Οι «3D Idols» του 1ου Γυμνασίου Σύρου
- Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021 - 06:18
Με αφορμή τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης ST3dM, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαθητές της Β’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Σύρου ασχολήθηκαν φέτος με το 3D.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η ομάδα «3D Idols», η οποία με κέφι και μεράκι ξεκίνησε την απεικόνιση τρισδιάστατων αντικειμένων, κτιρίων και θεμάτων που σχετίζονται με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πληροφορικής, Αλεξία Τζεφρίδου υπάρχουν πολλές ακόμη ιδέες, οι οποίες θα υλοποιηθούν και θα δημοσιοποιηθούν εν καιρώ.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής πολιτικής STEAM (Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics) στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σκοπός του είναι να εισάγει τους μαθητές στην χρήση 3d εκτυπωτή όσο και να τους ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν τον 3D σχεδιασμό, θα έχουν τη δυνατότητα να τον εφαρμόσουν σε αντικείμενα πέραν του τεχνολογικού τομέα, θα γνωρίσουν τις αρχές της επιστήμης των πολιτών, θα μπορούν να συμμετέχουν σε συλλογικές ερευνητικές προσπάθειες, να εισάγουν την χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή στην εκπαίδευση και να δημιουργήσουν εργαλεία.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές θα σχεδιάσουν τεντωτήρες μάσκας.
3D Printing: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Η δράση της ομάδας «3D Idols» έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στο 10ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που διεξήχθη διαδικτυακά στις 16 Απριλίου 2021 για τα σχολεία των Κυκλάδων.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση θεωρείται από πολλούς η 4η βιομηχανική επανάσταση, η εφεύρεση των εφευρέσεων. Ακούμε ότι γίνεται ήδη εκτύπωση σπιτιών, οργάνων ή και εφαρμογές της 3d εκτύπωσης σε διαστημικές αποστολές. Καταλαβαίνουμε ότι η 3D σχεδίαση είναι μια βασική δεξιότητα που χρειάζεται να έχουμε. Άλλωστε σε λίγα χρόνια ένας 3D εκτυπωτής θα είναι μια από τις οικιακές συσκευές μας.
Όλες αυτές οι σκέψεις οδήγησαν κάποια παιδιά της Β’ Τάξης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δουλέψουν σε ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης με στόχο να εκτυπώσουν και τρισδιάστατα σχέδια, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Παρόλα αυτά είναι, έτοιμα να ασχοληθούν εις βάθος με το 3D μόλις τα σχολεία επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.
Συνεργασία με το ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η ομάδα πρόλαβε να επισκεφτεί το Πρότυπο Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να ξεναγηθούν στους χώρους τους και να ενημερωθούν για το αντικείμενο σπουδών της σχολής.
Σκοπός του εργαστηρίου «Ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού» - INDEL είναι η υποστήριξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις φάσεις σχεδίασης, μηχανικής, βελτιστοποίησης και κατασκευής ενός βιομηχανικού προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα που διεξάγεται στα πλαίσια του εργαστηρίου INDEL εστιάζει σε θέματα που αφορούν στον κύκλο ζωής προϊόντος (product life-cycle) μέχρι και το στάδιο της παραγωγής του. Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς που συμπληρώνουν την εικόνα μίας ολοκληρωμένης λεπτομερούς σχεδίασης, από τον εννοιολογικό και προκαταρκτικό σχεδιασμό, την 3Δ παραμετρική μοντελοποίηση, την επιλογή υλικών, τη μηχανική ανάλυση και βελτιστοποίηση, έως και την σχεδίαση για παραγωγή και τη δημιουργία φυσικών πρωτοτύπων.
Ως προς το εκπαιδευτικό σκέλος, το εργαστήριο καλύπτει ένα μεγάλο πλήθος γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων που συνδέονται με την 2η Κατεύθυνση του Τμήματος (Σχεδίαση με Η/Υ). Μέσω του εργαστηρίου INDEL, οι φοιτητές/ήτριες του τμήματος εξοικειώνονται με σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες που θα συναντήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το εργαστήριο υποστηρίζει πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
Παράλληλα το εργαστήριο υποστηρίζει μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, θερινά σχολεία, συμβουλευτικά ή αναπτυξιακά έργα και μελέτες, αποφοίτους, ερευνητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της σχεδίασης ή σε άλλα πλαίσια όπου απαιτείται η σχεδίαση ενός βιομηχανικού προϊόντος.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας «3D Idols» του 1ου Γυμνασίου Σύρου είχε υποβάλει αίτημα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υλοποίηση κοινών δράσεων εντός του περασμένου Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών.
Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές: Άγγελο Πρίντεζη, Μάριο Ρούσσο, Τερέζα Ρούσσου, Φωτούλα Σαλάχα, Άγγελο Ροσσολάτο και Δέσποινα Χατζίρη, που ευελπιστούν το σχολείο τους να αποκτήσει 3D printer σύντομα ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να εκτυπώνουν. . Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αλεξία Τζεφρίδου και Μαρία Τσαγκλιώτου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σύρου: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εισαγωγής
13 Απρ. 2024 - 14:50 - 27ος Δρόμος Ειρήνης στη Σύρο
5 Νοε. 2021 - 6:15 - Διάλογος με τη γνώση και τη δημιουργία
14 Οκτ. 2021 - 6:16 - Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου ανοίγει τους ορίζοντές του
20 Μαΐου. 2021 - 6:17 - Τρία σχολεία της Σύρου γίνονται πειραματικά
13 Μαΐου. 2021 - 6:20