“Τσουχτερό” κόστος ζωής για φοιτητές σε περιφερειακά ΑΕΙ
- Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:20
- / Eνημέρωση: 1 Σεπ. 2021 - 17:00
Σημαντικά υψηλό καταγράφεται το κόστος διαβίωσης των φοιτητών που έχουν εισαχθεί σε Τμήματα και Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στην περιφέρεια ή σε ακριτικές περιοχές και στα νησιά, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ της εφημερίδας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν μεσίτες που δραστηριοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο.
Ο αγώνας της αναζήτησης φοιτητικής στέγης για πολλούς εισακτέους έχει ξεκινήσει, ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους (2021 - 2022), με τις οικογένειες των παιδιών να έρχονται αντιμέτωπες με ένα υψηλό κόστος που θα χρειαστεί να “σηκώσουν” για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και για τη Σύρο αναφορικά με τους φοιτητές που έχουν εισέλθει στην κοινότητα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), καθώς όπως φαίνεται σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας, καθίσταται σαφές πως ένας χώρος 30 τ.μ. ή και 40 τ.μ. μπορεί να κοστίζει από 300 μέχρι και 350 ευρώ, ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 400 ευρώ.
Οι ανωτέρω τιμές ενοικίασης συναντώνται κατά κύριο λόγο εντός του ιστορικού κέντρου, όπου και οι φοιτητές αναζητούν κατά προτεραιότητα σπίτι για τη φοιτητική διαμονή τους, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στα κτίρια που λειτουργεί το ΤΜΣΠΣ στην Ερμούπολη.
Στο ανωτέρω έξοδο, αν συνυπολογίσει κάποιος και τα χρήματα που χρειάζονται οι φοιτητές προκειμένου να σιτίζονται, κατανοεί πως το οικονομικό βάρος για αρκετές οικογένειες είναι μεγάλο, την ίδια στιγμή δε, που αυξάνονται οι περιπτώσεις των σπιτιών που αν και ενοικιάζονται σε φοιτητές, ωστόσο, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου προορίζονται προς τουριστική εκμετάλλευση.
Από την πλευρά του, το ΤΜΣΠΣ δεν διαθέτει οργανωμένη φοιτητική εστία για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, καθώς αυτό λειτουργεί σε παραχωρημένα και όχι ιδιόκτητα κτίρια, κάτι που θα ευνοούσε στη δημιουργία μίας εστίας ορισμένων κλινών.
Αναφορικά με τα παραπάνω, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος, Δαμιανός Γαβαλάς, ο οποίος πέραν της ενημέρωσής του για τους εισακτέους το νέο ακαδημαϊκό έτος, μίλησε και για τον τρόπο που η Πολιτεία θα μπορούσε να ενισχύσει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, προκειμένου να τα κάνει περισσότερο ελκυστικά και πιο ισχυρά. Ένα από τα βασικά θέματα αφορά στη φοιτητική στέγη και συγκεκριμένα μέσω υψηλότερων επιδοτήσεων ενοικίου, θα μπορούσε να στηρίζει τους φοιτητές για την πραγματοποίηση των σπουδών τους, ώστε οι οικογένειες λόγω υψηλού κόστους διαβίωσης στην περιφέρεια, να μην αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να επιλέξουν Σχολές σε ακριτικά μέρη και νησιά.
Αξίζει εξ αρχής να σημειωθεί πως με τη βάση – κόφτη τη φετινή χρονιά, οι εισακτέοι στο ΤΜΣΠΣ φθάνουν τους 70, ενώ πέρυσι ήταν 130.
Ερμούπολη: Studio και δίχωρες γκαρσονιέρες των 300 και 350 ευρώ
Αναφορικά με τη ζήτηση αλλά και τη διάθεση φοιτητικών κατοικιών, η “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επικοινωνία με μεσίτες της Σύρου, προκειμένου να καταγράψει τη φετινή εικόνα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
“Αρκετοί βάζουν τα ακίνητά τους στα μεσιτικά γραφεία και αρκετές οικογένειες απευθύνονται σε εμάς για να βρουν σπίτι” ανέφεραν προλογικά, εξηγώντας πως, μετά την ανακοίνωση των εισαγωγών στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για την περίπτωση της Σύρου “έχει ξεκινήσει η αναζήτηση”.
Σχετικά με το τί ζητούν οι οικογένειες, οι ίδιοι ανέφεραν πως, “ουσιαστικά ζητούν δωμάτια studio μέχρι και δίχωρες γκαρσονιέρες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούν με δύο υπνοδωμάτια για να εξυπηρετούνται και οι γονείς όταν επισκέπτονται τη Σύρο”.
Δεδομένου πως η τουριστική σεζόν πάντως για τη Σύρο θα μετρήσει ακόμη κάποιο μικρό διάστημα, γνωστοποίησαν πως - προς ενοικίαση - δεν είναι διαθέσιμα ακόμη όλα τα σπίτια, αφού ορισμένα, οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύονται τουριστικά (airbnb).
“Σήμερα όλα τα σπίτια δεν είναι ελεύθερα καθώς είναι σε εξέλιξη η τουριστική εκμετάλλευσή τους. Και μιλάμε για την Ερμούπολη, αφού οι φοιτητές θέλουν να βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο”.
Ειδικότερα για το θέμα των τιμών ενοικίασης, τόνισαν πως κυμαίνονται σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, ωστόσο, εξήγησαν πως υπάρχουν και εξαιρέσεις σε σπίτια κατά κύριο λόγο εκτός κέντρου.
“Τα σπίτια που ζητούν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους είναι από 30 τ.μ. μέχρι και 50-60 τ.μ.. Δεν έχει επηρεάσει η πανδημία στο κομμάτι των τιμών. Στο ιστορικό κέντρο είναι ακριβότερα τα σπίτια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 300 – 350 ευρώ. Αν το σπίτι είναι εκτός κέντρου, μπορεί να το βρει κάποιος και με 200 – 250 ευρώ” τόνισαν, απαντώντας παρακάτω και για την κατάσταση αυτών των σπιτιών.
“Σίγουρα δεν είναι όλα τα σπίτια ανακαινισμένα. Αλλά όσα διατίθενται προς εκμετάλλευση με τη μορφή του airbnb είναι ανακαινισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση” παρατήρησαν, ενώ στην ερώτηση πόσες κατοικίες μπορούν να αξιοποιηθούν από φοιτητές, σχολίασαν τα εξής: “Χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός αυτών των σπιτιών προς ενοικίαση αυξάνεται και λόγω της εκμετάλλευσής τους τους θερινούς μήνες για τουριστικούς λόγους. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά αυτά τα σπίτια και σίγουρα 100 και πάνω στην Ερμούπολη ευρύτερα”.
Κάποιοι από τους μεσίτες θέλησαν να τονίσουν μάλιστα, πως, “Η Σύρος δεν είναι ένα φθηνό μέρος, όμως, υπάρχουν και άλλες πόλεις και νησιά με υψηλότερες τιμές”.
Δεκάμηνο σε φοιτητές, δίμηνο σε τουρίστες
Η Σύρος αναπτύσσεται τουριστικά και αυτό αποδεικνύεται σταδιακά και στα σπίτια που διατίθενται προς ενοικίαση τη θερινή σεζόν και μάλιστα μέσω της πλατφόρμας airbnb. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι φοιτητές που έρχονται στη Σύρο να αξιοποιούν το σπίτι τους για δέκα μήνες, αφού το δίμηνο της υψηλής σεζόν, οι ιδιοκτήτες τους, το εκμεταλλεύονται τουριστικά.
“Αυτό που δυσκολεύει την κατάσταση είναι η εκμετάλλευση των σπιτιών με τη μορφή του airbnb. Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους φοιτητές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να “αφήσουν” το σπίτι και να συνεχίσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό το μοντέλο της εκμετάλλευσης των σπιτιών τους καλοκαιρινούς μήνες συνηθίζεται πλέον και οι φοιτητές για δύο μήνες αποθηκεύουν τα πράγματά τους σε αποθήκες” γνωστοποίησαν οι μεσίτες για την περίπτωση της Σύρου, χωρίς να σχολιάζουν απαραιτήτως αρνητικά αυτή την εξέλιξη.
“Στις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους, πλέον διαπιστώνουμε πως είναι ξεκάθαρο αυτό. Άλλωστε, ο οποιοσδήποτε και να διέθετε ένα σπίτι που τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούσε να το εκμεταλλευτεί, θα το έκανε για να έχει ένα υψηλότερο εισόδημα”.
Δ. Γαβαλάς: Μόλις επτά δωμάτια από το Πανεπιστήμιο για φοιτητές
Στη Σύρο είναι γνωστό πως το ΤΜΣΠΣ δεν διαθέτει ιδιόκτητη φοιτητική εστία, όπως άλλες Σχολές και Τμήματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη χώρα.
Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Δαμιανός Γαβαλάς.
