“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Προσλήφθηκαν να διδάξουν στη μέση της χρονιάς

  • Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:27

Στη μέση της σχολικής χρονιάς, με πρωτοφανή καθυστέρηση, προσλήφθηκαν χθες υπογράφοντας τις συμβάσεις τους, οι ωρομίσθιοι μουσικοί εκπαιδευτικοί και εμπειροτέχνες, που καλύπτουν τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου της Δράμας.

Οι ωρομίσθιοι εμπειροτέχνες εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν, πραγματοποιούν διδασκαλία σε μαθήματα παραδοσιακών οργάνων και συγκεκριμένα στο σαντούρι, την ποντιακή λύρα, την γκάιντα, τα παραδοσιακά κρουστά, τη λύρα Μακεδονίας και το ούτι. Συνήθως η πρόσληψη αυτών των εκπαιδευτικών γίνεται μέχρι το φθινόπωρο και ορισμένες φορές έως αργότερα μέχρι και τον Νοέμβριο.

Φέτος για λόγους που δεν αποκλείεται να οφείλονται και στην υγειονομική κρίση, η απόφαση για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών υπογράφηκε στις 26 Ιανουαρίου. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων είναι ένα βασικό στοιχείο για τη λειτουργία των μουσικών σχολείων και τα μαθήματα θα μπορούσαν να διεξαχθούν, όσο είναι κλειστά τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ακόμη και με διαδικτυακό τρόπο.

Αυτή άλλωστε είναι και η πιθανή εναλλακτική λύση για τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μόλις χθες στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας, εάν τελικώς τα δια ζώσης μαθήματα δεν αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Η καθυστέρηση στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών που επέλεξαν τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα, αφού η διδασκαλία τους θα υλοποιηθεί φέτος μόνο κατά το ήμισυ της εκπαιδευτική περιόδου, στην καλύτερη περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά η καθυστέρηση στην πρόσληψη των ωρομισθίων εμπειροτεχνών μουσικών εκπαιδευτικών δημιουργεί εύλογα προβλήματα και στους ίδιους καθώς θα κληθούν να εργαστούν μόνο για την μισή σχολική περίοδο, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Πολλοί μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς της συγκεκριμένης κατηγορίας τόσο στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας όσο και αλλού, υφίστανται ήδη μια πολύχρονη ταλαιπωρία στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Πρόκειται για τη σχέση εργασίας τους με τα σχολεία όπου διδάσκουν. Οι συμβάσεις των ωρομισθίων περιορίζουν κατά πολύ τα δικαιώματά τους και τις απολαβές τους, παρότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας, το προσωπικό αυτής της κατηγορίας έχει ξεπεράσει τα …25 χρόνια διδασκαλίας!