“ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από φοιτητές στο κέντρο της Λαμίας

  • Πέμπτη, 11 Μαρτίου, 2021 - 06:26

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν φοιτητές και μαθητές στο κέντρο της Λαμίας διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στον χώρο της παιδείας, για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες και ζητώντας το άνοιγμα των σχολών με ασφαλή τρόπο. Με κεντρικό σύνθημα ''θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές'', οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν γιατί συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει, όπως είπαν, κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών. Αντιθέτως εν μέσω πανδημίας ψήφισε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επιχειρώντας ''οι φοιτητές να μην μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας, να συζητήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε''.

''Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή με πρακτικές-εργαστήρια να είναι στον αέρα ή να έχουν “παγώσει”, ενώ υπάρχουν φοιτητές (π.χ. οι πρωτοετείς) που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται επίσης και για το ότι ''γίνονται εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, μαθήματα με τηλεκπαίδευση στα οποία πολλοί δεν έχουν καν εξοπλισμό για να συμμετέχουν και -σαν να μην έφταναν όλα αυτά- μας απειλούν όλους και με διαγραφές με το νέο όριο φοίτησης στα ν+ν/2! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα Πανεπιστήμιο όπου όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Ένα πανεπιστήμιο-σουπερμάρκετ όπου η γνώση θα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, όπου θα βάζουμε το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για τα στοιχειώδη, πιστοποιήσεις, σεμινάρια, για να καταφέρουμε να πάρουμε εν τέλη πτυχίο!.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια και στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι ''η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα και καμία σχέση δεν έχει με την προστασία των φοιτητών ή την φύλαξη των Πανεπιστημίων. Άλλωστε, την ίδια “συνταγή” επικαλούνταν και για την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, ενώ φρόντισαν και οι νυν -όπως και οι προηγούμενοι- να απολύσουν το προσωπικό φύλαξης από τις σχολές μας!