Η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στα τηλε-διαγωνίσματα

"Η εκπαίδευση δεν είναι τηλεπαιχνίδι"

Παράσταση διαμαρτυρίας 15-12 στη 13:30 στη ΔΔΕ Κυκλάδων
  • Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2020 - 19:43

Την ώρα που η κοινωνία, τα σχολεία, οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να «στενάζουν» κάτω από το γενικευμένο δεύτερο lockdown της κυβέρνησης, λόγω των συνεχόμενων θανάτων και των διασωληνώσεων, της κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας, του κλεισίματος των σχολείων, των «τσακισμένων» εργασιακών δικαιωμάτων και της «τηλεκπαίδευσης», η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας θριαμβολογεί, εκθειάζει την «τηλεκπαίδευση» και δεν ανακοινώνει ούτε ένα μέτρο για ένα επικείμενο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας καταθέτει, ένα μήνα πριν την λήξη του πρώτου τετραμήνου ( 20 Ιανουαρίου 2021) εγκύκλιο με την οποία ζητάει να γίνουν κανονικά όλες οι γραπτές εξεταστικές δοκιμασίες του πρώτου τετραμήνου, σαν να μην τρέχει τίποτα!!!

Με ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών εκτός τηλεκπαίδευσης, με το 80% των μαθητών να συνδέονται από κινητά και σταθερά τηλέφωνα, με τα συνεχή προβλήματα που παρουσιάζει η πλατφόρμα webex η Κυβέρνηση καταθέτει εγκύκλιο με την οποία ζητάει να γίνουν κανονικά όλα τα γραπτά διαγωνίσματα του πρώτου τετραμήνου!!!

Άσχετοι; Επικίνδυνοι; Αδιάφοροι; Όλα μαζί ίσως…

Το Υπουργείο Παιδείας που ζητούσε να καταχωρούμε κανονικά τις απουσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τη συνέχιση της σχολικής ύλης και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, τώρα ζητάει την e-βαθμολόγηση των έγκλειστων μαθητών ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής ανευθυνότητας, αντιπαιδαγωγικότητας, αντικοινωνικότητας και πολιτικού παραλογισμού.

   Προφανώς όμως το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης απέναντι στην Πανδημία είναι το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και η νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της ΕΞΑΕ.

Όλη αυτή η κατάσταση όμως, η «διαλυμένη» τηλεκπαίδευση, ο εγκλεισμός, τα απόλυτα κατασταλτικά μέτρα μετράνε ήδη επικίνδυνα και ολέθρια αποτελέσματα στη μόρφωση, στην ψυχική και στην κοινωνική υγεία των μαθητών μας και των οικογενειών τους.

   Εμείς ως εκπαιδευτικοί με μεγάλη καταπόνηση, ψυχική και σωματική βρεθήκαμε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους. Γι αυτό και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον βαθύτατο ταξικό χαρακτήρα της τηλεκπαίδευσης, την όξυνση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων που επιφέρει, την εξουθένωση των μαθητών μας και τα μεγάλα μορφωτικά ελλείμματα που αφήνει πίσω της όλη αυτή η διαδικασία. Το να μας ζητάνε κάτω από αυτές τις διαδικασίες να βάλουμε διαγωνίσματα, αυτό θίγει την αξιοπρέπειά μας, τη λογική μας, την παιδαγωγική μας ευθύνη και ευαισθησία και είναι ένα μέτρο βαθύτατα αντιπαιδαγωγικό στο οποίο δεν πρόκειται να υπακούσουμε. . Παράλληλα, απονεκρώνει βασικές ψυχοκινητικές λειτουργίες, επικοινωνιακές ανάγκες, ενώ καταργεί τις πολύμορφες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητα των παιδιών.

 

 

Είναι λοιπόν εύλογο ότι στις συνθήκες της «Τηλε-εκπαίδευσης» παιδεία δεν παρέχεται, ενώ καταργούνται όλες οι προϋποθέσεις οποιασδήποτε ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών.

