Προτεραιότητα η ενσωμάτωση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διακρατικές δράσεις

Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου ανοίγει τους ορίζοντές του

Η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης αποτελεί διαχρονικά βασικό στόχο του 1ου Γυμνασίου Σύρου, ενός σχολείου με μεγάλη ιστορία που συνεχίζει την εξελικτική πορεία του στο πέρασμα των ετών.

Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου ιδρύθηκε το 1833 και είναι το αρχαιότερο γυμνάσιο της Νεότερης Ελλάδας, πρώτος διευθυντής του σχολείου υπήρξε ο Νεόφυτος Βάμβας, ένας από τους επιφανέστερους εκπρόσωπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Μεταξύ των διακεκριμένων μαθητών του ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Κώστας Μπέης και ο Μάνος Ελευθερίου.

Το 2000 το ιστορικό κτίριο του 1ου Γυμνασίου παραχωρήθηκε από το Δήμο Ερμούπολης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έκτοτε το γυμνάσιο στεγάζεται στην περιοχή του Ξηροκάμπου Ερμούπολης.

Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου ανέρχεται στους 200 περίπου μαθητές, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 12-15 ετών και το προσωπικό του σχολείου απαρτίζεται από 30 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Σκοπός και κύριοι στόχοι

Στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης α) φιλολογικά, β) μαθηματικά, γ) φυσικές επιστήμες. Επίσης, στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο στο πλαίσιο της λειτουργίας ΕΔΕΑΥ. Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου πραγματοποιεί κάθε χρόνο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και πολιτιστικά προγράμματα (θεατρικό εργαστήρι, κινηματογραφική ομάδα) και προγράμματα αγωγής υγείας. Επιπλέον, μια ομάδα κηπουρών φροντίζει τον κήπο του σχολείου, ενώ υπάρχει και σκακιστική γωνιά. Σε επίπεδο αθλητικών δράσεων, το σχολείο υλοποιεί σε ετήσια βάση τον «Δρόμο Ειρήνης» ως μέρος των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμώντας ταυτόχρονα και τους πεσόντες και τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το σχολείο παρακολουθεί και τα δρώμενα του νησιού, όπως το Animasyros. Τέλος, έχει υλοποιήσει σχέδιο Erasmus+ με στόχο την κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου έχει προκρίνει να αναπτύξει τη συμμετοχή του σε α) ευρωπαϊκά προγράμματα και διακρατικές δράσεις, β) προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και γ) εκπαιδευτικές δράσεις ποικίλου περιεχομένου. Η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό το σχολείο ανοίγει τους ορίζοντές του, διευρύνει τις συνεργασίες του και γίνεται πρωτοπόρο στην περιοχή μας, όσον αφορά στην ενσωμάτωση καινοτόμων διδακτικών μεθόδων. Η επιλογή αυτή, ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου ανάπτυξης και διεθνοποίησης του σχολείου, έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα για το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, καθώς διασφαλίζει τη σύνδεση του σχολείου τόσο με το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και του επιτρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διδακτική και τις πρακτικές στην εκπαίδευση σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Προς υλοποίηση των παραπάνω, το 1ο Γυμνάσιο Σύρου έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ψηφιακής τάξης και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σχολείου.

Μ. Μανθόπουλος: «Σημαντικός ο χαρακτηρισμός του σχολείου ως Πειραματικού»

Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Γυμνάσιο αποτελεί ένα από τα τρία συνολικά σχολεία της Σύρου που χαρακτηρίστηκαν ως Πειραματικά. Οι σχολικές μονάδες αυτού του τύπου στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ θα διασυνδέονται και με τα Πανεπιστήμια.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Μάνθος Μανθόπουλος χαρακτηρίζει σημαντική και καθόλου τυχαία την ένταξη του σχολείου στο δίκτυο των Πειραματικών, καθώς αυτή προϋποθέτει στελέχωση από εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά και λοιπά προσόντα.

«Στο Πειραματικό σχολείο εφαρμόζονται, πιλοτικά, σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης που, εάν αξιοποιηθούν σωστά, θα προσφέρουν σημαντικά εφόδια στους μαθητές του σχολείου μας. Μένει να το δούμε και στην πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σχετικά με το τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού που θα εισάγεται στην Α’ Τάξη του σχολείου κατόπιν κλήρωσης, ο κ. Μανθόπουλος εκτιμά πως ο συγκεκριμένος τρόπος εισαγωγής διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες εισαγωγής στο σχολείο και αποτρέπει τις διακρίσεις μεταξύ των μαθητών. «Συνεπώς από αυτή τη σκοπιά το βλέπω ως κάτι θετικό».

«Εκπαιδευτικοί καταρτισμένοι με όρεξη και θέληση»

Σχετικά με τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων υποστηρίζει πως το 1ο  Γυμνάσιο Σύρου είναι ένα ιστορικό σχολείο, το οποίο συνεχίζει και σήμερα να στοχεύει στο να δώσει τα καλύτερα εφόδια στους μαθητές του, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά εργαλεία που δεν είναι δεδομένα ούτε αυτονόητα σε ένα δημόσιο σχολείο όπως το έχουμε στο μυαλό μας.

«Για παράδειγμα, το μάθημα της Φυσικής διδάσκεται σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο και οι μαθητές συμμετέχουν σε πειράματα. Ακόμα, έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία θεματικών τάξεων. Θεωρώ ότι αυτή η εικόνα του σχολείου οφείλεται τόσο στον Διευθυντή του τον κύριο Ποντίκα, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος που συνεχώς αναζητά νέους τρόπους για να αναβαθμίσει εκπαιδευτικά αλλά και κτιριακά το σχολείο όσο και στο διδακτικό προσωπικό που απαρτίζεται από ανθρώπους με όρεξη για τη δουλειά τους, καταρτισμένους στο αντικείμενό τους και με θέληση για διαρκή εξέλιξη και επιμόρφωση».

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρίσκεται κοντά στους γονείς και στους μαθητές και μεσολαβεί ώστε να επιλύονται τα όποια προβλήματα ανακύπτουν  σε κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας με τον Διευθυντή και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Ακόμη, συνδράμουμε σε αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού όπου μπορούμε και προσφέρουμε τις επαγγελματικές μας γνώσεις, όπου αυτές είναι χρήσιμες».

Το παρόν Δ.Σ. του Συλλόγου ανέλαβε καθήκοντα μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας η οποία ήταν αποτρεπτική για δράσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Μανθόπουλο, όλα τα μέλη του Δ.Σ., έχουν μεγάλη όρεξη για προσφορά. «Οι στόχοι μας ουσιαστικά ταυτίζονται με τους στόχους του σχολείου. Στην κατεύθυνση αυτή θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις πάντα με γνώμονα το καλύτερο για τα παιδιά μας».