Αναστολή της πρακτικής άσκησης εκπαιδευομένων του ΔΙΕΚ Σύρου μέχρι τη λήξη του lockdown

Περιορισμοί στην κατάρτιση εν μέσω καραντίνας

Στο «χορό» της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας μπήκαν με τη σειρά τους οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του ΔΙΕΚ Σύρου για όλο το διάστημα κατά το οποίο οι σχολικές μονάδες της χώρας παραμένουν κλειστές, λόγω των ισχύοντων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19.

Έμφαση δίνεται αποκλειστικά στο θεωρητικό κομμάτι, καθώς η πρακτική άσκηση σε εργασιακούς χώρους ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε σπουδαστή έχει ανασταλεί και θα συνεχιστεί αμέσως μετά την επαναλειτουργία των σχολείων και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου καθολικού lockdown, το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του νησιού είχε θέσει σε εφαρμογή την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης «Open eClass Δ.Ι.Ε.Κ Σύρου», την οποία έχει στη διάθεσή της από το 2016.

«Μας είχαν προτείνει από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης να μην εκτυπώνουμε το εκπαιδευτικό υλικό μας, αλλά να το ανεβάζουμε στο eClass. Έτσι δημιουργήσαμε το δικό μας eClass που τα τέσσερα τελευταία χρόνια λειτουργούσε, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ωστόσο, τώρα που υπάρχει ανάγκη, λειτουργεί πιο συστηματικά και άμεσα», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, Δήμητρα Τσιόρβα.

Μέσω του συστήματος Webex η σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Σημειώνεται πως, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου τα ΔΙΕΚ, το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών) λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι σπουδαστές συνδέονται στην πλατφόρμα Open eClass του ΔΙΕΚ Σύρου με κωδικούς και ενημερώνονται για το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί από τους Εκπαιδευτές σε κάθε μάθημα ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πραγματοποιείται με ευθύνη των εκπαιδευτών που περιλαμβάνει το κατ' ελάχιστο δύο φορές την εβδομάδα εκπαιδευτικές δραστηριότητες για κάθε μάθημα μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΙΕΚ Σύρου. Οι εκπαιδευτές καλούνται να προσκομίζουν κατάσταση με τους απόντες καταρτιζόμενους από τα εξ αποστάσεως μαθήματά τους.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται και σύγχρονα μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Webex, που χρησιμοποιείται από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η σύγχρονη εκπαίδευση για τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ ξεκίνησε δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο οι εκπαιδευτές που είχαν λάβει τους απαραίτητους κωδικούς, μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν νωρίτερα για να προετοιμαστούν.

Αναπλήρωση των χαμένων ωρών πρακτικής άσκησης

Όπως υπογραμμίζει η κ. Τσιόρβα, το Δημόσιο ΙΕΚ Σύρου υποστηρίζει την πραγματοποίηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, αλλά αυτή δε μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, ιδιαίτερα όταν αφορά την κατάρτιση.

«Η διά ζώσης δραστηριότητα στο πρακτικό κομμάτι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μέσω της τηλεκπαίδευσης, η διδασκαλία περιορίζεται περισσότερο στη θεωρία και την ενημέρωση των σπουδαστών από τους εκπαιδευτές, οι οποίοι μέσω του eClass τους αναθέτουν εργασίες. «Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό ότι η επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτών και των μαθητών δεν χάνεται, αλλά διατηρείται ακόμη κι έτσι», υπογραμμίζει η κ. Τσιόρβα.

Σημειώνεται πως, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, ανάπτυξης, επενδύσεων και Παιδείας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση, ύψους 700 ευρώ, στους μαθητευόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) καθώς και σε όσους βρίσκονται στην Τάξη Μαθητείας και είχαν ενεργή σύμβαση κατά την έναρξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η συγκεκριμένη παροχή δεν αφορά κάποιους από τους εκπαιδευόμενους του νησιού, καθώς η Τάξη Μαθητείας για την ειδικότητα των Βρεφονηπιοκόμων στο ΔΙΕΚ Σύρου που θα απασχοληθούν σε σχετικές δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, έχει ανασταλεί μόνο η πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται τέσσερις φορές την εβδομάδα σε επαγγελματικούς χώρους και μία στον χώρο του ΔΙΕΚ. Οι χαμένες ώρες από τις συνολικά 960 ώρες της πρακτικής άσκησης θα αναπληρωθούν από την ημέρα επαναλειτουργία της.

Υποστήριξη εκπαιδευτών και σπουδαστών

Από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς στο ΔΙΕΚ Σύρου λειτουργούν οχτώ ειδικότητες: δύο τμήματα μαγειρικής (Α’ και Γ’ Εξάμηνο), το Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων (Γ’ Εξάμηνο), η ειδικότητα Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Γ’ Εξάμηνο), η ειδικότητα των Φυσικοθεραπευτών (Γ’ Εξάμηνο), η ειδικότητα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης (Α’ Εξάμηνο), η ειδικότητα Τεχνικού Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Α’ Εξάμηνο) και το Τμήμα Τεχνικού Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ (Α’ Εξάμηνο).

«Οι σπουδαστές μας έχουν μπει σε αυτόν τον ρυθμό και προσπαθούν πολύ. Κάθε εβδομάδα τους βάζουμε εργασίες και γενικότερα μέσω της τηλεκπαίδευσης, ο φόρτος είναι μεγαλύτερος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εκπαιδευτές», σημειώνει η κ. Τσιόρβα.

Από την πλευρά του, το προσωπικό του ΔΙΕΚ προσπαθεί να λύνει κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται και να παρέχει υποστήριξη στους σπουδαστές.

«Κάποιος εκπαιδευόμενος συνειδητοποίησε ότι δεν είχε στον υπολογιστή του το πρόγραμμα Office. Μέσω του Τμήματος Πληροφορικής και των πολύ καλών εκπαιδευτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, το θέμα διευθετήθηκε. Ο άνθρωπος ήρθε στο ΔΙΕΚ με τον υπολογιστή του και του εγκαταστήσαμε το πρόγραμμα. Παράλληλα, όποιος μαθητής αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον εξοπλισμό του έχει τη δυνατότητα να έρθει στο εργαστήριο Πληροφορικής και να κάνει την εργασία του στους καινούριους υπολογιστές που μας έστειλαν από τη Γενική Γραμματεία. Τέλος, βοήθεια παρέχουμε επίσης και στους εκπαιδευτές. Όσοι δεν έχουν καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορούν να έρχονται στο χώρο μας και να παραδίδουν από δω το μάθημά τους», υπογραμμίζει η κ. Τσιόρβα.

To Δ.Ι.Ε.Κ Σύρου συνεχίζει να λειτουργεί διοικητικά και συστήνει την αποφυγή μετακίνησης του κοινού προς το Δ.Ι.Ε.Κ. Στην περίπτωση  που είναι απόλυτη ανάγκη να προσέλθει κάποιος στην γραμματεία του Δ.Ι.Ε.Κ, μόνο για όσα αιτήματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, καλό είναι να επικοινωνεί πρώτα είτε τηλεφωνικά (2281081090 & 2281079162) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email: grammateia@iek-syrou.kyk.sch.gr ), καθημερινά 14:30-19:00.

Καλούμαστε όλοι μας ανεξαιρέτως να τηρούμε υποχρεωτικά τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, με σεβασμό στους συνανθρώπους μας.