Αναστολή λειτουργίας τμημάτων σε τρεις σχολικές μονάδες της Νάξου και ένα Δημοτικό Σχολείο της Σαντορίνης

Νέα κρούσματα σε σχολεία των Κυκλάδων

Άλλα τέσσερα σχολεία των Κυκλάδων προστέθηκαν στη λίστα με τις σχολικές μονάδες της χώρας στις οποίες επιβλήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας ενός ή περισσότερων τμημάτων τους, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, στην εν λόγω λίστα βρισκόταν έως και τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 το Γ3 του 1ου Γυμνασίου Νάξου, ενώ η αναστολή λειτουργίας του Γ1 του Επαγγελματικού Λυκείου Τήνου ολοκληρώνεται σήμερα.

Ωστόσο, το νησί της Νάξου παραμένει στον χάρτη, καθώς η πανδημία του Covid-19 έκανε την εμφάνισή της σε τρεις ακόμη σχολικές μονάδες. Βάσει των νέων στοιχείων, ανεστάλη η λειτουργία του Α3 του 2ου Γυμνασίου Νάξου – έως 4 Νοεμβρίου 2020- λόγω κρούσματος σε μαθητή, του Ε2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, του Β2 και του Β’ Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου Τραγαίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σχολείου της Τραγαίας, οι μαθητές που παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους θα ξεκινήσουν από σήμερα την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.  Το νησί της Νάξου βρίσκεται στο επίπεδο 2 των προληπτικών μέτρων και κανόνων από την πανδημία.

Τέλος, κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε και στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνιάς Θήρας, όπου ανεστάλη η λειτουργία τόσο του Α1 όσο και του ολοήμερου τμήματος λόγω ασθένειας εκπαιδευτικού.  Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου κατέστησε γνωστό στους γονείς ότι έγινε απολύμανση σε όλους τους χώρους του σχολικού κτιρίου και πως όλο το διδακτικό προσωπικό υποβλήθηκε σε τεστ. Η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων ισχύει έως τις 5 Νοεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι το νησί της Σαντορίνης βρίσκεται στο 3ο επίπεδο (αυξημένης επιτήρησης) στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19.

Κατακόρυφη αύξηση

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, συνολικά 375 σχολεία της χώρας έχουν βάλει «λουκέτο» σε κάποιο ή κάποια από τα τμήματά τους, δηλαδή 162 περισσότερα από εκείνα που υπήρχαν στη λίστα μία εβδομάδα πριν.

Η πλειονότητα των σχολείων έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας καταγράφονται στην Αττική, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό, ωστόσο η λίστα με προσθήκες από όλη την Ελλάδα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του (Παράρτημα 2).

Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση α/ του Διευθυντή της οικείας Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β/ του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.

Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες.

Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.