Δημοτικό σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος» των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου

Ένα σχολείο από το μέλλον με βαρύ παρελθόν

Προσθέτοντας μέρα με τη μέρα νέα σημαντικά κεφάλαια στη μακρόχρονη και λαμπρή ιστορία που γράφει ακάθεκτα από το 1914, το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ  Σύρου εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, με τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον.

Η βαριά κληρονομιά που κουβαλά στις «πλάτες» του, κρύβει πλήθος εμπειριών που σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις της εκπαίδευσης αποτελούν τον καμβά, πάνω στον οποίο καταρτίζεται ο εκπαιδευτικός προγραμματισμός του.

Στο Δημοτικό σχολείο καταρτίζεται ετήσιος εκπαιδευτικός προγραμματισμός σε συνδυασμό με τους προγραμματισμούς και τα σχέδια μαθήματος  όλων των εκπαιδευτικών.

Βασικοί άξονες του εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι η καλλιέργεια των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των στάσεων των παιδιών με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αγάπης για το σχολείο και τη μάθηση.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι διευρυμένο και εμπλουτισμένο με εκπαιδευτικά αντικείμενα που απαιτούνται στη  σημερινή κοινωνία. Υπενθυμίζεται δε, πως τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου διαθέτουν δικό τους έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών.

Ξένες Γλώσσες και διακρίσεις

Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού βασίζεται σε ένα άρτιο και καλά δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι μικροί μαθητές χωρίζονται σε ολιγομελή τμήματα και η διδασκαλία πραγματοποιείται με ειδική μεθοδολογία. Σκοπός είναι να τεθούν οι βάσεις για την απόκτηση των διπλωμάτων Αγγλικής γλώσσας από τις γνώσεις που αποκομίζουν τα παιδιά στο σχολείο τους.

Εξίσου σημαντική είναι η παράδοση των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, η οποία διδάσκεται συστηματικά από την πρώτη τάξη του δημοτικού με σκοπό οι μαθητές στο τέλος  της εξαετούς φοίτησης να αποκτήσουν δίπλωμα Α1.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε πλήθος διαγωνισμών με αντικείμενο τη γαλλική γλώσσα και έχουν κατακτήσει πολλές διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού διακρίθηκαν, στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2021.

Στο διευρυμένο πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου υπάρχουν επιπλέον ώρες στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τις ξένες γλώσσες, την πληροφορική και τη ρομποτική.

Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου στην Στ’ Δημοτικού αποκτούν πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών μετά από συμμετοχή σε εξετάσεις.

Ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις

Στο σχολείο υλοποιούνται πλήθος δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την αγωγή υγείας, τις νέες τεχνολογίες και την ρομποτική, την κηπουρική, την Ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνεργασίες, τον αθλητισμό και την κυκλοφοριακή αγωγή, που αποσκοπούν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης Δημοτικού ασχολήθηκαν με την κυκλοφοριακή αγωγή μέσα από πολλές και ποικίλες δράσεις. Έπαιξαν παιχνίδια online, επισκέφτηκαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του σχολείου, κατασκεύασαν τις δικές τους πινακίδες και επιτραπέζιο τύπου MONOPOLY και δημιούργησαν κουίζ γνώσεων και παζλ με τα σήματα. Στόχος αυτών των δράσεων ήταν η εξοικείωση των μαθητών με βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, ώστε να συμπεριφέρονται με ασφάλεια ως επιβάτες και οδηγοί ποδηλάτων και κατ’ επέκταση να αποκτήσουν τις βάσεις σωστής οδηγικής παιδείας Με το κουίζ που δημιούργησαν, συμμετείχαν στον «4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.Σ) ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»  όπου κατέκτησαν το 3ο βραβείο στην κατηγορία εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0. Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η δασκάλα της Δ’ τάξης, Μαίρη Ίρση.

Ενδυνάμωση των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των μαθητών

Στο Δημοτικό Σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος» δίνεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ενασχόληση με τα εικαστικά, τη μουσική, τις νέες τεχνολογίες, τις φυσικές επιστήμες, αντικείμενα στα οποία το σχολείο διαθέτει άρτια εξοπλισμένα και σύγχρονα εργαστήρια. Τέσσερις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων (Κατερίνα Προβελεγγίου, Μαρία Παναγιώτα Προβελεγγίου, Έλλη Παπαδοπούλου και Άρτεμις Λιαράκου) διακρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στον νεανικό μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής «COVID-19: Μαθητές και Απόσταση» που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με στόχο να παρακινήσει μαθητές από όλη την Ελλάδα να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους και να στείλουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία,  στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε μόνο η μαθήτρια Άρτεμις Λιαράκου. Η απονομή των βραβείων στις μαθήτριες που δεν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση βράβευσης έγινε από τον γενικό διευθυντή των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Διονύση Μεσσάρη και τη διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, Μαργαρίτα Δεναξά. «Οι σημαντικές διακρίσεις του μικρού σχολείου μας σε πολλούς διαγωνισμούς δείχνει το μεγάλο έργο που επιτελείται με τη συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας», δήλωσε ο κ. Μεσσάρης. Αξιόλογο έργο για την ενδυνάμωση των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών επιτελεί η εικαστικός Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου.

Λειτουργία της ζώνης δημιουργικής απασχόλησης

Το Δημοτικό σχολείο διαθέτει ζώνη δημιουργικής απασχόλησης η οποία λειτουργεί μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων με πλήθος δραστηριοτήτων που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργούν  επιπλέον δεξιότητες, να συνεργάζονται και να δημιουργούν αβίαστα στα αντικείμενα που αγαπούν.

Η ζώνη δημιουργικής απασχόλησης είναι ένα πραγματικά δεύτερο σχολείο που με επιστημονικό σχεδιασμό και μεγάλη οργάνωση τα παιδιά συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα, ρομποτική, ρητορική, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικό εργαστήρι art in English, μουσικό εργαστήρι, με την καθοδήγηση και τον συντονισμό εξειδικευμένων εκπαιδευτικών.

Έτσι στο Δημοτικό Σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος» των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου ολοκληρώνεται η σχολική μέρα προσθέτοντας νέες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες στα παιδιά αλλά κυρίως τη χαρά της Εκπαίδευσης και την αγάπη για το σχολείο.