Ανάπτυξη δεξιοτήτων αξιοποίησης των οργανικών υλικών και υλοποίηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου

Για ένα σχολείο με μηδενικά απορρίμματα

Στην υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Zero Waste School» των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου θα συμβάλει αποτελεσματικά η χρήση τριών κάδων κομποστοποίησης – προσφορά του Ροταριανού Ομίλου Ερμούπολης προς το σχολείο.

Σκοπός του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά-πειραματικά τον Μάρτιο του 2019 και συνεχίζεται είναι η ευαισθητοποίηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να γίνουν μικρά βήματα προς ένα σχολείο με μηδενικά απορρίμματα.

Στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται τόσο στο Δημοτικό Σχολείο όσο και στο Γυμνάσιο, διαχωρίζονται τα απορρίμματα και ορίζονται υπεύθυνα παιδιά («Πράκτορες του πλανήτη») για την επίβλεψη της σωστής κατανομής στους κάδους. Δημιουργείται χάρτης απορριμμάτων από τα παιδιά, τα οποία συμμετέχουν επίσης σε εργαστήριο για την κυκλική οικονομία και την εξοικονόμηση αυτών των πόρων. Δημιουργούνται σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ επαναχρησιμοποιούνται πολλά άχρηστα υλικά κυρίως στο μάθημα των εικαστικών για τη δημιουργία θαυμάσιων κατασκευών.

Τα ίδια τα παιδιά προτείνουν και υλοποιούν δράσεις για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, παροτρύνουν τους γονείς για την επέκταση του προγράμματος στα σπίτια τους και συνδυάζουν το πρόγραμμα με τα μαθήματα του Σχολείου.

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου κέρδισαν βραβείο στον Πανελλαδικό διαγωνισμό “Bravo Schools” με το project «Οι πράκτορες του πλανήτη».

Ενδυνάμωση του “Community School”

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ροταριανός όμιλος Ερμούπολης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Νεότητας και Περιβάλλοντος, επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, ενημερώθηκε για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Zero Waste School” και δώρισε στο σχολείο τρεις κάδους κομποστοποίησης που προσφέρουν τη δυνατότητα για αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και συγκεκριμένα τη μετατροπή τους σε λίπασμα για τον κήπο του σχολείου.

Μετά την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου στο σχολείο, θα ξεκινήσει το ζύγισμα των απορριμμάτων με σκοπό να αυξάνονται τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται και να μηδενιστούν τα απορρίμματα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το πρόγραμμα Zero Waste School συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί : ο Ανδρέας Αλεξανδρής για το Γυμνάσιο και η Καρμελίνα Ρούσσου για το Δημοτικό.

Για άλλη μια φορά, τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου ενώνει τις δυνάμεις τους με την κοινωνία και τους φορείς της για την εδραίωση της μεγάλης στοχευμένης προσπάθειάς τους η οποία θα ενδυναμώσει το «Community School», ένα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στη δράση.