Τα αμφιθέατρα περιμένουν τους φοιτητές
- Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:24
Η επιστροφή στα αμφιθέατρα είναι μονόδρομος αφού κανείς δεν θέλει να ανοίξει ξανά τον υπολογιστή για να παρακολουθήσει ή να παραδώσει μάθημα!
Το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά περιέχει δύο βασικούς προβληματισμούς για τα Πανεπιστήμια, πώς θα διαμορφώσουν εκ νέου την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που είναι θέμα του εκάστοτε Τμήματος, και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μπει ξανά λουκέτο στα Ιδρύματα.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης εξηγεί στην «Π» πως η ΕΒΕ καθορίζεται εν πολλοίς από τα ακαδημαϊκά τμήματα, δίνεται σημαντικό περιθώριο ελευθερίας να επιλέξουν την ποιότητα και την ποσότητα των φοιτητών που θα υποδεχτούν στα ακαδημαϊκά τους περιβάλλοντα. Επομένως, το να κάνεις μία συνολική προσέγγιση ως Πανεπιστήμιο έχει μικρό νόημα διότι αποτελείται από 16 διαφορετικά τμήματα που το καθένα ακολούθησε την δική του πολιτική.
Ως γενικό συμπέρασμα για το Π.Κ., θα έλεγε κανείς ότι τα Τμήματα του Ρεθύμνου βγήκαν αλώβητα από την ΕΒΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ στο Ηράκλειο είχαμε σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων, «είναι η πρώτη φορά που στο Ρέθυμνο πέρασαν περισσότεροι φοιτητές από ό,τι συνολικά στο Ηράκλειο», αναφέρει.
Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα ΑΕΙ, τονίζει πως το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε αναλυτικές ανακοινώσεις, παρόλη την αγωνία των Ιδρυμάτων.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ήδη ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Ηράκλειο, στην Ιατρική Σχολή, ενώ στο Ρέθυμνο επέλεξε να μην στήσει κάτι ανάλογο αλλά να ζητήσει την παρουσία κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ, συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα αρκούν για να καλύψουν της ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης αναφέρει πως φέτος στα Τμήματα του Ιδρύματος είδαμε αύξηση των βάσεων εισαγωγής, ανάλογη με την αύξηση που σημειώθηκε στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία σε όλα τα ΑΕΙ, στις επιστήμες υγείας, για παράδειγμα, το 3ο πεδίο. Σε κάποιες περιπτώσεις, έπαιξε ρόλο και η ΕΒΕ ενώ στα Τμήματα του Αγίου Νικολάου και του Ρεθύμνου η αύξηση, σε ένα σημείο, είναι τεχνητή λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων.
Συνολικά, η πλήρωση των θέσεων στο ΕΛΜΕΠΑ φτάνει το 62,8%, οι υπόλοιπες θέσεις μένουν κενές.
Στο Ίδρυμα επικρατούν χαμόγελα, καθώς κανένα Τμήμα του δεν φαίνεται να «κινδυνεύει» λόγω ΕΒΕ, αφού κανένα δεν έχει λιγότερους από 50 εισακτέους, συνεπώς όλοι κάνουν λόγο για μία σημαντική επιτυχία, δεδομένου του τι συνέβη σε άλλα Ιδρύματα.
Επίσης, πολλοί επιτυχόντες είχαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ, η αύξηση αυτής της δημοφιλίας είναι της τάξης του 120%.
Αυτό θεωρείται πως οφείλεται στην ποιότητα σπουδών, την εξωστρέφεια, την σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, την διεθνοποίηση του Ιδρύματος και την γενικότερη ανοδική πορεία που ακολουθεί.
Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως σε όλα τα Ιδρύματα έχει σταλεί επιστολή από τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας, κ. Άγγελο Συρίγο, να καταθέσουν προτάσεις για την αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Στο ΕΛΜΕΠΑ θεωρούν πως με το καλό αποτέλεσμα των βάσεων, δεν μπορεί το Ίδρυμα να στοχοποιηθεί.
Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, όλοι βάζουν τα δυνατά τους για να φέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Για την επιστροφή στα αμφιθέατρα, αναφέρει πως επικρατεί ένας προβληματισμός για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών. Δεν μπορεί να γίνεται στις αίθουσες διδασκαλίας από τον καθηγητή, χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ μπορεί να υπάρχουν προστριβές, όπως γίνεται και στην κοινωνία, αντίστοιχα.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το σύνολο του προσωπικού του Ιδρύματος είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 80% με 90%, πλήρη εικόνα θα έχουμε στο τέλος της βδομάδας, η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων γίνεται με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια για τον εμβολιασμό των φοιτητών, η οποία θα ενταθεί ως την 1η Οκτωβρίου.
Ο κ. Κατσαράκης ελπίζει πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα κτιστεί ένα τείχος ανοσίας στο Ίδρυμα.
Πώς θα λειτουργήσει η Ιατρική Σχολή
Μία κατηγορία μόνη της είναι η Ιατρική Σχολή, καθώς υπάρχει ο παράγοντας του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς αλλά και στους διδάσκοντες που είναι και γιατροί. Μέχρι τώρα, από το σύνολο των μελών ΔΕΠ της Σχολής, μονάχα ένας επίκουρος καθηγητής δεν έχει εμβολιαστεί και έχει ζητήσει απαλλαγή από το κλινικό του έργο.
Από την πρώτη στιγμή, οι φοιτητές που είχαν την δυνατότητα να το κάνουν, έσπευσαν να εμβολιαστούν. Μιλάμε για πεμπτοετείς και εξαετείς φοιτητές που κάνουν κλινικές ασκήσεις, μπαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, έρχονται σε επαφή με ασθενείς.
«Η Ιατρική είναι ιδιαίτερη σχολή, η ανάγκη δια ζώσης μαθημάτων είναι αυξημένη, η βούληση και επιθυμία, νομίζω, και της πολιτείας είναι να γίνουν τα μαθήματα με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει ο κοσμήτορας της Ιατρικής, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης.
Όπως λέει, ούτως ή άλλως, ακόμα και στο σκληρό lockdown, οι φοιτητές των τελευταίων ετών ήταν εμβολιασμένοι και γίνονταν οι κλινικές ασκήσεις.
Τα μικρότερα έτη δεν έκαναν δια ζώσης μαθήματα, όμως, ήδη η εξεταστική γίνεται στα αμφιθέατρα με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, με πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικά τεστ κοροναϊού.
Ο κ. Κοχιαδάκης αναφέρει πως η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι, ειδικά τα τελευταία έτη το ποσοστό ξεπερνά το 90%.
Όπως και να έχει, η Ιατρική φροντίζει ούτως ώστε και οι αίθουσες διδασκαλίας να διαμορφωθούν αναλόγως, να γίνεται κανονικά το μάθημα και όσοι θέλουν, αν για παράδειγμα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να παρακολουθούν διαδικτυακά τις παραδόσεις. Θα υπάρχει, δηλαδή, ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος.
Με λίγα λόγια, στην Ιατρική ακολουθούνται παράλληλα δύο υγειονομικά πρωτόκολλα, ό,τι ισχύει σε όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και για τους υγειονομικούς, όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.
Σημειώνεται πως ακόμα και οι διδάσκοντες που δεν είναι γιατροί, των πρώτων ετών που διδάσκουν μαθήματα, όπως είναι η Χημεία, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 100%.
«Πιστεύω ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και οι φοιτητές θα ξαναγυρίσουν στα αμφιθέατρα, κάτι που είναι και πάγιο αίτημά τους», τονίζει ο κοσμήτορας της Σχολής.
Κατερίνα Μυλωνά
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Τους γονατίζει το ενεργειακό κόστος
5 Οκτ. 2022 - 6:23 - Στα δικαστήρια «σέρνει» η Κεραμέως τους δασκάλους για τους… μέντορες
26 Σεπ. 2022 - 6:23 - Μετά φόβου… Τράπεζας Θεμάτων προσέλθετε!
23 Μαΐου. 2022 - 6:22 - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Τι λένε οι πρυτάνεις της Κρήτης για τις αλλαγές στο χάρτη των ΑΕΙ
24 Φεβ. 2022 - 6:24 - ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ: Κλείνουν στην… πράξη τα τμήματα
17 Ιαν. 2022 - 6:25