“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Απάνθρωπο το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

  • Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:27

Με την πανδημία να μαίνεται, την τηλεκπαίδευση να συνεχίζεται πότε καλύτερα, πότε χειρότερα, οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας έπεσαν σαν «κεραμίδα» στα κεφάλια των μαθητών της Γ’ Λυκείου και των οικογενειών τους.

Οι αλλαγές που έρχονται είναι μεγάλες και θα «εγκαινιαστούν» από τους σημερινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου. Το Υπουργείο Παιδείας απέφυγε την εφαρμογή «οριζόντιας» βάσης εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ (όπως ήταν παλιά η βάση του δέκα), αλλά θα εφαρμοστεί διαφορετική βάση εισαγωγής ανά ίδρυμα, σχολή και τμήμα την οποία θα προσδιορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών επίσης θα κληθούν να συμπληρώσουν δύο μηχανογραφικά. Τις αλλαγές αυτές σχολιάζει στην «Ε» ο μαθηματικός Α.Π.Θ.-σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, που κάνει λόγο για ένα απάνθρωπο σύστημα που έρχεται να εφαρμοστεί σε λάθος χρονική συγκυρία. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Έχουμε μαθητές πολύ ταλαιπωρημένους που κάνουν τηλεκπαίδευση για δεύτερη χρονιά, έγκλειστους στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους και ένα σύστημα που είναι σχεδόν βέβαια, ότι θα αφήσει πολλές κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια και γεγονός που σημαίνει μείωση του αριθμού των εισακτέων. Αυτό είναι και σκληρό και απάνθρωπο. Δεν είμαστε αντίθετοι στη μείωση του αριθμού των εισακτέων και στο όριο εισαγωγής, καθώς τα τελευταία χρόνια το κακό είχε παραγίνει και περνούσαν όλοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Θα μπορούσε απλά να ανακοινώσει μείωση του αριθμού εισακτέων.».

Η ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Πώς όμως θα προκύπτει η βάση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ; Σύμφωνα με τον κ. Στατηγάκη, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, το όριο θα ορίζεται από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Το σίγουρο είναι ότι οι βάσεις θα γίνουν γνωστές πριν οι υποψήφιοι συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό με τις Σχολές προτίμησής τους. Οι βάσεις θα διαμορφωθούν και θα ανακοινωθούν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων. Κάθε τμήμα θα ορίσει έναν συντελεστή επί του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων επιστημονικού πεδίου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Όσον αφορά τη συμπλήρωση του Α’ και Β’ Μηχανογραφικού, ο κ. Στατηγάκης σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εάν δεν συμπληρωθεί σωστά τα παιδιά να περάσουν σε σχολές όχι της επιλογής τους, αλλά σε σχολές που απλώς πιάνουν τα μόρια. «Το Α’ και Β’ Μηχανογραφικό κρύβει παγίδες. Στο πρώτο τα παιδιά θα δηλώνουν λίγες σχολές, ο αριθμός τους δεν έχει ορισθεί ακόμη και αν δεν καταφέρουν να μπουν στο δεύτερο μηχανογραφικό θα δηλώνουν τμήματα από αυτά που θα έχουν μείνει κενές θέσεις. Η συμπλήρωσή του φέτος χρειάζεται στρατηγική, σωστή εκτίμηση και τύχη». Εν των μεταξύ την ίδια ώρα, που θα ισχύσουν οι σαρωτικές αυτές αλλαγές, τα παιδιά εξακολουθούν να κάνουν τηλεκπαίδευση και λόγος για μείωση της ύλης όπως συνέβη πέρυσι δε γίνεται. Τουναντίον μάλιστα, όπως λέει ο κ. Στρατηγάκης η κατεύθυνση είναι να προχωρά κανονικά η ύλη μέσω τηλεκπαίδευσης με στόχο να ολοκληρωθεί. «Η τηλεκπαίδευση αναμφίβολα είναι πιο κουραστική για τα παιδιά. Σαφώς και οι επιδόσεις τους είναι μειωμένες και επίσης όλοι οι καθηγητές δεν είναι το ίδιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μιας άλλης γενιάς και οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος, αλλά ενώ στην αρχή ακούγαμε για μείωση της ύλης, τώρα δε συζητιέται τίποτα για αυτό το ενδεχόμενο».

Της Νατάσας Πολυγένη