλήματα. «Θα έπρεπε να υποστηρίζουμε τα παιδιά και όχι να τα κατηγορούμε ή να τα ποινικοποιούμε. Εδώ συνέβη κάτι πρωτοφανές. Οι γονείς εμφανίστηκα έξω από τα σχολεία, τρομοκράτησαν τους μαθητές στους χώρους τους, δε σεβάστηκαν την κινητοποίηση, δεν ήθελαν να τους ακούσουν σοβαρά και με αγάπη, φρόντισαν να τους απειλήσουν και μάλιστα, αμφισβητούμενοι τις εκλογές, έβαλαν μέλος του συλλόγους τους να επιβλέπει την ψηφοφορία. Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να σταματήσει η κατάληψη, αυτή συνεχίζεται ως αντίδραση στην αντιδημοκρατική παρουσία των γονέων», κατέληξε, υποστηρίζοντας πως «οι γονείς, αντί να είναι εισαγγελείς και δικαστές των παιδιών τους, οφείλουν να στέκονται στο πλευρό τους».