Αιώνια σύμβολα του Ελληνισμού
- Παρασκευή, 2 Ιουλίου, 2021 - 06:17
Σύζυγοι, μάνες, κόρες, αδελφές… ηρωίδες. Το απαράμιλλο σθένος, η γενναιότητα και η αυτοθυσία των γυναικών της Ελληνικής Επανάστασης που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, αναδεικνύεται μέσα από ένα ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο – καρπό συνεργασίας μεταξύ σπουδαστών και καθηγητών του ΔΙΕΚ Σύρου.
Σημειώνεται πως, με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα αναλάβει την προβολή σχετικών με το θέμα της επετείου δράσεων και έργων δημιουργίας που υλοποιούνται με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων και των φορέων της εκπαίδευσης.
Πρόκειται μάλιστα να δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου πλατφόρμα για την προβολή των σχετικών δράσεων, ενώ στο τέλος του έτους προγραμματίζεται κεντρική εκδήλωση εθνικού χαρακτήρα, όπου θα παρουσιαστούν, βραβευθούν κ.λ.π. κάποιες από αυτές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών για την παιδεία, το Υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι η ενθάρρυνση και υποστήριξη υλοποίησης ανάλογων δράσεων από τα Ι.Ε.Κ. θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδειξη του έργου που πραγματοποιείται σ’ αυτές.
Συλλογική προσπάθεια – Γυρίσματα στην πλατεία Μιαούλη
Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σύρου ανταποκρίθηκε στην παραπάνω πρόσκληση και συμμετέχει στον διαγωνισμό με ένα δρώμενο που μαγνητοσκοπήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην πλατεία Μιαούλη και ειδικότερα, στα σκαλιά του εμβληματικού Δημαρχείου της Ερμούπολης. Μέσα από το βίντεο που θα σταλεί στο Υπουργείο και θα αναρτηθεί πιθανόν το προσεχές φθινόπωρο θα δούμε μεγάλες γυναίκες μορφές του 1821 όπως η Μαντώ Μαυρογένους που τιμήθηκε με τον βαθμό της αντιστρατήγου για τη συνολική προσφορά της στον Αγώνα, η Λασκαρίνα “Μπουμπουλίνα” Πινότση, οι Σουλιώτισσες Δέσπω και Μόσχω Τζαβέλλα, καθώς και η Αλεφαντώ, η Μεσολογγίτισσα.
Τις ηρωίδες υποδύθηκαν σπουδάστριες από την ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων». Τα κείμενα και η σκηνοθεσία ανήκουν στην καθηγήτρια Αγγελική Θεοδώρου. Στη δράση συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Θάνος Αρβανίτης και σπουδάστριες της ειδικότητας «Τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ», οι οποίες έβαψαν τις ηθοποιούς. Πολύτιμη ήταν η τεχνική βοήθεια του κ. Νίκου Κοντιζά, ενώ για τις ανάγκες των γυρισμάτων, χρησιμοποιήθηκε και μία κάμερα που διέθεσε ο κ. Κομνηνός Στρογγύλης. Οι παραδοσιακές φορεσιές ήταν μια ευγενική προσφορά του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.
Οι σπουδάστριες εξέφρασαν στην «Κοινή Γνώμη» τη χαρά τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να ολοκληρώσουν όμορφα και δημιουργικά τα μαθήματά τους στο ΔΙΕΚ Σύρου, λαμβάνοντας μέρος σε μια ενδιαφέρουσα και άκρως εποικοδομητική δράση που τους βοήθησε να γνωρίσουν εις βάθος την προσωπικότητα και το έργο αυτών των σπουδαίων Γυναικών, αιώνιων συμβόλων του Ελληνισμού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΔΙΕΚ Σύρου: Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Τμήματος Πάρου
24 Οκτ. 2023 - 12:02 - Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο
23 Μαρ. 2023 - 6:15 - Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ για το 2022-2023
7 Σεπ. 2022 - 20:29 - Το ΔΙΕΚ Σύρου στη Βαρκελώνη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus
6 Ιουλ. 2022 - 6:19 - Οι ηρωίδες του χτες και του σήμερα συγκίνησαν το κοινό
7 Δεκ. 2021 - 6:15