Σχολείο ξερολιθιάς στο ΚΠΕ Κορθίου

  • Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:32

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κορθίου Άνδρου σε συνεργασία με την ομάδα του έργου TERRACESCAPE διοργανώνουν Σχολείο Ξερολιθιάς στην Άνδρο, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως και τις 13 Νοεμβρίου 2021, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου. 

Η τέχνη της ξερολιθιάς, η γνώση της κατασκευής κτισμάτων με λίθους, χωρίς τη χρήση κονιάματος ή άλλου συνδετικού υλικού είναι εγγεγραμμένη από το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.

Σκοπός του σχολείου ξερολιθιάς είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς, μέσω θεωρητικής και πρακτικής γνώσης σε νέους τεχνίτες πέτρας, καθώς και η διατήρηση αυτής της τέχνης, η οποία έχει διαμορφώσει το διαχρονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου.

Η διδασκαλία θα γίνει από έμπειρους τεχνίτες – εκπαιδευτές που προέρχονται από την Άνδρο, την Ήπειρο και την Γαλλία.

Η Άνδρος, όπως και τα περισσότερα Κυκλαδονήσια έχει αποτυπωμένη την ανθρώπινη δράση από την μία άκρη ως την άλλη.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της δράσης  - οι ξερολιθιές -δημιουργούν μια άγρια ομορφιά που προκαλεί θαυμασμό για το πώς ο άνθρωπος κατάφερε να αντιπαλέψει τις δυνάμεις της φύσης και να μετατρέψει τις άγονες πλαγιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Με γνώμονα την αρμονία με την φύση και με εργαλείο την πέτρα έκτισε τις «αιμασιές», ή «πεζούλες», με ένα ιδιαίτερο ύφος δόμησης ξερολιθιάς,  τα «στήματα» που είναι μοναδικό στην Ελλάδα.

Κατασκεύασε, επίσης, αλώνια, πηγάδια, καλντερίμια, νερόμυλους, ταβλόμυλους, καταλύματα για ανθρώπους και ζώα, γεφύρια και μελισσοθουρίδες.

Το Σχολείο Ξερολιθιάς  απευθύνεται στους κατοίκους της Άνδρου και άλλων νησιών του Αιγαίου, αλλά και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν και να εφαρμόσουν την τέχνη της ξερολιθιάς.

Οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στην πρακτική της αποκατάστασης ξερολιθικών κατασκευών του νησιού.

Εκτός από την πρακτική, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεωρητικό μέρος, με παρουσιάσεις , αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Κορθίου, από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο: «Ξερολιθιές – δαντελωτοί σχηματισμοί της ελληνικής γης», και συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στην κεντρική αίθουσα παρουσιάσεων του ΚΠΕ Κορθίου Άνδρου, που στεγάζεται στο Κτιριακό Συγκρότημα της Αγίας Τριάδας.

Η συμμετοχή για την εκπαίδευση είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Σχολείο Ξερολιθιάς παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/PgGwxoxmFRpCVfy7.

Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για Covid.