Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων ξεκίνησε το νέο διδακτικό έτος στα σχολεία της Σύρου

Συνολική προσπάθεια για τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ήχησε το πρωί της Δευτέρας και στις σχολικές μονάδες της Σύρου, στο προαύλιο των οποίων τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι ευχές για μία ομαλή σχολική χρονιά με αδιάκοπη διά ζώσης εκπαίδευση, καθώς και οι παρακλήσεις προς τους μαθητές και τις μαθήτριες για πιστή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων μονοπώλησαν τον χαιρετισμό Διευθυντών και εκπροσώπων τοπικών φορέων στην έναρξη του νέου διδακτικού έτους.

Ωστόσο, από τη χθεσινή ιδιαίτερη ημέρα- με τον ενθουσιασμό των παιδιών για την επιστροφή στο φυσικό τους χώρο, αλλά και την αγωνία του εκπαιδευτικού προσωπικού να καταστήσουν σαφή τα μέτρα που θα πρέπει αυστηρά να εφαρμόζονται για την προστασία του συνόλου, αλλά και τη διατήρηση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων- δεν έλειψαν και κάποιες… μελανές στιγμές.

Επεισόδια από αρνητές των μέτρων

Αλγεινές εντυπώσεις, αλλά και αναστάτωση προκλήθηκε από την προσπάθεια γονέα και αρνητή των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού να εισέλθει μαζί με το παιδί του –αρχικά- στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου χωρίς τη χρήση μάσκας ή την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης, ή διενέργειας κάποιου τεστ covid-19.

Όταν ο Διευθυντής του σχολείου απαίτησε να εξέλθουν του χώρου, δεδομένου ότι δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας, ο συγκεκριμένος γονέας διαμαρτυρήθηκε εντόνως, καλώντας μάλιστα την Αστυνομία, άνδρες της οποίας μετέβησαν στο σχολείο. Ο γονιός κατέθεσε μήνυση εναντίον του Διευθυντή, ο οποίος και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, κατά την τυπική διαδικασία. Σημειώνεται ότι λίγη ώρα αργότερα, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Παρόμοιο σκηνικό έλαβε χώρα και κατά τον αγιασμό στο σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου. Ο εν λόγω γονιός, συνοδευόμενος από ένα ακόμη άτομο, μετέβη στα Γυμνάσια, όπου φοιτά το δεύτερο παιδί του, επιδεικνύοντας την ίδια συμπεριφορά. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντα Βαμβακερού, του Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Σύρου, καθώς και καθηγητών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μαθητών, γονέων και συνοδών που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα εντός του σχολικού χώρου.

Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς των υπολοίπων γονέων, που τηρώντας τα πρωτόκολλα είχαν παραμείνει εκτός των σχολείων, φορώντας μάσκα και οι οποίοι τόνισαν στα άτομα, που απαιτούσαν να γίνουν δεκτά εντός του σχολικού χώρου, και πάλι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ότι οφείλουν να σεβαστούν τα πρωτόκολλα όπως όλοι οι υπόλοιποι γονείς και κηδεμόνες.

Παρ’ όλα αυτά, ερωτηματικά προκαλούνται, όσον αφορά στην τακτική αυτή εκ μέρους των αρνητών, δεδομένου, ότι εκπαιδευτικοί οι οποίοι, έχοντας ως γνώμονα την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων τους, μεριμνούν για την αυστηρή τήρηση των ισχυόντων μέτρων, καλούνται να εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες, που συνεπάγονται και σχετικά έξοδα. Επιπλέον, ανησυχία προκαλείται στον εκπαιδευτικό κύκλο, σχετικά με το αν αυτές οι συμπεριφορές, αλλά και οι νομικές κινήσεις, συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η οικογένεια των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου μεγάλωσε

Με χαμόγελο και αισιοδοξία υποδέχτηκαν τη νέα σχολική χρονιά τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, που φέτος καλωσόρισαν στην «οικογένειά» τους και τους πρώτους μαθητές Λυκείου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το σχολείο, όπως το γνωρίζαμε πριν από δύο χρόνια, έχει λείψει σε όλους. Απευθυνόμενος στα παιδιά, επεσήμανε πως «στο σχολείο βλέπετε τους συμμαθητές και τους δασκάλους σας, παίζετε στο διάλειμμα, δημιουργείτε φιλίες και αναπτύσσετε σχέσεις μεταξύ σας που σας βοηθούν να αναπτυχθείτε κι εσείς και να γίνετε άτομα που ναι μεν αντλούν γνώσεις».

