Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Βαμβακάρειου Γυμνασίου μαθαίνουν, αλλάζουν, συνεργάζονται και φτάνουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους

Ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία

  • Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, 2021 - 06:16

Το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο, μέλος του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «La Salle» αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου και μέλος του δικτύου των συνεργαζόμενων σχολείων της UNESCO.

Το Γυμνάσιό στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, που βρίσκεται σ’ ένα θαυμάσιο περιβάλλον 12 στρεμμάτων.  Στις εγκαταστάσεις του  λειτουργούν  Παιδικός  Σταθμός, Νηπιαγωγείο , Δημοτικό, Λύκειο, Κέντρο Ξένων Γλωσσών, Κέντρο Συμβουλευτικής και θερινό σχολείο. Παράλληλα με αυτά λειτουργούν δύο γήπεδα βόλεϊ, ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένας κλειστός χώρος άσκησης με τραπέζια πινγκ-πονγκ, στεγασμένη παιδική χαρά και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής  για τα μικρότερα παιδιά.

Στις σύγχρονες υποδομές των Εκπαιδευτηρίων περιλαμβάνονται πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα, εργαστήρια φυσικών επιστημών, υπολογιστών- ρομποτικής, καλλιτεχνικών, πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και επιμόρφωσης καθώς και βιβλιοθήκη με χώρο εργασίας και μελέτης.

Το διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα του Βαμβακάρειου Γυμνασίου διαμορφώνεται σε 40 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Οι επιπλέον διδακτικές ώρες έχουν  σκοπό την εμβάθυνση και κατάκτηση της γνώσης στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών, την ενίσχυση της εκπαίδευσης στις ξένες γλώσσες για την απόκτηση πτυχίων, την πιστοποίηση στις γνώσεις της πληροφορικής  καθώς και τη συμμετοχή σε κινητικές και εικαστικές δραστηριότητες μέσω της συμμετοχής σε Ομίλους.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καταρτίζουν  τους ετήσιους εκπαιδευτικούς προγραμματισμούς σε κάθε μαθησιακό πεδίο, τα σχέδια μαθημάτων και συγγράφουν το επιπλέον υποστηρικτικό υλικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και τις ανάγκες των μαθητών.

Το σχολείο διαθέτει το δικό του εκπαιδευτικό υλικό παράλληλα με το προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το εκπαιδευτικό δυναμικό εφαρμόζει πλήθος εκπαιδευτικών μεθόδων και βιωματικές  δραστηριότητες όπως διδασκαλία σε ομάδες εργασίας, συνθετικές εργασίες-project  και παιχνίδια ρόλων, έρευνα πεδίου, φύλλα εργασίας  με στόχο την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών και την ενδυνάμωση της καινοτόμου σκέψης

Βασική επιδίωξη του σχολείου είναι παράλληλα με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία,  να ενισχύονται ιδιαίτερα οι ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας  και την εξοικείωσή τους με τη χρήση της πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας.

Το εκπαιδευτικό δυναμικό που στελεχώνει το Γυμνάσιο επιμορφώνεται συνεχώς σε σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας, σε παιδαγωγικά  θέματα και διαδικασίες αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου.

 Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, έχοντας όλη την εμπειρία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τη συνεχή επιμόρφωση, είναι πάντα έτοιμοι για παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται.

«Η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη το χρονικό διάστημα που τα παιδιά έκαναν μάθημα μέσω της πλατφόρμας λόγω της πανδημίας. Τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ ανταποκρίθηκαν από την πρώτη ημέρα και με ιδιαίτερη επιτυχία στη χρήση των νέων τεχνολογιών για να στηρίξουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε γνωστικό και ψυχολογικό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Βαμβακαρείου Γυμνασίου, Μέλπω Γαβριήλ (καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας).

Το διδακτικό πρόγραμμα που ακολουθείται στη βαθμίδα του Γυμνασίου, δημιουργεί γερές βάσεις και θεμέλια για την εκπαιδευτική πορεία των παιδιών με σκοπό να ενεργοποιήσουν τις αναζητήσεις τους, να ενημερωθούν για νέες κατευθύνσεις και επαγγέλματα, να θέσουν στόχους και να ανακαλύψουν κίνητρα που θα τα οδηγήσουν να ενεργοποιήσουν όλες τους τις ικανότητες και να πλησιάσουν τον άριστο εαυτό τους. Παράλληλα οι μαθητές/ τριες, μέσα από βιωματικές δράσεις και καινοτόμα προγράμματα που αφορούν την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την αγωγή Υγείας, την Επαγγελματική Σταδιοδρομία και την Τέχνη καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, μαθαίνουν να κατακτούν τη γνώση, αποκτούν μια διεθνή θεώρηση των πραγμάτων, ενστερνίζονται ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες, συνεργάζονται με παιδιά της ηλικίας τους από όλο τον κόσμο και προσφέρουν εθελοντικό έργο.