Στη βάση αυτή,  ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΗ οποιασδήποτε μορφής «αξιολόγηση» των μαθητών

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Να αποσυρθεί τώρα η σχετική εγκύκλιος. Κανείς εκπαιδευτικός να μην υποχρεωθεί να παραδώσει βαθμολογία όσο διαρκεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

-Καμία αξιολόγηση των μαθητών  με κλειστά σχολεία,  σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης

Δε δεχόμαστε τον εξευτελισμό των e- διαγωνισμάτων, δε  βάζουμε τηλεδιαγωνίσματα και βαθμούς σ΄αυτές τις συνθήκες.

-Αξιολόγηση και βαθμοί, μόνο στη  δια ζώσης εκπαίδευση. Αν χρειαστεί, να μετρήσουν οι βαθμοί του β΄τετραμήνου και για το α΄τετράμηνο.

  • Δεν καταχωρίζουμε απουσίες μαθητών στο my school σ’ αυτές τις συνθήκες.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (διορισμοί εκπαιδευτικών ώστε να αραιώσουν οι μαθητές ανά τμήμα, καθαριότητα, μέσα ατομικής υγιεινής)
  • Να εξασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη όταν ανοίξουν τα σχολεία
  • Να δοθεί παράταση στο 1ο τετράμηνο ώστε να καλυφθούν κενά και ελλείψεις και να αξιολογηθούν δια ζώσης οι μαθητές. Αν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά να υπολογισθεί ο βαθμός του 2ου τετραμήνου για την τελική βαθμολογία.
  •  

-Η διαδικασία της τηλε-διδασκαλίας δεν μπορεί να καταγραφεί ως διδαχθείσα ύλη ,επιβάλλεται η επανάληψή της μετά το άνοιγμα των σχολείων.

- Δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης από τώρα όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων. Να καταργηθεί η διαβόητη και κακόφημη τράπεζα θεμάτων.

-Άμεση κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για τηλε-«εκπαίδευση» και κάμερες

- Κάτω τα χέρια από το εργασιακό μας ωράριο. Δε θα ανεχθούμε καμία παραβίαση του.

  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων , κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να  σταθούν με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας  και  πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

 

  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα .Να  απαιτήσει από το υπουργείο την άμεση απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου,  να μην αποδεχτεί την απαξιωτική  διαδικασία της τηλεαξιόλόγησης - τηλεβαθμολόγίας ,παίρνοντας  όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί , να μην εφαρμοστεί στην πράξη η απαράδεκτη αυτή διαδικασία.

 

  • Καλούμε τους συλλόγους γονέων και τα μαθητικά συμβούλια να απαιτήσουν να μην προχωρήσει καμία  e-βαθμολόγηση και e-εξετάσεις .Να διεκδικήσουμε από κοινού  ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για όλους, με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. 

 

ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί υπερασπίζουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας  και το δημόσιο σχολειό για όλα τα παιδιά  Γι΄αυτό και ενόψει του λεγόμενου «τρίτου κύματος”  απαιτούμε πιο αποφασιστικά  :

- ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με μικρά τμήματα, το πολύ 15 μαθητών, έστω εκ περιτροπής, πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού των εκπαιδευτικών και των καθαριστριών, μαζικά test , ιχνηλάτηση, σε συνδυασμό με την ενίσχυση  του ΕΣΥ.

Για να μην υπάρξει μια ακόμα Χαμένη χρονιά για την πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών. Να μην υπάρξει μια γενιά σακατεμένη από το άγχος και τον φόβο που προκαλεί ο εγκλεισμός.

 

Την Τρίτη 15-12  αντιπροσωπεία της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Κυκλάδων στη Σύρο στις 13:30 μ.μ.

 

Δε  θα  δεχτούμε να γίνουμε αναλώσιμη ύλη, εμείς και τα παιδιά μας.

Θα είμαστε για άλλη μια φορά οι «δάσκαλοι που θα «θυμούνται» οι μαθητές μας...