Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2020-2021

Η μεγάλη γιορτή επιστρέφει

Για μία ακόμη χρονιά, μικροί και μεγάλοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Για το σχολικό έτος 2020-2021, τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η μεγάλη γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής απευθύνεται ταυτοχρόνως σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Κατά την προετοιμασία τους, οι μαθητές –υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών-προπονητών τους- καλούνται να εμπνευστούν, να κατασκευάσουν, να προγραμματίσουν και να παρουσιάσουν ρομποτικές λύσεις, σύμφωνα με τους κανόνες των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αλλά και με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες περί COVID19, στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η κατηγορία «Ο Γαλαξίας μας» απευθύνεται σε προνήπια και νήπια ηλικίας 4-5 ετών και είναι μη διαγωνιστική. Τα παιδιά σχηματίζουν ομάδες 3-6 παιδιών. Η κάθε ομάδα δημιουργεί μία επιδαπέδια πίστα που είναι φτιαγμένη από υλικά της αρεσκείας της και απεικονίζει, με τρισδιάστατο τρόπο, το γαλαξία μας/ το ηλιακό μας σύστημα. Με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ που κινείται ανάμεσα από πλανήτες, κομήτες, αστεροειδείς νεφελώματα  σύμφωνα με τις εντολές που του δίνουν τα παιδιά, οι ομάδες μάς δείχνουν πώς είναι το ηλιακό μας σύστημα και το διάστημα και μας κάνουν κατανοητό πως η Γη, το σπίτι μας, είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι  μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 έχει δύο κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού.

Στο πλαίσιο της Ανοικτής κατηγορίας «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci», μαθητές Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού εξερευνούν τις σημαντικές εφευρέσεις που επηρέασαν την ανθρωπότητα από την εποχή του Αρχιμήδη έως και την εποχή του Leonardo Da Vinci. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να τις «πειράξουν» αλλάζοντας είτε την μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν είτε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται (από μηχανικούς αυτοματισμούς σε προγραμματιζόμενους) και να τις φέρουν στο παρόν για να δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι, στην εν λόγω κατηγορία, η ομάδα «Robot Masters» του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μαρία Ιωσηφίδου απέσπασαν πέρυσι το Ειδικό Βραβείο Συνεργασίας για την κατασκευή «Vinci Fun Park».

Στο φετινό διαγωνισμό προστέθηκαν και νέοι κανόνες.

Στην κατηγορία Ποδόσφαιρο 2x2 (Παιχνίδι ρομποτικού ποδοσφαίρου), δύο αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από δύο τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν ένα μπαλάκι, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου). Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Γυμνασίου.

Μέσα από τη δοκιμασία «Ο Θούριος του Ρήγα και τα Βαλκάνια» (Κατηγορία Regular I), οι συμμετέχοντες μπορούν να περιπλανηθούν στις χώρες των Βαλκανίων και να γνωρίσουν όλα τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς, την κοινή ιστορία, τη γλώσσα, την τέχνη, τη μουσική , τα κοινά ήθη κι έθιμα, κ.α.

Η πρόκληση “Race of Robots” (Κατηγορία Regular II) είναι ένας αγώνας line follow. Η ιδέα βασίζεται στο “Race of Chmapions”, έναν αγώνα μηχανοκίνητων που διεξάγεται σε ένα γήπεδο που έχει σχεδιαστεί μία πίστα δύο διαδρομών διαφορετικής χάραξης η κάθε μία, όπου συνήθως ενώνονται με γέφυρα. Οι οδηγοί τρέχουν ένας εναντίον ενός.

Για τους μαθητές Γυμνασίου υπάρχει και η Ανοικτή Κατηγορία με τίτλο: «Τα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου: Powerbots, το μέλλον της ενέργειας». Η ίδια κατηγορία απευθύνεται και σε μαθητές Λυκείου.

Στο άμεσο μέλλον τα ρομπότ και τα μηχανήματα θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι “ρομποτικοί υπηρέτες”, που περιγράφει η επιστημονική φαντασία ήδη από τη δεκαετία του 50, θα γίνουν πραγματικότητα το αργότερο σε μια δεκαετία.

Σε αυτή τη μαζική “εισβολή” των μηχανών στη ζωή μας, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να βοηθάει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

ΛΥΚΕΙΟ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 έχει δύο κατηγορίες για μαθητές Λυκείου –η μία εξ’ αυτών, κοινή με το Γυμνάσιο- κι ακόμη μία κατηγορία που εξειδικεύεται στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

Ο διαγωνισμός Αυτόνομης Οδήγησης (Κατηγορία Regular), είναι ένας διαγωνισμός ατομικής χρονομέτρησης. Κάθε αυτοκίνητο, διαγωνίζεται μόνο του, κινούμενο αυτόνομο γύρω από την πίστα, προσπαθώντας να πετύχει τον καλύτερο χρόνο. Με αυτό το νέο διαγωνισμό, θέλουμε να μεταφέρουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, στη μαθητική κοινότητα και να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας στη συστηματική μελέτη και επίλυση πραγματικών προβλημάτων της εποχής μας.

Η νέα Ανοικτή κατηγορία με τίτλο «Γεωργική Παραγωγή και Τυποποίηση» καλεί για πρώτη φορά μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑ.Λ. να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ρομπότ μηχανήματα, μηχανισμούς, εξαρτήματα, αυτοματισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία ή μέρη εργοστασίων σε μικρογραφία, τα οποία:

θα βοηθούν στην παραγωγή, στην επεξεργασία, στην τυποποίηση γεωργικών ή κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων φροντίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των φυσικών πόρων

θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές

θα βελτιώνουν τις υπάρχουσες διαδικασίες.

Ακριβής χρόνος διεξαγωγής του διαγωνισμού

Την Οργανωτική, Επιστημονική και Συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς και τις Επιτροπές κριτών των διαγωνισμών του WRO Hellas σε Πανελλήνιο εύρος αποτελούν 50+ μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι οποίοι υποστηρίζουν τη δράση μας σε εθελοντικό επίπεδο. Τα πλήρη ονόματα με την ιδιότητα και τον φορέα εκπροσώπησης για την επιτροπή διοργάνωσης του διαγωνισμού (Οργανωτική Επιτροπή) και για την Επιστημονική Επιτροπή, όπως επίσης και τους Πρεσβευτές που υποστηρίζουν εθελοντικά το έργο του WRO Hellas .

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και ο Εθνικός Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad (W.R.O.) θα διεξαχθούν από 7-9 Μαΐου 2021.

Νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2020: Διοργάνωση Περιφερειακών διαγωνισμών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Πριν από κάθε Περιφερειακό διαγωνισμό, διοργανώνονται τοπικά φεστιβάλ ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε συνεργασία με τους Πρεσβευτές WRO Hellas, ενδοσχολικά και σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους.

Σε περίπτωση που οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέψουν ούτε φέτος τη δια ζώσης διεξαγωγή του διαγωνισμού, ενδέχεται να επαναληφθεί η εξ’ αποστάσεως παρουσίαση των έργων από τις ομάδες.