“Η ΓΝΩΜΗ” ΠΑΤΡΑΣ

«Πονοκέφαλος» οι καταλήψεις - Mηνυτήρια αναφορά κατέθεσε γονέας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών

  • Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020 - 06:25

Υπό κατάληψη τελούσαν χθες 33 σχολεία στην Αχαΐα, ενώ ο αναβρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζεται.

Το κύμα καταλήψεων που ξέσπασε από τη δεύτερη κιόλας μέρα λειτουργίας των σχολείων δεν έχει κοπάσει με τους μαθητές να ζητούν αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα και μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό καθώς όπως υποστηρίζουν η καθολική χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες δε μπορεί να είναι το μοναδικό μέτρο προστασίας.

Ωστόσο, οι καταλήψεις όπως έχει γράψει η «Γ» εξακολουθούν να διχάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που υπέβαλε προχθές γονέας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στο υπό κατάληψη σχολείο του παιδιού του ζητώντας να γίνει διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

«ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει τα εξής: «Το σχολείο τελεί από την 17/9/2020 υπό κατάληψη με πρωτοβουλία κάποιων μαθητών του σχολείου αλλά και άλλων αγνώστων σε εμένα προσώπων, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει αλυσίδες και λουκέτα σε όλες τις εισόδους του σχολείου με αποτέλεσμα να εμποδίζονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να εισέλθουν στο σχολείο και να μην διενεργούνται τα μαθήματα του σχολείου ήδη για 11 συνεχόμενες ημέρες. Αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να έχουν χάσει ήδη πολλές μέρες μαθημάτων και να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα περισσότερες, να δημιουργούνται προστριβές και φιλονικίες μεταξύ των γονέων αλλά και μεταξύ των μαθητών με κίνδυνο επεισοδίων και γενικότερα να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου».

Ο γονέας επισημαίνει στην Εισαγγελική Αρχή ότι «η διενέργεια των καταλήψεων αυτών εκ του Νόμου είναι παράνομες, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχολικού οργάνου που να τις εγκρίνει (απόφαση γενικών συνελεύσεων μαθητών ή δεκαπενταμελούς συμβουλίου που σε κάθε περίπτωση δεν έχει Συγκροτηθεί), ενώ αναφέρει πως «είναι προφανείς άλλες σκοπιμότητες πολιτικές και μη που έχουν οδηγήσει άγνωστα πρόσωπα να υποκινούν τους μαθητές στην διενέργεια των καταλήψεων αυτών. Την κατάληψη αυτή δε την πράττει μια πολύ μικρή μερίδα μαθητών δίχως καμία απολύτως νομιμοποίηση και δίχως καμία απολύτως διάθεση να έρθουν σε διάλογο με καθηγητές και γονείς».

Ο συγκεκριμένος γονέας αναφέρει πως «μέχρι σήμερα τα τέκνα μας στερούνται του δικαιώματος τους στην είσοδο στο σχολείο και παρεμποδίζονται στην διενέργεια των μαθημάτων τους και η κάθε διαμαρτυρία τους προς κάθε αρμόδιο φορέα όπως ή διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου ,η διεύθυνση δευτεροβάθμιας κλπ, έχει πέσει στο κενό καθώς αδυνατούν να δώσουν λύση άλλως αμελούν να πράξουν τις δέουσες ενέργειες».

Και καταλήγει, ως εξής: «Επειδή ύστατο καταφύγιο αποτελεί η Δικαιοσύνη για την προάσπιση νομίμων συνταγματικών δικαιωμάτων. Επειδή η Εισαγγελία δρα σύμφωνα με τον Νόμο ενιαία και αδιάκριτα και έχει ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Επειδή σύμφωνα με τα ανωτέρω έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να διερευνήσετε αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία τα τέλεσαν ,αποκαθιστώντας έτσι την νομιμότητα».

Γ. Τσίρης: «Στόχος είναι να δοθεί μια λύση»

Όπως εξηγεί στην «Γ» ο δικηγόρος του γονέα του μαθητή που προσέφυγε στην Εισαγγελία, Γεώργιος Κ. Τσίρης (αντιπρόεδρος του ΔΣΠ): «Με την μηνυτήρια αναφορά των γονέων κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί μια λύση, ούτως ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος αντεγκλήσεων και επεισοδίων και να επανέλθουν τα σχολεία σε λειτουργία. Η άποψη της Εισαγγελίας είναι ότι αναμένεται και ενιαία απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να υπάρχει πανελλαδικά κοινή γραμμή».