Πρόσβαση των αποφοίτων ΙΕΚ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021 - 06:15

Διαβατήριο για φοίτηση στο πανεπιστήμιο θα αποτελεί πλέον το πιστοποιημένο πτυχίο των δημόσιων και ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ)

Σύμφωνα με νέα  διάταξη που περιλαμβάνεται στο Νόμο 4763/2020 (ΦΕΚ Α 254), απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. που κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 [σημ. μετά από επιτυχή πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ] δύνανται να κατατάσσονται σε τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας με αυτήν του ανωτέρω διπλώματος.

Οι ως άνω κάτοχοι Διπλώματος πριν την εγγραφή τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. γίνεται με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κατατακτήριες εξετάσεις του άρθρου 15 του ν. 3404/2005 (Α ́ 260) και αφορούν εξέταση με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής. Κατατάσσονται σε σειρά εφόσον έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ., αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα οποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

Ετικέτες: