Δεν είναι απλά ένα σχολείο, αλλά τρόπος ζωής
- Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021 - 06:18
Για τη μακρόχρονη εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων τιμήθηκαν, από τον Ροταριανό Όμιλο Ερμούπολης, τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, άξιος συνεχιστής του παιδαγωγικού έργου του ιδρυτή του Τάγματος Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στον Πολυχώρο Plaza, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, του υποδεδειγμένου διοικητή της 2470 Ροταριανής Περιφέρειας, Δημήτρη Μπέκου, εκπαιδευτικών, αλλά και μελών των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και Αποφοίτων του στου σχολείου.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε από τα χέρια του προέδρου του Ροταριανού Ομίλου Ερμούπολης, Παναγιώτη Τζαναβάρη, ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Διονύσης Μεσσάρης, δηλώνοντας με χαρά και συγκίνηση πως το βραβείο απονέμεται σε όλο το προσωπικό του σχολείου που με αγάπη και αφοσίωση συνεχίζει τη μεγάλη ιστορία του.
«Το Σχολείο Μ.Α.Σ.»
Στον σύντομο λόγο του, ο κ. Μεσσάρης εξομολογήθηκε πως μετά από την πολυετή θητεία του στη δημόσια εκπαίδευση, βρήκε στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου αυτό που τον εκπροσωπεί καλύτερα, ένα σχολείο που πρεσβεύει ανεκτίμητες αξίες και παρέχει ευελιξία για να δημιουργήσεις και να αλλάξεις πράγματα για το μέλλον.
Όπως τόνισε, από τη δημιουργία του Βαμβακάρειου Γυμνασίου, τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου συνοδεύεται από το τρίπτυχο «Μαθαίνω, Αλλάζω, Συνεργάζομαι» (Μ.Α.Σ.). «Σε αυτά τα τρία γράμματα, στηρίζουμε όλη μας την εκπαιδευτική προσέγγιση. Μαθαίνω αξίες, ήθος και να καλλιεργώ κριτική σκέψη και ικανότητες, μαθαίνω για να μπορώ να αλλάξω, να βελτιωθώ και να ενισχύσω την αυτοεκτίμησή μου και συνεργάζομαι με σεβασμό, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για να εκπληρώσω τους στόχους και τα όνειρά μου».
Αναφερόμενος στο έργο του σχολείου, ο κ. Μεσσάρης τόνισε πως στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου εφαρμόζονται καινοτομίες που κάποιες εξ’ αυτών υιοθετούνται τώρα το σύνολο της εκπαίδευσης ή θα υιοθετηθούν μελλοντικά. «Το σχολείο Μ.Α.Σ. έχει Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, όραμα, σχέδιο, τριετή προγραμματισμό, ανιχνεύει εκπαιδευτικές ανάγκες, ακολουθεί μαθητοκεντρική προσέγγιση, εφαρμόζει επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, βιωματική επικοινωνιακή διδασκαλία, σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές μάθησης, εξατομικευμένη διδασκαλία, όπου κρίνεται απαραίτητη- και διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα». Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική, στη διδασκαλία ξένων γλωσσών με διευρυμένο πρόγραμμα, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, σε φιλανθρωπικές δράσεις, στον αθλητισμό και στην υλοποίηση καλλιτεχνικών προγραμμάτων.
«Οι λέξεις που σηματοδοτούν όλη μας την πορεία είναι: κατανόηση, εμπιστοσύνη, σεβασμός και κυρίως, αγάπη για το έργο του δασκάλου και για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, όλοι μας πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα για την κοινωνία για τα ίδια τα παιδιά», γιατί τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου δεν είναι απλά ένα σχολείο, αλλά τρόπος ζωής», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής.
Αδιάλειπτη λειτουργία εδώ και 107 χρόνια
Για την ιστορία και την πορεία του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος», η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την πορεία της ίδιας της Σύρου, μίλησε ο Αδελφός Μάριος Καπέλλας. Όπως τόνισε, οι Φρερ ήρθαν για πρώτη φορά στη Σύρα, στα μέσα του 19ου αιώνα, το 1858. Η παραμονή τους στο νησί κράτησε μόνο πέντε χρόνια. Αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν το 1863, λόγω της πρωτοπόρου παιδαγωγικής τους η οποία ναι μεν προσέλκυσε μεγάλο αριθμό μαθητών, αλλά δημιούργησε πολλές αντιζηλίες και τους έφερε, ακόμη και σε αντιπαράθεση με τον καθολικό Επίσκοπο παρόλο που ο ίδιος τους είχε προσκαλέσει στο νησί. Η δεύτερη άφιξή τους στη Σύρο έλαβε χώρα την άνοιξη του 1914. Εγκαταστάθηκαν και πάλι σε οίκημα στην Άνω Σύρο. Πολύ γρήγορα το σχολείο τους σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ωστόσο οι χώροι δεν επαρκούσαν. Το 1921 αποφασίστηκε η αγορά του Κτήματος Marabino στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή των Καλογραιών του Αγίου Ιωσήφ όταν αποχώρησαν από τη Σύρο για τον Πειραιά. Το σχολείο πήρε τότε την επίσημη ονομασία του: «Collège Français Saint-Georges».
Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε το σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος», στο πέρασμα των ετών, οι κάτοικοι του νησιού, πλούσιοι και φτωχοί, καθολικοί κι ορθόδοξοι, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν τους Φρερ, τους αγάπησαν, αναγνώρισαν το πολύτιμο έργο τους και τους εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους.
«Σήμερα, χωρίς καμιά διακοπή, εδώ και 107 χρόνια, με ή χωρίς τους Φρερ-ιδρυτές με πρωταγωνιστές τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του, με χορηγούς τους εφοπλιστές κ. Βασίλη Βαμβακάρη, απόφοιτο του σχολείου μας στον Πειραιά, γιο του αείμνηστου Μάρκου Βαμβακάρη ο οποίος χρηματοδότησε γενναιόδωρα την κατασκευή του κτιρίου του Γυμνασίου καθώς και τους Θανάση Μαρτίνο και Αντώνη Κομνηνό, υπό την έμπνευση και την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντού κ. Διονύση Μεσσάρη: μεγαλώνει, αναπτύσσεται, καινοτομεί και κατέχει την πλέον εξέχουσα θέση την οποία σύσσωμη η συριανή κοινωνία αναγνωρίζει, τιμά και εμπιστεύεται τα παιδιά της: Εκατοντάδες νέες και νέοι της Σύρου, όλων των κοινωνικών τάξεων, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν γράμματα, καλούς τρόπους, καλλιεργούν αισθήματα αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες, δημιουργούν φιλίες, ανακαλύπτουν ταλέντα, καλλιεργούν δεξιότητες, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους των άλλων λασαλιανών σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπογράμμισε ο Fr. Μάριος Καπέλλας.
Η λασαλιανή αποστολή στην Ελλάδα
Στις αρχές του παιδαγωγικού σχεδίου των Λασαλιανών Σχολείων στην Ελλάδα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.), Σταυρούλα Κανελλοπούλου.
Εκτός από τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, όπου λειτουργούν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, συμπεριλαμβάνονται επίσης: το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στη Θεσσαλονίκη (παιδικός σταθμός έως και λύκειο), το Γυμνάσιο-Λύκειο «Saint-Paul» στον Πειραιά, το Νηπιαγωγείο-Δημοτικό «Δελασάλ» στον Άλιμο και η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών: το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στο Μαρούσι, το γυμνάσιο-λύκειο στο Ψυχικό.
Πρόκειται για εκπαιδευτικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που προσφέρουν ανθρωπιστική και χριστιανική αγωγή και μόρφωση σε παιδιά και νέους, από την ηλικία των 2 έως των 18 ετών.
Η κ. Κανελλοπούλου κατέστησε σαφές πως η λασαλιανή διοίκηση βασίζεται στο κοινοτικό πνεύμα και θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι τα σχολεία της διοικούνται από κοινότητες που βοηθούν στην επίτευξη των κοινών στόχων ή της κοινής αποστολής και αποτελούν ζωντανό παράδειγμα και για τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι θα κληθούν να ζήσουν σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
«Σήμερα, τον 21ο αιώνα, όλοι «μαζί και από κοινού», 300 και πλέον χρόνια από την ίδρυση των πρώτων σχολείων, με το ίδιο πνεύμα πίστης, προσφοράς, αγάπης και δέσμευσης, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα παιδιά και τους νέους που οι γονείς τους μας έχουν εμπιστευθεί και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα, καθώς η αποστολή μας συνεχίζεται, ενδυναμώνεται και καρποφορεί», κατέληξε η πρόεδρος του Συ.Λ.Ε.Α.
Αμέσως μετά τη βράβευση των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου ακολούθησε μία βιντεοσκοπημένη παρουσίαση δύο τραγουδιών από τη χορωδία του σχολείου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Έφυγε από τη ζωή ο αδελφός Νίκος
13 Ιαν. 2024 - 11:15 - Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου: Μήνυμα για την εκδημία του καθολικού επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη
4 Οκτ. 2023 - 11:40 - Σύρος: Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ βραβεύτηκαν ως σχολείο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
29 Σεπ. 2023 - 12:52 - Άνοιξε τις πύλες του το Βαμβακάρειο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Δελασάλ»
18 Σεπ. 2023 - 6:18 - Εκπαιδευτήρια Δελασάλ: "Κάνε το όνειρό σου επάγγελμα"
3 Μαΐου. 2023 - 9:15