Συμβουλευτικές υπηρεσίες στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου

Διαρκής στήριξη γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών

  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020 - 06:16

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών που συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας όσο και στη συνεχή ανάπτυξη και στήριξη γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου.

Το πρόγραμμα «Δυναμώνω – Μεγαλώνω» εστιάζει στη μετάβαση και ένταξη των μαθητών και μαθητριών στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (από τον Παιδικό Σταθμό στο Νηπιαγωγείο, από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό και από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο) ομαλά και χωρίς άγχος.

Το πρόγραμμα υποδοχής μαθητών της Α’ Γυμνασίου βοηθά τους νεοεισερχόμενους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να ενταχθούν στο νέο τους σχολικό περιβάλλον. Μαθητές της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου αναλαμβάνουν την ευθύνη να τους υποδεχθούν, ενημερώνοντάς τους σχετικά με τη λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες του Γυμνασίου.

Οι γονείς που ενδιαφέρουν να γνωρίσουν τις σχολικές μονάδες των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου επικοινωνούν με το γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης, κλείνουν ραντεβού και ενημερώνονται από τους αρμόδιους. Εφόσον επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους στο σχολείο θα πρέπει να προηγηθεί συνάντηση του παιδιού με μικρή ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου (διάρκεια συνάντησης περίπου 2 ώρες).

Καθηγητές – Δάσκαλοι Σύμβουλοι

Για κάθε τμήμα ορίζεται καθηγητής – δάσκαλος  Σύμβουλος ο οποίος παρακολουθεί τη συνολική πορεία του τμήματος ακαδημαϊκά και πειθαρχικά. Στην ώρα της Σχολικής Ζωής, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον καθηγητή Σύμβουλο του τμήματός τους για ζητήματα που τους απασχολούν, τις αναγκαίες δεξιότητες μελέτης και την εφαρμογή των κανόνων σχολικής ζωής.

Στο Γυμνάσιο λειτουργεί επιπλέον και ο θεσμός του Ατομικού Συμβούλου για τους μαθητές όλων των τάξεων. Οι ατομικοί σύμβουλοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ομαλή ένταξη των μαθητών στην ομάδα, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις καθώς και σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα και απαιτείται η στήριξη των παιδιών.

Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Το γραφείο συμβουλευτικής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ και έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε μαθητή του Σχολείου και κάθε γονέα ή κηδεμόνα. Οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μπορούν να απευθύνονται σε αυτό και να συζητούν το πρόβλημα που τους απασχολεί με τον Σύμβουλο του σχολείου.

Πρόγραμμα Συμφιλίωσης Μαθητών «ΜΑΖΙ»

Το σχολείο ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για άμεση και ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα των συγκρούσεων μεταξύ μαθητών οργανώνει ένα ειδικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί οι μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, λήψης απόφασης, συνεργασίας και ομαδικής εργασίας οι οποίες αποβαίνουν χρήσιμες για τη λειτουργική επίλυση των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο των συμβουλευτικών υπηρεσιών των Εκπαιδευτηρίων, περιλαμβάνονται επίσης εργαστήρια για την ενδυνάμωση των γονέων στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών, σεμινάρια ενδυνάμωσης νέων γυναικών, υποστήριξη στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση από την εκπαιδευτικό Ελεάννα Απoστόλου και συναντήσεις παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τον παιδαγωγικό σύμβουλο.

Τέλος, τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου παρέχουν στήριξη των εκπαιδευτικών τους μέσω συμβουλευτικής και επιμόρφωσης για την αρτιότερη εφαρμογή των προγραμμάτων τους, τη βελτίωση της διδασκαλίας τους, καθώς και την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ραντεβού παρακαλούμε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2281087713 (εσωτ. 2 για Γυμνάσιο) ή στο email mgavriil@sgschool.gr. Υπεύθυνη: Μελπομένη Γαβριήλ.