“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ρεκόρ αποχωρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία

Αυξήθηκαν τα οργανικά κενά, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα για ικανοποιητικό ποσοστό κάλυψης από το υπουργείο
  • Τρίτη, 23 Μαρτίου, 2021 - 06:28

«Κύμα» φυγής εκπαιδευτικών από τις σχολικές αίθουσες δείχνει φέτος ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που κατατέθηκαν στις αρμόδιες Διευθύνσεις ανά την Ελλάδα, κάτι μου με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κάλυψη των κενών της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Φέτος το «κύμα φυγής» είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 10 ετών!

Ο προβληματισμός που επικρατεί σχετικά με τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό, η αξιολόγηση και τα πιθανά ζητήματα που θα «ανοίξει», αλλά σε ένα βαθμό, περιορισμένο βέβαια, ακόμη και ο κορωνοϊός οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην «έξοδο» από τις σχολικές αίθουσες.

Συγκριτικά με την παρισινή χρονιά οι αιτήσεις αποχώρησης τριπλασιάστηκαν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των δασκάλων. Συγκεκριμένα, πέρυσι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατατέθηκαν 1.231 αιτήσεις συνταξιοδότησης και φέτος έφτασαν στις 3.708!

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις είναι πως συνολικά φέτος οι αιτήσεις αποχώρησης – συνταξιοδότησης πανελλαδικά θα ξεπεράσουν τις 6.000, αριθμός ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος, ενώ οι αριθμοί αυτοί θα προκαλέσουν αλλαγές και στον προγραμματισμό, τόσο για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, όσο και για τους μόνιμους!

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως δηλώνει το μέλος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (ΔΟΕ) Τάσος Σκαρμούτσος, φέτος: «στη Διεύθυνση Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ήδη έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων παραίτησης σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός αυτός αφορά σε συναδέλφους μας διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο Τάσος Σκαρμούτσος

Συγκεκριμένα:

Γενικής αγωγής Δασκάλων: 48 Νηπιαγωγών: 6 Αγγλικών: 1

Ειδική Αγωγή Δασκάλων: 2 Νηπιαγωγών: 1

Θυμίζω βέβαια ότι ο παραπάνω αριθμός ίσως μειωθεί, καθώς ανάκληση της αίτησης παραίτησης μπορεί να κατατίθεται (στην οικεία Δ/νση Εκπαίδευσης όπου κατατέθηκε η αίτηση παραίτησης) μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 148 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26).

Επίσης τα οργανικά κενά στο ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι συνταξιοδοτήσεις είναι τα παρακάτω:

Γενική αγωγή: Δασκάλων: 224 Νηπιαγωγών: 44 Αγγλικών: 21 Γυμναστών: 1 Υπεραριθμία Μουσικής: 7

Ειδική Αγωγή: Δασκάλων: 1 Νηπιαγωγών: 2 Μουσικής: 1

Με βάση τα παραπάνω κενά θα γίνουν οι μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ καθώς και οι μόνιμοι διορισμοί με τα τελικά οργανικά κενά που θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών».

Όπως γίνεται αντιληπτό όταν στα 224 οργανικά κενά δασκάλων προστεθούν οι 50 περίπου αποχωρήσεις, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνει το Υπουργείο για να καλύψει τα κενά αυτά.

Κων/νος Χονδρός