Για την εξέλιξη των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου που φιλοξενεί πλέον όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αριθμώντας σχεδόν 300 μαθητές, μίλησε στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής, Διονύσης Μεσσάρης. «Το σχολείο μας συνεχώς μεγαλώνει και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, όχι μόνο το δικό του, αλλά και ολόκληρης της εκπαίδευσης στο νησί της Σύρου». Καταλήγοντας, ο κ. Μεσσάρης ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά τόσο στους μαθητές, όσο και στις Διευθύντριες των σχολείων: Μαργαρίτα Δεναξά (Δημοτικό), Μέλπω Γαβριήλ (Γυμνάσιο) Σταυρούλα Γιαννάκου (Λύκειο), Πόπη Σιγάλα (Νηπιαγωγείο) και Αγγέλα Βαρθαλίτου (Παιδικός Σταθμός). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγιασμός μεταδόθηκε μέσω live streaming σε όλες τις τάξεις των Εκπαιδευτηρίων όπου βρισκόταν η πλειοψηφία των μαθητών.

Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών στα σχολεία της Σύρου

Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού στο 4ο Δημοτικό Πειραματικό Σχολείο Ερμούπολης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο ευθυνοφόρο και δύσκολο έργο τους που αποφέρει άφθονους καρπούς την ώρα του «θερισμού», παρομοιάζοντας το σχολείο με χωράφι που σπείρουμε όλο το χρόνο για να μας ανταμείψει στο τέλος με τους καρπούς του. Ευχές για μία δημιουργική και παραγωγική σχολική χρονιά με λιγότερες δυσκολίες ευχήθηκε και ο εκπρόσωπος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου. Από την πλευρά του,  ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός επεσήμανε πως η πολιτεία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να στελεχώσει τα σχολεία με νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από τον Αύγουστο. Τέλος υπενθύμισε την ανάγκη για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προκειμένου όλοι να είναι υγιείς και τα σχολεία ανοιχτά.

Στον αγιασμό των Γυμνασίων παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, η οποία σημείωσε πως τα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα και πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται σε ετοιμότητα για να τους παρέχει ό,τι χρειαστούν. Τέλος, ευχήθηκε «σύντομα να πέσουν οι μάσκες και να ξαναζήσουμε τη χαρά που υπάρχει μέσα στα σχολεία μας».

Τους μαθητές και της μαθήτριες της Α’ Τάξης που προέρχονται από άλλα σχολικά περιβάλλοντα και θα ενσωματωθούν σταδιακά στο περιβάλλον του ΕΠΑΛ Σύρου καλωσόρισε ο Διευθυντής, Επαμεινώνδας Λέστος. Όπως τόνισε, η Α’ Τάξη προσφέρει αρκετά μαθήματα επιλογής, δημιουργικών δραστηριοτήτων τα οποία θα βοηθήσουν τους μαθητές να σκεφτούν και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν στο μέλλον. Εξίσου θερμό ήταν το καλωσόρισμα τόσο προς τους μαθητές της Β’ Τάξεις που φέτος θα ασχοληθούν μέσω των τομέων με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει όσο και προς τα παιδιά της Γ’ Τάξης που μέσω των ειδικοτήτων τους θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες ούτως ώστε να βρουν τις αρχές και τις πρακτικές που θα ασκήσουν στο επάγγελμά τους όταν βγουν στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντας, ευχήθηκε καλή πρόοδο και δύναμη σε όσους θα εξεταστούν πανελλαδικά τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ζήτησε από τους μαθητές να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα (χρήση μάσκας, διενέργεια δύο self-test την εβδομάδα, προσοχή στις επαφές και ενημέρωση του σχολείου σε περίπτωση ασθένειας».

