“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία

ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:25

Στους δρόμους βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ομοσπονδιών του κλάδου αντιδρώντας στα πλημμελή, όπως υποστηρίζουν, υγειονομικά μέτρα που έχουν προβλεφθεί για τα σχολεία. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές έχοντας στο πλευράς τους φοιτητές, γονείς αλλά και το σωματείο σχολικών καθαριστριών του δήμου πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους με βασικό σύνθημα «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία».

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών αλλά και προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία. Παράλληλα ζητούν τη διενέργεια δωρεάν μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ, εκφράζοντας την αντίρρηση τους για την πληρωμή των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, εκφράζουν την αντίθεση τους στην αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, τονίζοντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης «Σηματοδοτούν ολομέτωπη επίθεση στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και σε ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Στα αιτήματα τους οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα υγείας, καμιά περιστολή των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία, προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων, εξασφάλιση κατάλληλων αιθουσών ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις.

Παράλληλα, επισημαίνουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Ζητούν επίσης προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19 αλλά και επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με μέτρα μείωσης της πληρότητας των μέσων μεταφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.