Ετήσιος προγραμματισμός

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022 τα παιδιά γνωρίζουν την τοπική φυσική κληρονομιά της Σύρου. Σημαντική θέση στον ετήσιο προγραμματισμό κατέχει και η συνέχιση του προγράμματος «Zero waste school» που στοχεύει στη δημιουργία ενός αειφόρου σχολείου. Στο πλαίσιο της αγωγής αθλητισμού και υγείας, οι μαθητές του Βαμβακαρείου Γυμνασίου θα συμμετέχουν σε σχολικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και σκακιού. Το σχολείο θα δώσει επίσης το «παρών» σε διεθνή προγράμματα και καινοτόμες δράσεις (Comenius,E-twinning, Unesco κ.α.) και σε μαθητικούς διαγωνισμούς (μαθηματικών, γαλλοφωνίας, Φυσικών επιστημών).

Στον προγραμματισμό έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, πιστοποιημένα ψυχομετρικά τεστ για την ανίχνευση μαθησιακού προφίλ και δεξιοτήτων, τεστ και συμβουλευτική στον Επαγγελματικό προσανατολισμό , το πρόγραμμα «Συναντάμε τους Ειδικούς», το πρόγραμμα γνωριμίας με την ιστορία του σχολείου, η λειτουργία θεατρικής ομάδας, προγράμματα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μουσικά αφιερώματα με τη συμμετοχή της χορωδίας κα η συμμετοχή σε μουσικούς διαγωνισμούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση προγραμμάτων ρομποτικής – STEM, που συνδυάζουν τις φυσικές επιστήμες με την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τη μηχανική.

Προγραμματίζονται, επίσης, συναντήσεις με Εκπαιδευτικούς Εμπιστοσύνης, στοχεύοντας στην πρόληψη και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, στην καλλιέργεια και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων, όπως επίσης και προσομοιωτικές εξετάσεις που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τέλος, θα διεξαχθούν εθελοντικές δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αξιοποιώντας το μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτηρίων Δελασάλ σε όλον τον κόσμο, εκπαιδευτικοί μηνιαίοι περίπατοι με ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και επισκέψεις σε εκθέσεις Μουσείων και άλλους χώρους πολιτισμού μέσω των εικονικών περιηγήσεων που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Σχολείο που προλαμβάνει και καινοτομεί

Το Γυμνάσιο των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου έχει καθιερώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους γονείς με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση, πρόληψη και αποτελεσματική στήριξη των παιδιών στην όμορφη και δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Επίσης έχει δημιουργήσει τη σχολή γονέων με τίτλο «οι Γονείς Μ.Α.Σ.» η οποία λειτούργησε με επιτυχία και θα συνεχίσει μόλις τα υγειονομικά μέτρα μας το επιτρέψουν. Έχουμε καθιερώσει τον Εκπαιδευτικό εμπιστοσύνης που έχει την ευθύνη της συνεχούς επικοινωνίας με μικρό αριθμό μαθητών με σκοπό την πρόληψη και διερεύνηση κάθε ανάγκης που τα παιδιά εκφράζουν καθώς και τη συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Έχουμε καταρτίσει διαδικασία μετάβασης των παιδιών από τον κόσμο του δημοτικού σχολείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ετοιμάζουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Μαθαίνω να Μαθαίνω». Το Γυμνάσιο υποστηρίζεται από έμπειρο σύμβουλο για εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα και εφαρμόζει προγραμματισμό, διαμορφωτική και τελική αξιολόγηση σε κάθε διαδικασία.

Το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο είναι ένα σύγχρονο και εξωστρεφές, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Εκπαίδευσης και προσδίδει συνεχώς ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στις υποδομές, στα μέσα, στις σχέσεις, στο ανθρώπινο δυναμικό και στις στάσεις και συμπεριφορές ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.

 Οι μαθητές/τριες εφοδιασμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις γίνονται ενεργοί πολίτες σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους.