Θερμοκήπιο ή Κήπου συνέχεια στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη γη

Σημαντική θα είναι η συμβολή μαθητών στην κατασκευή ενός θερμοκηπίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης – συνέχεια του μικρού κήπου που δημιουργήθηκε το 2015 από εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου, στη διπλανή αυλή του κτηρίου, πλησίον του Ι.Ν. των Τριών Ιεραρχών.

Η ιδέα για τον κήπο προήλθε από μια συζήτηση που είχαν τα παιδιά για τα φυτά και τα λουλούδια. Όλες οι τάξεις διδάσκονται για τα φυτά. Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο στράφηκε στη δημιουργία ενός κήπου, που θα έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα φυτά και την φροντίδα τους.

Μέσω της ενασχόλησής τους με την κηπουρική, τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν με τη γη, να συνεργάζονται, βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν και περνούν καλά.

Στην κήπο φυτεύτηκαν βολβοί λουλουδιών, όπως ίριδες και νεραγκούλες, καθώς και μυριστικά, λεβάντα και δυόσμο. Στα προσεχή σχέδια του σχολείου είναι: ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και αργότερα, ντομάτες. Τα προηγούμενα χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικοί καλλιέργησαν μαρούλια, πατάτες, σπανάκι, καρότο και ραπανάκια, τα οποία μαγείρεψαν και έφαγαν.

Με την καλλιέργεια του κήπου ασχολείται η Β και η Δ τάξη. Οι μεγαλύτεροι έχουν αναλάβει την βαριά δουλειά (σκάψιμο, σκάλισμα) ενώ οι μικρότεροι καταπιάνονται με το πότισμα και βοηθούν στο ξεχορτάριασμα των ζιζανίων. Οι τάξεις που ασχολούνται με τον κήπο εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως, καταβάλλεται προσπάθεια για να συνεργάζονται δύο τάξεις τουλάχιστον κάθε φορά.

Στην κατασκευή του θερμοκηπίου που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τη λειτουργία του, αλλά και να το αξιοποιούν όσο καλύτερα μπορούν, θα συμμετέχουν εθελοντές μαθητές της Β’ και της Δ’ Τάξης.

Επόμενο βήμα θα είναι η εύρεση και το φύτεμα σπόρων παραδοσιακών (και όχι υβριδίων). «Στόχος μας φυσικά είναι να δούμε τα φυτά μας να μεγαλώνουν και να καρπίζουν, να καταλάβουμε ότι η τροφή δεν μεγαλώνει στα σούπερ μάρκετ και κυρίως να έρθουμε σε επαφή με τη γη (εντάξει, και να φάμε και καμία ντοματούλα!)», σημειώνεται στο επίσημο ιστολόγιο του σχολείου.

Στο πλαίσιο της δράσης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης ήρθε σε επικοινωνία με το Δημοτικό Σχολείο στην Όλυνθο της Χαλκιδικής που έχει εφαρμόσει ενδιαφέρουσες ιδέες και είναι ανοιχτό σε μια πιθανή μελλοντική συνεργασία.

Ετικέτες: