Τα αξιοθέατα του τόπου μας και ... όχι μόνο
- Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021 - 06:18
Το επιβλητικό και μεγαλοπρεπές Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, η μαγική και γαλήνια τοποθεσία των «Βαποριών» και φυσικά ο πανέμορφος μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου αποτελούν μερικά από τα must-see αξιοθέατα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων τα οποία θα «ταξιδέψουν» σε όλο τον κόσμο με όχημα τις γνώσεις και τη δημιουργικότητα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning με τίτλο «Τα αξιοθέατα του τόπου μας και ... όχι μόνο!», η Γ’ Τάξη του σχολείου θα συνεργαστεί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και το Ελληνικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (Acton Λονδίνου) και θα παρουσιάσει με ευφάνταστο τόπο τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδική φυσιογνωμία του νησιού μας.
Ένα ρομποτάκι (Ο Συνεργατούλης ή Ταξιδευτούλης ή Κοσμογυριστρούλης...ή...;;) θέλει να ταξιδέψει... Ζητάει τη βοήθεια των παιδιών των άλλων σχολείων για να του προτείνουν τι πρέπει να δει... Αφού είναι ρομπότ μπορεί να διακτινίζεται και να ταξιδεύει εύκολα... Στο ταξίδι του συναντά κάποιους ήρωες (μασκότ) από κάθε σχολείο. Αυτός ο ήρωας- μασκότ ξεναγεί το ρομπότ στα αξιοθέατα του τόπου και ουσιαστικά, μέσω του ρομπότ, μεταφέρονται οι πληροφορίες στα παιδιά του μέλλοντος όλων των σχολείων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόκτηση γνώσης στο πλαίσιο των μαθημάτων του Δημοτικού: Μελέτης Περιβάλλοντος, Ιστορίας, Πληροφορικής/ΤΠΕ και Εικαστικών. Φυσικά δίνεται έμφαση από τη μια μεριά σε ζητήματα θετικών στάσεων προς τα αξιοθέατα αλλά και στις αξίες της συνεργασίας. Επομένως, οι μαθητές κι οι μαθήτριες καλούνται να γνωρίσουν αξιοθέατα του τόπου τους καθώς και αξιοθέατα άλλων τόπων και να τα συνδυάσουν με την ιστορία των τόπων. Να κατασκευάσουν μασκότ-κούκλες αλλά και να διαχειριστούν ένα ρομπότ.
Διαδραστικές και συνεργατικές δράσεις
Οι δραστηριότητες των σχολείων θα βασίζονται σε δράσεις κάθε σχολείου αλλά και σε διασχολικές, διαδραστικές, συνεργατικές ομάδες δημιουργώντας λογότυπο για το έργο, ένα ρομπότ, μια μασκότ, ζωγραφιές, παρουσιάσεις, ιστορική γραμμή όλων των αξιοθέατων, ερευνώντας επιτόπια τα αξιοθέατα (εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν), αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο... Στις σκέψεις των συντελεστών του έργου συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός τελικού βίντεο και η δημιουργία ενός θεατρικού έργου στα οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το υλικό.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες και κάποιες άλλες θα χρειαστεί να οργανωθούν στους σωστούς χρόνους, με ομάδες συζήτησης τηρώντας κανόνες ευγένειας, σε ένα κλίμα σεβασμού της άποψης των άλλων, όπως άλλωστε προτάσσει το γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων etwinning.
Υπεύθυνοι των δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου είναι οι εκπαιδευτικοί: Λουίζα Ρούσσου, Παναγιώτης Καλούδης και Μαρία Ιωσηφίδου.
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό διαδικτυακά και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διδακτικό έτος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μια δυνατή ομάδα με τρελά κέφια
10 Ιουν. 2021 - 6:14 - Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική
18 Ιαν. 2018 - 6:13 - Ακόμα μια δημιουργική σχολική χρονιά για το δημοτικό Άνω Σύρου
15 Ιουλ. 2022 - 6:15 - Εθνικό Βραβείο eTwinning στην κατηγορία STEM για το Δημοτικό Άνω Σύρου
20 Ιαν. 2022 - 11:35 - Άλλη μία ευρωπαϊκή διάκριση για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου
11 Νοε. 2021 - 6:10