Μεταβολές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022

Προτάσεις για την αναβάθμιση δύο σχολείων της Νάξου

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων οι προτάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων του νησιού κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατόπιν σχετικού εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλήθηκαν να καταχωρίσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Myschool τις προτάσεις για κάθε είδους σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση, μετατροπή, προσθήκες/καταργήσεις τομέων ΕΠΑ.Λ και τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια Λύκεια) στις περιοχές ευθύνης τους.

Oι Διευθυντές, αφού συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα τις διαβιβάσουν στο Υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου Νάξου

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων γνωμοδότησε θετικά για την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου Νάξου, με έδρα το Γαλανάδο Νάξου, δεδομένου ότι ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν είναι μεγάλος, καθώς το υπάρχον μαθητικό δυναμικό το οποίο προτίθεται να εγγραφεί στο σχολείο για την σχολική χρονιά 2021-2022, ανέρχεται σε σαράντα τρία (43) μαθητές, ενώ και ο μόνιμος αλλά και ο εποχικός πληθυσμός του Γαλανάδου βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, ενώ δύναται να στεγαστεί στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του καταργηθέντος σχολείου.

Το Δημοτικό Σχολείο Γαλανάδου είναι ιδιόκτητο, έχει την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, έχει ανακαινισθεί, έχει θέρμανση, μεγάλο προαύλιο χώρο, είναι ευάερο, ευήλιο, επομένως διαθέτει όλα τα προνόμια για την επαναλειτουργία του και ο Δήμος θα αναλάβει κάθε σχετική δαπάνη για την επαναλειτουργία του με την διάθεση σχετικής πίστωσης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό έτους 2021, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι λειτουργικές δαπάνες του προτεινόμενου για ίδρυση Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου Νάξου (1/θέσιο) που εδρεύει στην Κοινότητα Γαλανάδου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις που θα λαμβάνει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τους ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ανωτέρω επιχορήγηση επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του προτεινόμενου για ίδρυση Δημοτικού Σχολείου Γαλανάδου Νάξου (1/θέσιο).

Αναβάθμιση της οργανικότητας του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου

Το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγείται, επίσης, την αναβάθμιση της οργανικότητας του Δημοτικού σχολείου Βίβλου Νάξου από 4/θέσιο σε 6/θέσιο, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το σχολείο λειτουργεί ως 5/θέσιο, και καθότι το μαθητικό δυναμικό του σχολείου τα τελευταία χρόνια βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Κατά το φετινό σχολικό έτος (2020-21) στο σχολείο φοιτούν 77 μαθητές και σύμφωνα και με την πάγια πρακτική που ακολουθείται πανελλαδικά, τα σχολεία με ανάλογο αριθμό μαθητών λειτουργούν ως 6/θέσια.

Επιπλέον προτείνεται στο Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου η δημιουργία μιας οργανικής θέσης Πληροφορικής, αφού θα μπορεί πολύ εύκολα να συμπληρώνει ωράριο στα γειτονικά σχολεία.

Όλες οι λειτουργικές δαπάνες του προτεινόμενου για προαγωγή Δημοτικού Σχολείου Βίβλου που εδρεύει στην Κοινότητα Βίβλου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις που θα λαμβάνει η Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από τους ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών αναγκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ανωτέρω επιχορήγηση επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του προτεινόμενου για προαγωγή Δημοτικού Σχολείου Βίβλου από 4/θέσιο σε 6/θέσιο.