“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Χτυπούν «καμπανάκι» οι φοιτητές των Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης

Υποστελέχωση σε προσωπικό απειλεί τη βιωσιμότητα του τμήματος
  • Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020 - 06:23

Ανησυχίες για την ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών τους εξέφρασαν φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων (πρώην Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Πελοποννήσου), μετά από επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Ανωμερίτης και ο γραμματέας Γεώργιος Κάβουρας, σε επιστολή τους προς τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Αθ. Δαβάκη και Στ. Αραχωβίτη, παραθέτουν τα βασικότερα και κρισιμότερα ζητήματα, τα οποία -όπως τονίζουν- «μαστίζουν και ταλανίζουν το τμήμα μας και αποτελούν προβλήματα άμεσης αντιμετώπισης».

Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται πως «το κρισιμότερο πρόβλημα που βιώνει το τμήμα μας είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα πολλά μαθήματα των ενεργών οδηγών σπουδών (ΤΕΙ και Πανεπιστημίου) να μην προσφέρονται ή να προσφέρονται τυπικά, αλλά να διδάσκονται με μεγάλες καθυστερήσεις (μέχρι και 8 διδακτικών εβδομάδων στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο). Επιπλέον, τα εργαστηριακά σκέλη των μαθημάτων καταργούνται ή μετατρέπονται σε Ασκήσεις Πράξεις (χωρίς τμήματα και χρήση εξοπλισμού από τους φοιτητές), υποβαθμίζοντας περαιτέρω το επίπεδο των σπουδών».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του φοιτητικού συλλόγου, «υπάρχουν 4 ενεργοί οδηγοί σπουδών που αφορούν τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ και ένας που αφορά τους νέους εισαχθέντες του νυν Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, 5 μέλη ΔΕΠ (μετά την πρόσφατη μετακίνηση του 6ου μέλους σε άλλο τμήμα του πανεπιστήμιού Πελοποννήσου) και 2 μέλη ΕΤΕΠ (τεχνικό / εργαστηριακό προσωπικό) επαρκούν μετά βίας για την διεκπεραίωση του ενός τρίτου των μαθημάτων των παραπάνω οδηγών σπουδών.

Τα διδακτικά κενά καλύπτονται εν μέρει με εξωτερικούς συνεργάτες μέσω ΕΣΠΑ και Π.Δ.407, όμως και εδώ οι θέσεις που διατίθενται στο τμήμα υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αναγκών».

Κατά τον φοιτητικό σύλλογο, «στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προσέλαβε εννέα καθηγητές με σύμβαση 407, με τους οποίους οι έξι είναι για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο και οι υπόλοιποι τρεις για το επόμενο Εαρινό εξάμηνο. Αυτές οι θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν (αν δε χαθεί καμία θέση με σύμβαση 407) ακάλυπτα 22 μαθήματα στο χειμερινό και 15 στο εαρινό εξάμηνο. Αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Κατά τη γνώμη μας, αν όλο αυτό γίνεται σκόπιμα, θεωρείται σκάνδαλο. Είναι αδιανόητο η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σύγκλητος, Πρύτανης και Αντιπρύτανης) να μη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών σπουδών του Τμήματος.

Το πρόβλημα αυτό συμβαίνει τα 2 τελευταία έτη, υπάρχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις προκηρύξεων 407 σε σχέση με άλλα ιδρύματα και δεν διατίθενται αρκετές πιστώσεις από το υπουργείο και κατά την γνώμη μας δεν κατανέμονται σωστά από το ίδρυμα.

Παλαιότερα, το τότε ΤΕΙ Πελοποννήσου, κάλυπτε τις ανάγκες του τότε Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής με ωρομίσθιους καθηγητές, οι οποίοι πληρωνόντουσαν από τα αποθεματικά του ιδρύματος. Θεωρούμε ότι κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και τώρα».

Τέλος, οι κκ Ανωμερίτης και Κάβουρας επισημαίνουν ότι «η γραμματεία του τμήματος, η οποία υποστηρίζει διοικητικά το τμήμα με υπερπροσπάθεια (υπερβαίνοντας καθημερινά το προβλεπόμενο ωράριο), δέχτηκε μείωση του προσωπικού της κατά 50%, κάτι που έχει ολέθριες επιπτώσεις στην λειτουργία της».

Τηλεδιασκέψεις με Δαβάκη και Αραχωβίτη

Εξάλλου, στο ίδιο πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων πραγματοποίησε διαδικτυακές συνεδριάσεις με δύο βουλευτές της Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη και Σταύρο Αραχωβίτη, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων.

Τα προβλήματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής:

1) Υποστελέχωση:

2) Συμβάσεις καθηγητών

3) Μείωση διοικητικού προσωπικού της γραμματείας του τμήματος

«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από μεριά σας για να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που μαστίζουν και υποβαθμίζουν καθημερινά το τμήμα μας», ανέφεραν οι φοιτητές στους δύο βουλευτές, προειδοποιώντας πως «αν δεν λυθούν, το τμήμα θα κλείσει λόγω μειωμένης προσέλευσης φοιτητών, αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την πόλη της Σπάρτης, όχι μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικό, αλλά και οικονομικό».

Χρήστος Πετρούλιας