Ο βρεφονηπιακός σταθμός των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον

Ένα μοναδικό παιδαγωγικό περιβάλλον

  • Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021 - 06:17

Ο ιστορικός παιδικός σταθμός «Η ΦΩΛΙΑ» των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου είναι ο πρώτος παιδικός σταθμός στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1882. Σήμερα αναβαθμισμένος με νέα αδειοδότηση και πιστοποίηση αποτελεί ένα σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό με θαυμάσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που δημιουργούν ένα μοναδικό παιδαγωγικό περιβάλλον.

Η προσχολική αγωγή αποτελεί τη βάση της κοινωνικοποίησης και σχολικής εξέλιξης των παιδιών και για το λόγο αυτό οι γονείς ενημερώνονται συνεχώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς και δια ζώσης σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη των παιδιών.

Η συνεργασία με τους γονείς στην ευαίσθητη αυτή ηλικία αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο της ενιαίας και ολιστικής παιδαγωγικής προσέγγισης που εφαρμόζεται.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι άρτια καταρτισμένο για να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο της προσχολικής αγωγής, σε μεγαλύτερο αριθμό από το απαιτούμενο  και επιλεγμένο ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός εμπειρίας και επιστημονικής κατάρτισης.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι από τους λίγους στη χώρα που χαρακτηρίζεται ως συστεγαζόμενος με νηπιαγωγείο. Το γεγονός αυτό δίνει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης περισσότερου και εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και της συνέχειας φοίτησης χωρίς την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος που όπως γνωρίζουμε αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για τα ηλικίες των μικρών μας μαθητών και μαθητριών.

Διαρκής φροντίδα και πρόληψη

Στην εκπαιδευτική δομή εργάζεται και νηπιαγωγός εξειδικευμένη στις μαθησιακές δυσκολίες ώστε να υπάρχει προληπτική παρατήρηση και συμβουλευτική των γονέων. Το σχολείο διαθέτει συμβουλευτικές υπηρεσίες για γονείς και σχολή γονέων.

Τα παιδιά με τη συναίνεση των γονέων εξετάζονται προληπτικά σε μηνιαία βάση από συνεργαζόμενη παιδίατρο. Σκοπός όλων των ενεργειών του προσωπικού είναι η πρόληψη καθώς και η ανακάλυψη και βελτίωση των δεξιοτήτων των παιδιών.

Η φροντίδα, η ασφάλεια, η καθαριότητα και η υγιεινή αποτελούν σημαντικότατη παράμετρο της καθημερινής λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας . Για το σκοπό αυτό έχει διατεθεί όλη την ημέρα υπεύθυνη καθαριότητας με σκοπό τη συνεχή φροντίδα και απολύμανση στους χώρους που παίζουν και εργάζονται τα παιδιά και τα μεγαλύτερα τμήματα διαχωρίζονται σε μικρότερα όπου είναι εφικτό για την αποφυγή  συνωστισμού.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που οργανώνονται από τις νηπιαγωγούς και τις βρεφονηπιοκόμους έχουν βιωματικό χαρακτήρα και αξιοποιούν όλες τις αισθήσεις των παιδιών.

Ολοκληρωμένος εκπαιδευτικός προγραμματισμός

Η προετοιμασία για τη λειτουργία του  βρεφονηπιακού σταθμού αρχίζει από την προηγούμενη σχολική χρονιά με την κατάθεση του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγραμματισμού και ολοκληρώνεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς με την αξιολόγηση της υλοποίησης των σχεδίων δράσης.

Σκοπός της διοίκησης ολικής ποιότητας που εφαρμόζεται είναι η συνεχής βελτίωση του προσωπικού των υποδομών και των προγραμμάτων.

Ο παιδικός σταθμός λειτουργεί έντεκα μήνες το χρόνο από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιούλιο από τις 7:30 έως και τις 15:30  και μπορεί να λειτουργεί και τον Αύγουστο εφόσον υπάρχει ζήτηση ή να συμπληρώνεται η φοίτηση από το θερινό σχολείο των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ , το οποίο αποτελεί μία νέα παιδαγωγική δομή για τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Οι εγκαταστάσεις μας περιλαμβάνουν  θαυμάσιες οργανωμένες αίθουσες απασχόλησης και δραστηριοτήτων, ιατρείο, χώρο φαγητού, ειδικό χώρο ανάπαυσης και ύπνου, χώρο συναντήσεων με γονείς , αίθουσα εκδηλώσεων και θεατρικού παιχνιδιού , παιδική χαρά με πιστοποιημένα παιχνίδια και στεγασμένη ώστε να χρησιμοποιείται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, εκπαιδευτικό κήπο, θαυμάσια γήπεδα για παιχνίδι καθώς και χώρους χαλάρωσης και διαλλειμάτων. Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρακολουθούν και ερευνούν θεματικές ενότητες όπως τα ζώα του δάσους, η διατροφή, ο τρύγος, τα μέσα μεταφοράς, οι εποχές, τα συναισθήματα, το περιβάλλον και πολλά άλλα. Επίσης  φέτος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέσα μεταφοράς και τους κανόνες κυκλοφορίας  με βιωματικό τρόπο, λόγω του ότι σχεδιάστηκε και λειτουργεί  το  πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του σχολείου. Το πάρκο διαθέτει καινούρια παιδικά οχήματα, σήματα κυκλοφορίας καθώς και στο δάπεδο έχει σχεδιαστεί μια μικρογραφία πόλης με δρόμους, διαβάσεις και σπίτια. Οι παραπάνω θεματικές ενότητες και οι δραστηριότητες είναι προσεκτικά επιλεγμένες από τις εκπαιδευτικούς ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στα ερεθίσματα και στην ηλικία των παιδιών. Οι δραστηριότητες είναι ως επί το πλείστoν βιωματικές και διαθεματικές ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται ολόπλευρα. Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν και να αφομοιώσουν καινούριες πληροφορίες. Η γνώση προσλαμβάνεται  αβίαστα και μέσα από τα βιώματα και το παιχνίδι . Τέλος, τα παιδιά μας, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν  εργαστήρια μουσικής, γυμναστικής και θεατρικού παιχνιδιού. Τα εργαστήρια αυτά, έρχονται να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τα ερεθίσματα και τις γνώσεις τους. Δίνονται οι ευκαιρίες να γνωρίσουν μουσικές έννοιες, να αθληθούν, να μεταμφιεστούν αλλά και να μεταφερθούν με τη φαντασία τους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Μέσω αυτών, γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές προσεγγίσεις μάθησης. Τα παιδιά είναι το κέντρο του σχολείου μας όπου οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν απλόχερα την αγάπη, την αφοσίωση και τη φροντίδα τους ώστε να απολαμβάνουν στιγμές χαράς, γνώσης και διαπαιδαγώγησης. Οι εκπαιδευτικοί δε στέκονται ούτε μπροστά ούτε πίσω από τα παιδιά αλλά είναι πάντα δίπλα και συνοδοιπόροι στην πορεία της σχολικής τους ζωής. Η προσχολική αγωγή είναι ο θεμέλιος λίθος της μετέπειτα ζωής τους.

Στο βρεφονηπιακό σταθμό μας, βιώνουμε το ωραιότερο παρόν, προετοιμάζοντας το καλύτερο μέλλον. Περνώντας έξω από τον παιδικό σταθμό ακούγεται ένα τραγούδι από τις παιδικές φωνούλες: «…..τον Δελασάλ στην καρδιά μου βάζω. Το Δελασάλ ποτέ μου δεν αλλάζω».