Το μέλλον του τόπου στα χέρια της νέας γενιάς

Στο μεγάλο δώρο της διαπροσωπικής επικοινωνίας που προσφέρεται μέσω της διά ζώσης εκπαίδευσης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.  «Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να μάθαμε να μιλάμε μέσα από το κινητό και τον υπολογιστή, ωστόσο όταν ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο, μπορούμε να αναπτύξουμε ειλικρινείς φιλίες, ένα σωστό και εποικοδομητικό διάλογο. Μέσα μας κατασταλάζουν πράγματα που θα μας φανούν πολύ χρήσιμα αύριο όταν θα βγούμε στην κοινωνία να εργαστούμε και να προσφέρουμε ό,τι ο καθένας μας έχει σαν χάρισμα και δώρο του Θεού».

Το ίδιο εγκάρδια ήταν τα λόγια του Μητροπολίτη Σύρου και προς τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, στους οποίους ανέγνωσε μία παράγραφο από τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Αθήνας, στις 8 Οκτωβρίου 1838. «Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ’ ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας….. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία…». Ο Έλληνας αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821 έκλεισε τον λόγο του λέγοντας «Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι!. Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!». Με αφορμή αυτά τα λόγια, ο Σεβασμιώτατος συμβούλευσε τα παιδιά να κρατήσουν σφιχτά τη σκυτάλη που τους παραδίδετε από την προηγούμενη γενιά για το αύριο του τόπου μας και να διατηρήσουν αναμμένη τη φλόγα της γλώσσας, των ελληνικών γραμμάτων, της πίστης και της αγάπης για την πολύπαθη πατρίδα μας που χρειάζεται γενναιόψυχους ανθρώπους όπως ήταν οι ήρωες του 1821 για να τη φυλάττουν πάντοτε ελεύθερη. Καταλήγοντας, συνεχάρη τους μαθητές που τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν πόση δύναμη έκρυβαν στην καρδιά τους, παρακολουθώντας τα μαθήματά τους από το σπίτι.

Την ολοκλήρωση της διά ζώσης εκπαίδευσης ευχήθηκε στον χαιρετισμό του ο νέος Διευθυντής του ΓΕΛ, Νίκος Ρούμελης, τονίζοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που για περίπου δύο σχολικά έτη βρέθηκαν εκτός σχολικών αιθουσών. «Παρά τις δυσκολίες, οι επιτυχίες του σχολείου μας ήταν τεράστιες και σε αριθμό και σε ποιότητα. Η περσινή Γ’ Λυκείου έκανε ενάμιση χρόνο μάθημα εξ’ αποστάσεως και παρά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είχαμε κοντά στο 90% επιτυχία από το συνολικό αριθμό συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μεταξύ αυτών, αρκετοί πέρασαν σε πολύ καλές σχολές και ευχόμαστε το ίδιο να συμβεί και φέτος με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία», επεσήμανε ο κ. Ρούμελης.

Τις ευχές τους απηύθυναν με τη σειρά τους, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και επί σειρά ετών Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, Ειρήνη Δράκου και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός ο οποίος για μία ακόμη φορά τόνισε τη σημασία της πιστής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προτείνονται από τους επιστήμονες. «Ευχόμαστε να είμαστε όλοι υγιείς και να έχουμε την τύχη να κάνουμε μαθήματα, δραστηριότητες και εργαστήρια που τόσο πολύ μας έχουν λείψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.  

Σημειώνεται ότι οι αγιασμοί στα σχολεία της Σύρου πραγματοποιήθηκαν απουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλαου Λειβαδάρα. Ο ίδιος εκπροσωπήθηκε στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτη Λίτσα και την κ. Ειρήνη Δράκου στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον χώρο τον Λυκείων παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός.

Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από την Ελληνική Αστυνομία

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας έξω από το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου (Χώρα περιοχή Γρόττα), το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάρου, το 1ο & 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, το 1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου (Χώρας και Πετείναρου), τα Δημοτικά Σχολεία Μεσσαριάς και Φηρών Θήρας, το Σχολικό συγκρότημα «Ακαδημίας» Ρόδου, το 1ο & 2ο Δημοτικό Πειραματικό Σχολείο Ρόδου, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, το 1ο & 6ο Δημοτικό Σχολείο Κω, τα Δημοτικά Σχολεία Αντιμάχειας και Καρδάμενας Κω και το 1ο & 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου.

Επιπλέον, το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου πραγματοποίησε στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία.