“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανησυχία για τα «ακατάλληλα» σχολεία λόγω των σεισμών

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΓΗΡΑΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
  • Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021 - 06:22

Ανησυχία επικρατεί στην εκπαιδευτική αλλά και μαθητική κοινότητα για το ζήτημα της ακαταλληλότητας σχολικών κτιρίων όπως αυτή αποτυπώθηκε από τα κλιμάκια του Δήμου Λαρισαίων και τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην πρωτοβάθμια μετασεισμική αυτοψία. Συνολικά 31 σχολικές μονάδες (πολλές εκ των οποίων συστεγαζόμενες, νηπιαγωγεία και δημοτικά) αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρήζουν επισκευών, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πότε θα διενεργηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος της ΚΤΥΠ και αν τα σχολεία θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν όταν σταματήσει η τηλεκπαίδευση που ξεκίνησε χθες για όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κορωνοϊού και σύμφωνα με την απόφαση θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαρτίου.

Πάντως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Ντίνο Διαμάντο έχει ήδη ξεκινήσει ο επανέλεγχος από τα κλιμάκια του Δήμου Λαρισαίων στα σχολεία που έχουν υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές. «Γίνεται επανέλεγχος στα σχολεία που βρίσκονται στη μεσαία και δυσμενή κατηγορία Δ και Ε και θα ζητήσουμε να γίνει και ο δευτεροβάθμιος επανέλεγχος από τις ΚΤΥΠ. Κάποια σχολεία μπορεί να κρίθηκαν τώρα σε κάποια κατηγορία αλλά στον επανέλεγχο αυτό μπορεί να αλλάξει. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κανένα σχολείο δεν είναι κατεδαφιστέο και υπάρχουν και περιπτώσεις σχολείων όπου κρίθηκαν ακατάλληλα το κλιμακοστάσιο και το γυμναστήριο, επομένως οι σχολικές μονάδες θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν άμεσα. Μετά τον δευτεροβάθμια έλεγχο άμεσα θα ακολουθήσουν και οι επισκευές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιδημάρχου κ. Ντίνου Διαμάντου, τα ερωτηματικά εκπαιδευτικών και γονιών αναφορικά με το κατά πόσο μπορούν να είναι ασφαλή κάποια κτίρια που μετρούν σχεδόν έναν αιώνα ζωής όπως το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας ή το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης πληθαίνουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου σε τοποθέτησή του στην «Ε» σημειώνει: «Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με αντισεισμική θωράκιση. Ειδικοί δεν είμαστε και αντιλαμβανόμαστε ότι στα περισσότερα σχολεία οι μαθητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν μετά τις επισκευές. Για κάποιες περιπτώσεις όμως ανησυχούμε, ιδιαίτερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο ή το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης είναι σχολεία 100 χρόνων, μπορούν να επισκευαστούν και να είναι ασφαλή; Ο σεισμός ανέδειξε το πρόβλημα που υπάρχει με τα σχολεία. Είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν και να σκέφτονται πώς θα στείλουν ξανά τα παιδιά τους σε ένα σχολείο που είχε σοβαρά προβλήματα».

Εν τω μεταξύ για το τι πρόκειται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη λήξη της τηλεκπαίδευσης, ο κ. Παπαποστόλου τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα να εξευρεθούν λύσεις π.χ. μεταφοράς μαθητών προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές, όταν αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας την επιστροφή τους στα θρανία, να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων, από τον έλεγχο προέκυψε ότι καμιά σχολική μονάδα δεν κρίθηκε «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ» και οι μονάδες που είναι ακατάλληλες για άμεση χρήση είναι οι:

Νηπιαγωγεία: -55ο Νηπιαγωγείο ( βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το 3ο Δημ. Σχολείο) -20ο Νηπιαγωγείο (συστεγάζεται με το 43ο Νηπιαγωγείο και τα 16ο και 32ο Δημ. Σχολεία) -43ο Νηπιαγωγείο -27ο Νηπιαγωγείο (βρίσκεται μαζί με το 18ο Δημοτικό Σχολείο) -39ο Νηπιαγωγείο (βρίσκεται μαζί με το 21ο Δημ. Σχολείο) -13ο Νηπιαγωγείο (βρίσκεται μαζί με το 25ο Δημ. Σχολείο).

Δημοτικά: Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας (κτίριο 1) -3ο Δημοτικό Σχολείο -16ο Δημοτικό Σχολείο -32ο Δημοτικό Σχολείο -1ο Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης -18ο Δημοτικό Σχολείο -21ο Δημοτικό Σχολείο -Νέο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας -22ο Δημοτικό Σχολείο (κτίριο 1) -25ο Δημοτικό Σχολείο -Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας.

