1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Μύκονο
- Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021 - 06:16
Πάνω σε καλές πρακτικές διδακτικής αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο σχολικό περιβάλλον επιμορφώθηκαν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές της Μυκόνου, στο πλαίσιο της πρώτης -εκτός έδρας- δράσης του Εργαστηρίου Ανοικτών Τεχνολογιών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων από το νησί, αλλά και επιλεγμένοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα εργαστήρια που διεξήχθησαν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο Γυμνάσιο Άνω Μεράς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν όσα εργαστήρια επιθυμούσαν.
Το 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Μύκονο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το πρόγραμμα eTwinning, την Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, τον Δήμο Μυκόνου και την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.
Πρόγραμμα εργαστηρίων
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ υλοποιήθηκε εργαστήριο Εκπαιδευτικής ρομποτικής με Arduino, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υπεύθυνους την Αργυρώ Γιάνναρη και τον Μανώλη Αργυρό. Το Arduino είναι μια πρωτότυπη ανοικτή πλατφόρμα (μικρός υπολογιστής) ειδικά σχεδιασμένη για εύκολη χρήση. Χρησιμοποιώντας τα γνωστικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης της Μηχανικής και των Μαθηματικών και συνδυάζοντας τα με την εκπαιδευτική ρομποτική και το Arduino, ο μαθητής κάνει την εισαγωγή στις ανοικτές τεχνολογίες μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες stem.
Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήριο ρομποτικής με Thymio, ένα μικρό ρομπότ που επιτρέπει στους μαθητές να ανακαλύψουν τον κόσμο της ρομποτικής και της τεχνολογίας, να μάθουν τη γλώσσα των ρομπότ και να μυηθούν στον προγραμματισμό. Μπορούν να το προγραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν πολλά πειράματα. Με το Thymio, οι βασικές αρχές της ρομποτικής και του προγραμματισμού γίνονται έννοιες που ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν η Μαρία Ιωσηφίδου και ο Νίκος Τζιμόπουλος.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης το Scratch, μια καινούργια γλώσσα προγραμματισμού στην οποία δε χρειάζεται να πληκτρολογήσεις ούτε μια γραμμή κώδικα για να γράψεις ένα πρόγραμμα. Σχεδιάστηκε για να είναι διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό και εύκολο στη διδασκαλία του προγραμματισμού. Έχει εργαλεία για τη δημιουργία αλληλεπιδραστικών ιστοριών, παιχνιδιών, προσομοιώσεων, παρουσιάσεων, κινούμενης εικόνας και πολλών άλλων προγραμμάτων.
Επιπλέον, διεξήχθησαν εργαστήρια τρισδιάστατης σχεδίασης (3d design) με το πρόγραμμα TinkerCad, με εκπαιδευτές την Αργυρώ Γιάνναρη και τον Μανώλη Αργυρό, αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα εργαστήρια δεξιοτήτων και στα έργα eTwinning για εκπαιδευτικούς Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης με υπεύθυνους εκπαιδευτές τον Νεκτάριο Φαρασόπουλο και τον Νίκο Τζιμόπουλο, ενώ έγινε και εισαγωγή σε υλικό και λογισμικό εκτεταμένης πραγματικότητας (Extended Reality – XR) και παραδείγματα αξιοποίησής του νέου αυτού μέσου στην Αθμια/Βθμια εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, για τον προγραμματισμό για την υλοποίηση έργων εκπαιδευτική ρομποτικής με υπεύθυνο τον Σπύρο Βοσινάκη.
Ενδιαφέρον για τη δημιουργία παραρτήματος
Τα εργαστήρια παρακολούθησαν συνολικά 20 εκπαιδευτικοί και 5 μαθητές. Στόχος του Syros Open Lab είναι η δημιουργία μιας ομάδας εκπαιδευτικών από τη Μύκονο για τη λειτουργία ενός παραρτήματος στο γειτονικό νησί σε χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Τζιμόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από εκπαιδευτικούς του νησιού, όσο και από τον Δήμο Μυκόνου, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του οποίου δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση των εργαστηρίων. Κατέστησε δε γνωστό πως, πέρα από τα εργαστήρια, είχαν σχεδιαστεί κι άλλες δράσεις, οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η πορεία της πανδημίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στον προγραμματισμό των χειμερινών δράσεων που επιθυμεί να υλοποιήσει η ομάδα του Εργαστηρίου Ανοικτών Τεχνολογιών στη Σύρο και ειδικότερα στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο χώρο διεξήχθη με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι το 1ο Θερινό Σχολείο Ανοικτών Τεχνολογιών για μαθητές Γυμνασίου., που ήταν χωρισμένο σε δύο κύκλους.
Το Εργαστήριο Ανοικτών Τεχνολογιών Δήμου Σύρου - Ερμούπολης (OpenLab Σύρου) υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την ΕΕΛΛΑΚ με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. Oι δραστηριότητες του OpenLab Σύρου περιλαμβάνουν: εκπαίδευση σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες σε μαθητές και πολίτες του νησιού, και κατάρτιση επαγγελματιών στην χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων προσεγγίσεων στον χώρο εργασίας τους. Ενδεικτικά αντικείμενα εκπαίδευσης περιλαμβάνουν: σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνολογίες και υπηρεσίες παγκόσμιου ιστού. Επιπλέον, το OpenLab Σύρου παρέχει υπηρεσίες παραγωγής και δοκιμών πρωτότυπων ιδεών σε πολίτες και κοινότητες ειδικού ενδιαφέροντος με την χρήση κατόπιν συνεννόησης και επίβλεψης του εξοπλισμού και των χώρων του εργαστηρίου. Τα πρωτότυπα που θα σχεδιαστούν και αναπτυχθούν θα αφορούν κυρίως αντικείμενα που σχετίζονται με ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όπως «έξυπνες» υπηρεσίες για τους δημότες, προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, τουρισμός εμπειρίας, κ.α.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 1ο Θερινό Σχολείο Ανοικτών Τεχνολογιών - 3D σχεδίαση
18 Ιουλ. 2021 - 12:06 - Δυναμικό ξεκίνημα για το Syros OpenLab
15 Ιουλ. 2021 - 6:17 - Το Syros OpenLab ανοίγει τις πόρτες του
11 Ιουν. 2021 - 6:18 - Πανελλαδικές 2025: Τέσσερις Εξειδικεύσεις στην οικονομική επιστήμη
26 Ιαν. 2025 - 11:05 - Άνοιγμα προς όλο το μαθητικό δυναμικό της Σύρου
24 Ιαν. 2025 - 6:16