“Φοιτητική εστία δεν υπάρχει στο βαθμό και στην επάρκεια που θα επιθυμούσαμε. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο ενοικιάζει έναν χώρο όπου διατίθενται 7 δωμάτια (13 κλίνες) σε φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Προφανώς είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός” ανέφερε, εξηγώντας πως το Τμήμα θα έπρεπε να εξυπηρετεί έναν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, πάντα βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Στο πλαίσιο της φοιτητικής μέριμνας δε, ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως, “Υπάρχει φοιτητική λέσχη για τη σίτιση φοιτητών. Πολλοί φοιτητές έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης και οι υπόλοιποι έχουν δυνατότητα σίτισης σε πολύ χαμηλή τιμή”.
Υψηλό κόστος ζωής σε περιφερειακά και ακριτικά Πανεπιστήμια
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Τμήματος παρατήρησε πως σε επαρχιακές πόλεις, όπου και λειτουργούν Πανεπιστήμια, δυστυχώς, το κόστος ζωής για τους φοιτητές είναι δυσβάστακτο για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα πως αυτό το δεδομένο θα έπρεπε να απασχολήσει την Πολιτεία, προκειμένου να δοθούν λύσεις και να ενισχυθούν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην περιφέρεια.
“Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια στο σύνολό τους έχουν ένα τεράστιο μειονέκτημα. Και αυτό αφορά στο υψηλό κόστος φοιτητικής ζωής. Δεν υπάρχουν επαρκή κίνητρα ώστε ο γόνος κάποιας οικογένειας από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη να επιλέξει την Ερμούπολη ή οποιαδήποτε άλλη πόλη της επαρχίας ως τον χώρο στον οποίον θα σπουδάσει για τα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια. Το κόστος είναι διόλου αμελητέο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτό. Ο βασικότερος είναι η φοιτητική στέγη” δήλωσε ο κ. Γαβαλάς, επισημαίνοντας πως αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους.
Να δοθεί γενναία επιδότηση ενοικίου σε φοιτητές
“Προκειμένου να κάνεις πιο ελκυστικό έναν τόπο σπουδών στην περιφέρεια, θα πρέπει κατά το δυνατόν, να δώσεις τη δυνατότητα στο περιφερειακό Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με τους ίδιους όρους με τους οποίους λειτουργεί ένα κεντρικό Πανεπιστήμιο” ανέφερε παρακάτω, σημειώνοντας πως η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να ισοσκελίσει το κόστος ζωής.
“Αυτό περνά μέσα από τη φοιτητική στέγη και τη φοιτητική μέριμνα συνολικά. Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη ο ένας τρόπος είναι η δωρεάν παροχή της, με την έννοια που τη γνωρίζουμε ως τώρα στην Ελλάδα, δηλαδή με τη λειτουργία φοιτητικής εστίας. Ο άλλος τρόπος είναι να υπάρξει μία πολύ μεγαλύτερη και γενναιότερη επιδότηση ενοικίου με δικαιούχους ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών και υπό την προϋπόθεση ικανοποιητικών ακαδημαϊκών επιδόσεων. Αυτή είναι μία λύση που μπορεί να λειτουργήσει πιο άμεσα” υποστήριξε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως το Τμήμα της Σύρου δεν διαθέτει δικά του κτίρια και χώρους και ως εκ τούτου, σήμερα, δεν έχει τη δυνατότητα κατασκευής εστίας.
“Στη Σύρο εξακολουθεί να υπάρχει το όραμα του στρατοπέδου, το οποίο δεν αναμένεται να πραγματωθεί στο κοντινό μέλλον. Ένα μέτρο πιο άμεσης απόδοσης θα ήταν η γενναιότερη επιδότηση του φοιτητικού ενοικίου” επανέλαβε ο ίδιος.
Να στηριχθούν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια
Με φόντο τις αλλαγές που υπήρξαν φέτος και στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, ο κ. Γαβαλάς θέλησε να θίξει το θέμα της αναγκαιότητας στήριξης των περιφερειακών Πανεπιστημίων.
“Αυτό που περιμένουμε φέτος από την Πολιτεία – στον απόηχο των εξελίξεων που είχαμε από τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τον μικρότερο αριθμό εισακτέων – είναι να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί τη στήριξη των περιφερειακών Πανεπιστημίων και δη των ακριτικών, τα οποία όλοι έχουμε συνείδηση πως πέραν του εκπαιδευτικού τους ρόλου, εξυπηρετούν και εθνικούς σκοπούς” παρατήρησε ο ίδιος αναφερόμενος στις περιπτώσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο πρόεδρος ανέδειξε το σοβαρό θέμα, μιλώντας μέσα από συγκεκριμένο παράδειγμα.
“Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ένα πολύ καλό Μαθηματικό Τμήμα που εδρεύει στη Σάμο, το οποίο φέτος θα υποδεχθεί δέκα εισακτέους. Κι αυτό επειδή, κατ΄ αρχάς θεσμοθετήθηκε ένας “κόφτης” που δεν επιτρέπει την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο υποψηφίων που δεν έχουν γράψει πάνω από 9,5 – 10”, ανέφερε.
“Σίγουρα το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα πρέπει να έχει λόγο για το πόσους μπορεί να εκπαιδεύσει και για το τι γνωστικό υπόβαθρο πρέπει να έχουν οι εισακτέοι του. Δεν έγινε με αυτόν τον τρόπο όμως, αλλά με τη θεσμοθέτηση ενός οριζόντιου πήχη” σχολίασε, καθιστώντας ξεκάθαρες τις συνέπειες της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
“Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι πως ένα πολύ καλό Μαθηματικό Τμήμα στο Αιγαίο θα υποδεχθεί δέκα εισακτέους ενώ Τμήματα Μαθηματικών στην ηπειρωτική χώρα που είναι νεότευκτα και σοβαρά υποστελεχωμένα, θα υποδεχθούν πολλαπλάσιους”. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, αυτό προέκυψε καθώς “οι μεγαλύτερες πόλεις στην ηπειρωτική χώρα αποτελούν οικονομικά συμφερότερη επιλογή για πολλές οικογένειες”.
Συμπερασματικά, ο ίδιος θέλησε να επαναλάβει πως, “Ξεκινώντας από το θέμα της φοιτητικής στέγης η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να ισοσκελιστεί το κόστος σπουδών. Και κάποιες θέσεις εισακτέων που διατίθενται στα κεντρικά Πανεπιστήμια να μεταφερθούν στα περιφερειακά, ώστε να ενδυναμωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός. Απαιτείται πολιτική βούληση γι αυτά”.
Λιγότεροι εισακτέοι φέτος στο ΤΜΣΠΣ
Με τα νέα δεδομένα και το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου φαίνεται πως θα έχει λιγότερους εισακτέους φέτος, συγκριτικά με πέρυσι.
“Οι απώλειες στον αριθμό των εισακτέων ήταν αναμενόμενες. Το Τμήμα της Σύρου θα υποδεχθεί περίπου τους μισούς συγκριτικά με πέρυσι. Έχουμε 43 εισακτέους που προέρχονται από τη “δεξαμενή” των Γενικών και Ημερήσιων Λυκείων και 25 ακόμη από άλλες κατηγορίες. Συνολικά μιλάμε για 68 φοιτητές” γνωστοποίησε ο πρόεδρος, τονίζοντας πως αυτός ο αριθμός προκύπτει από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιβλήθηκαν στη λειτουργία των ΑΕΙ.
Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, το Τμήμα συνεχίζει δυναμικά κι αισιόδοξα την 20ετή του πορεία.
Με τα νέα δεδομένα και το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου φαίνεται πως θα έχει λιγότερους εισακτέους φέτος, συγκριτικά με πέρυσι.
“Οι απώλειες στον αριθμό των εισακτέων ήταν αναμενόμενες. Το Τμήμα της Σύρου θα υποδεχθεί περίπου τους μισούς συγκριτικά με πέρυσι. Έχουμε 43 εισακτέους που προέρχονται από τη “δεξαμενή” των Γενικών και Ημερήσιων Λυκείων και 25 ακόμη από άλλες κατηγορίες. Συνολικά μιλάμε για 68 φοιτητές” γνωστοποίησε ο πρόεδρος, τονίζοντας πως αυτός ο αριθμός προκύπτει από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιβλήθηκαν στη λειτουργία των ΑΕΙ.
Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, το Τμήμα συνεχίζει δυναμικά κι αισιόδοξα την 20ετή του πορεία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προχώρησε σε μελέτη για το κτίριο του πρώην Ελιζέ
1 Ιουν. 2022 - 6:19 - Σύρος: Σε συζήτηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος
5 Φεβ. 2024 - 19:42 - Σύρος: Συγκινητική η προσφορά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου στο Πανεπιστημιακό Τμήμα
19 Δεκ. 2023 - 15:26 - Έκκληση για τη φοιτητική κατοικία στη Σύρο
14 Αυγ. 2023 - 6:20 - Ευχαριστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Δέσποινα Παρασκευαΐδου
19 Μαΐου. 2023 - 19:19