Γυμνάσια: -3ο Γυμνάσιο -6ο Γυμνάσιο -9ο Γυμνάσιο είναι κατάλληλο. Ακατάλληλα κρίθηκαν τα εξωτερικά κλιμακοστάσια -4ο Γυμνάσιο είναι κατάλληλο. Ακατάλληλο κρίθηκε το γυμναστήριο -Γυμνάσιο Κοιλάδας (Κτίριο 1)

Λύκεια-ΕΠΑΛ: -1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ -2ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ -6ο ΕΠΑΛ -7ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ -1ο ΕΚ -2ο ΕΚ -3ο ΓΕΛ -6ο ΓΕΛ -7ο ΓΕΛ κατάλληλο. Ακατάλληλα τα εξωτερικά κλιμακοστάσια -1ο ΓΕΛ

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στις περιπτώσεις όπου, λοιπά κτίσματα (Γυμναστήριο και εξωτερικά κλιμακοστάσια) κρίθηκαν «Ακατάλληλα», οι σχολικές μονάδες (4ου Γυμνασίου, 9ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου) που κρίθηκαν “κατάλληλες” μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε καμία σχολική μονάδα ειδικής αγωγής δεν διαπιστώθηκαν ζημιές και είναι κατάλληλες για άμεση χρήση.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

«Επικίνδυνες ανεπάρκειες σημειώνονται εξαιτίας της ανυπαρξίας προσεισμικών αντισεισμικών ελέγχων ιδιαίτερα στις υποδομές των σχολικών μονάδων. Προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, στο σύνολο των γονέων των σχολικών μονάδων που έχουν βλάβες, οι δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ του υπεύθυνου αντιδημάρχου κου Ντίνου Διαμάντου, ότι τα σχολεία που ενώνονται λειτουργικά με τα σχολεία που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο θα λειτουργήσουν κανονικά με την άρση του λοκντάουν, αφού πρώτα αρθούν οι επιφανειακές επικινδυνότητες (σοβάδες κλπ) και αφού οριοθετηθούν τα επικίνδυνα κτίσματα με κορδέλα! Την ώρα που συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς ακόμη και 5,2 ρίχτερ (12/03/21), αντί η δημοτική αρχή να προγραμματίζει άμεσα ουσιαστικές διαδικασίες αποτίμησης και μελέτες βάσει του κανονισμού επεμβάσεων ΚΑΝΕΠΕ (ΦΕΚ 42Β/20-1-2012), επαναπαύεται με τους ταχείς οπτικούς ελέγχους της ΚΤΥΠ που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του 25ου Δημοτικού γίνανε βραδινές ώρες με φακό! Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή θέλει σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν αυτό απαιτηθεί, να βάλει χιλιάδες παιδιά σε αμφίβολης στατικής επάρκειας σχολικά κτίρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων. Επιπρόσθετα σημειώνει ότι

« Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 από τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων που αφορούν μεταξύ άλλων την παλαιότητα των κτιρίων αρμοδιότητας του Δήμου, από το σύνολο των σχολικών μονάδων Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης:

-13 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια, με πολλά από αυτά στους οικισμούς πέριξ του Δήμου που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

-18 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια και αντ’ αυτού έχουν περάσει από διαδικασία τακτοποίησης με τους νόμους των αυθαιρέτων των τελευταίων ετών, χωρίς μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι κτίσματα προ του 1955.

-26 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το 1985 με αρκετά παραδείγματα κτιρίων να στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια της δεκαετίας του 1960-70.

Άρα συμπερασματικά 57 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Τα 91 σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί μεν μετά το 1985 οπότε και αναθεωρείται ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959 (ΦΕΚ 239Β/16-4-1984), αλλά πολλά από αυτά κατασκευάστηκαν από το 1985 έως και τη δεκαετία του 1990 με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό και συμπληρώνουν πλέον τουλάχιστον 30ετία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του φέροντα οργανισμού τους από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Αυτό το παλιό κτιριακό απόθεμα δεν είχε περάσει τα προηγούμενα χρόνια ούτε από έναν ταχύ οπτικό έλεγχο, ενώ για αντισεισμικές ενισχύσεις ούτε λόγος, παρότι υπάρχει πρόσφατο σχετικό νομικό πλαίσιο (ΚΑΝΕΠΕ 2012).

Οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών οφείλονται στην τρωτότητα των κτιρίων. Η μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στη ζωή και την περιουσία του λαού και γενικότερα οι επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και οι υπόλοιπες φυσικές καταστροφές.

Η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σε αυτήν τη δυνατότητα και τη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, και ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες με τη λογική κόστους – οφέλους».

Τέλος η Ένωση Γονέων στην ίδια ανακοίνωση θέτει και θέμα πριμοδότησης μορίων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τονίζοντας «Δυστυχώς τα παιδιά αυτά, αντιμετωπίζοντας από τη μία την πανδημία και τις ατελείωτες ώρες τηλεκπαίδευσης και από την άλλη τις καταστροφικές συνέπειες της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων παιδιών που θα δώσουν φέτος Πανελλήνιες με τις οποίες καθορίζεται το μέλλον τους. Όπως λοιπόν ίσχυσε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ζητούμε την πριμοδότηση μορίων των μαθητών αυτών».

Της Νατάσας Πολυγένη