Συνέντευξη με τη νέα Διευθύντρια του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Ευαγγελία Παππά

«Στόχος μας να συνεχίσουμε την εξαιρετική δουλειά του παρελθόντος»

Τη Μαρία Τσαλικίδου διαδέχτηκε φέτος στη Διεύθυνση του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης η δασκάλα αγγλικών, Ευαγγελία Παππά.

Η κ. Παππά, κάτοχος master στη Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας (ΕΑΠ) και στις Επιστήμες της Αγωγής (Ειδική Εκπαίδευση – ΑΠΚΥ), μεγάλωσε κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια και από το 1999 ζει και εργάζεται στην Ερμούπολη της Σύρου. Η μεγάλη αγάπη της για την τέχνη έχει αποτελέσει βάση για τη δημιουργία αρκετών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά το παρελθόν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης ή όπως γνωρίζουν οι παλαιότεροι… “Το σχολείο του Κουκουλά“.

 Ο Γεώργιος Κουκουλάς υπήρξε ο πρώτος Διεθυντής του σχολείου, στο κτίριο του οποίου αρχικά, το 1885 περίπου, λειτούργησαν Αλληλοδιδακτικά Σχολεία Θηλέων στο ισόγειο και Αρρένων στον όροφο.

Οι πρώτες αίθουσες ήταν ενιαίες για τις ανάγκες του Αλληλοδιδακτικού. Αργότερα χωρίστηκαν, όμως στον όροφο λόγω της στατικότητας δεν “σηκώθηκε” τοίχος αλλά χωρίστηκε με το γνωστό ξύλινο χώρισμα. Η τελευταία αίθουσα στο βάθος των διαδρόμων ήταν για κάθε σχολείο η αίθουσα Δ/ντή και Δασκάλων.

Οι δύο όροφοι -και για τα δύο σχολεία- δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους!

Ο Γ. Κουκουλάς είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία του σε ιδιωτικό σχολείο, αρχικά νηπίων, μετά σε ηλικίας δημοτικού. Αργότερα “πέρασε” σε σχολείο του Δήμου Ερμούπολης.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης πρωτολειτούργησε το 1915-1918 ως Γ’ Δημοτικό Αρρένων, μετά ως Β’ Θηλέων και αργότερα ως μικτό. Από το νέο διδακτικό έτος λειτουργεί ως Πειραματικό Σχολείο.

Για τη νέα αυτή σελίδα του σχολείου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η νέα Διευθύντρια, Ευαγγελία Παππά.

Στη μεγάλη ιστορία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης προστίθεται φέτος ένα νέο κεφάλαιο. Ποιοι καλά φυτεμένοι σπόροι θα ανθίσουν και θα καρποφορήσουν, αλλά και ποιοι πρωτόγνωροι ορίζοντες ανοίγονται πλέον στο σχολείο μέσω της λειτουργίας του ως Πειραματικού;

«Στην όντως μεγάλη παρακαταθήκη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, έρχεται να προστεθεί το πρωτόγνωρο για εμάς κεφάλαιο της λειτουργίας του ως  «Πειραματικό Σχολείο».  Μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι το να καταφέρουμε με τη δημιουργία και τη λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ομίλων να  υπηρετήσουμε έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς ενός Πειραματικού Σχολείου, που είναι η διάχυση καινοτομιών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο σχολείο ήδη δημιουργήθηκαν 7 όμιλοι , έχοντας ως στόχο την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών όλων των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου.  Η παρακολούθηση των μαθητών/τριών είναι  χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς είναι οργανικό κομμάτι του δημόσιου σχολείου. Αιτήσεις παρακολούθησης υποβάλλονται  ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης  4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης από τους γονείς και κηδεμόνες  των παιδιών έως και την Τετάρτη  29 Σεπτεμβρίου 2021.Η λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ομίλων  θα ξεκινήσει  τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί  με το πέρας του διδακτικού έτους. Το ωράριο λειτουργίας των ομίλων είναι από 2 έως 4 διδακτικές ώρες, μία με δύο φορές την εβδομάδα και μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθεί έως 2 Ομίλους.

Ο νέος βηματισμός του σχολείου συμπίπτει με την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων σας. Η διπλή αυτή αλλαγή ενισχύει το αίσθημα της ευθύνης για την επίτευξη των στόχων σας;

«Η ευθύνη αποπνέει μία αίσθηση δημιουργικής πρό(σ)κλησης άσκησης δεξιοτήτων συντονισμού και ενεργοποίησης της σπουδαίας ομάδας που διαθέτει το σχολείο. Μέσω της συνεργασίας οι δυσκολίες και οι κακοτοπιές μπορούν να προληφθούν και να βρούμε λύσεις στα όποια προβλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Το 4ο Δημοτικό αποτελεί ένα από τα σχολεία της Σύρου που διαχρονικά παρουσίαζαν πλούσιο εκπαιδευτικό έργο με αρκετές καινοτομίες. Πόσο υψηλότερα θέτει τον πήχη ο νέος τρόπος λειτουργίας του και πόσο εύκολη είναι η οργάνωσή του ώστε να αντεπεξέλθετε στη νέα συνθήκη;

«Τα σχολεία της Σύρου, γενικότερα, καινοτομούν, δημιουργούν νέους βηματισμούς και αποτελούν πυρήνες έμπνευσης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την εξαιρετική δουλειά των προηγούμενων χρόνων, προσθέτοντας και καινούριους δρόμους και χρώματα στο ωραίο ψηφιδωτό της δημιουργικότητας των συναδέλφων, που με μεράκι και προσωπική εργασία δίνουν ψυχή και πνοή στα όνειρα των παιδιών.  Οραματίζομαι τα σχολεία να αγκαλιάζουν την ποίηση και να αφήνουν χώρο στις ανάσες των παιδιών. Άλλωστε το 4ο είναι βαθιά χαραγμένο μέσα μου ως το σχολείο του μεγάλου Μάνου Ελευθερίου, τον οποίο και λάτρευα πολύ πριν εγκατασταθώ μόνιμα στη Σύρο».

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στους Εκπαιδευτικούς Ομίλους

Οι “Εκπαιδευτικοί Όμιλοι” αποτελούν έναν μεταξύ των πολλών σκοπών των Πειραματικών Σχολείων και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών τόσο των Πειραματικών Σχολείων  όσο και των άλλων δημόσιων σχολείων (Κανονισμός λειτουργίας ομίλων αριστείας – 2020). Η παρακολούθηση των μαθητών/τριών είναι  χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς είναι οργανικό κομμάτι του δημόσιου σχολείου. Επιπλέον, ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία της λειτουργίας των δημόσιων Πειραματικών Σχολείων είναι η διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου. Γι’ αυτό καθίσταται σημαντική κι απαραίτητη η συμμετοχή μαθητών/τριών κι από άλλα Δημοτικά Σχολεία. Το κάλεσμα για τους ομίλους αφορά  όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου.

Στο πλαίσιο των Ομίλων, κάθε εκπαιδευόμενος/η αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις: παραδίδει εργασίες και εκπληρώνει οποιοδήποτε άλλο έργο του αναθέτει στη διάρκεια του έτους ο υπεύθυνος καθηγητής. Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής του στον Όμιλο, και εφόσον δεν υπερβαίνει το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών (8 ή 16) απουσίες ετησίως ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας του Ομίλου, λαμβάνει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.