Τα «CodeGirls» της Σύρου απέκτησαν τα πρώτα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε από απλοί χρήστες του internet, να γίνουν οι δημιουργοί του

Το πρώτο βήμα για μια στενότερη σχέση με την τεχνολογία

Χαιρετισμό στα Συριανά «CodeGirls» που το περασμένο σαββατοκύριακο μυήθηκαν στα μυστικά των νέων τεχνολογιών, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητριών, απηύθυναν ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο του σε Καλαμάτα, Κοζάνη, Πάτρα και Τρίκαλα, το φιλόδοξο πρόγραμμα εκμάθησης νέων τεχνολογιών και προγραμματισμού για κορίτσια 10-16 ετών, υλοποιείται και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από το Εργαστήρι Επιχειρηματικού Πολιτισμού Mataora, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Μέσα από το τετραήμερο διαδραστικό πρόγραμμα «CodeGirls», οι συμμετέχουσες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις γλώσσες προγραμματισμού HTML5 και CSS3 και πώς να φτιάχνουν λειτουργικά websites, γνωρίζουν τόσο τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτεί πλέον η αγορά παγκοσμίως και αποκτούν τα πρώτα εργαλεία και την τεχνογνωσία, ώστε από απλοί χρήστες του internet, να γίνουν οι δημιουργοί του.

Σημαντικά εφόδια για το μέλλον

Στα οφέλη του προγράμματος αναφέρθηκε ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο οποίος είχε τη χαρά να παρακολουθήσει τις εργασίες των CodeGirls στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα της Πρεσβείας που σχετίζεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και φυσικά, την αυτοδιάθεση των γυναικών. «Βρίσκομαι πέντε χρόνια στην Ελλάδα και αυτό που ξεχωρίζω δεν είναι ούτε ο ήλιος, ούτε η θάλασσα, αλλά οι άνθρωποι. Και η πιο σημαντική δουλειά της Πρεσβείας μας είναι η προσφορά εφοδίων στους νέους ανθρώπους για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει τις αλλαγές στην οικονομία, δεδομένου ότι πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft, συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, ευχήθηκε στις συμμετέχουσες, οι γνώσεις που κατέκτησαν μέσα από το πρόγραμμα των «CodeGirls» να αποτελέσουν το πρώτο μεγάλο βήμα στη ζωή τους για μία στενότερη σχέση με την τεχνολογία.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Λειβαδάρας, όσο και ο κ. Λεονταρίτης ευχαρίστησαν θερμά τον πρέσβη των Η.Π.Α. για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του, όλους τους συντονιστές του προγράμματος για την άρτια διοργάνωση και φυσικά τις μικρές μαθήτριες για τη συμμετοχή τους.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το επόμενο σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου 2021.