«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Συρματοπλέγματα στην Πολυτεχνική Σχολή

  • Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, 2021 - 06:23

Συρματοπλέγματα, που τοποθετήθηκαν πέριξ του κτιρίου των Πολιτικών Μηχανικών, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίον Αρεως, εγείρουν αντιδράσεις και προβληματισμό. «Παραπέμπουν σε φυλακή» οι διαμαρτυρίες για την παρέμβαση που χαρακτηρίζεται «έκτρωμα», κρίθηκε όμως αναγκαία από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής για «την προστασία των ίδιων των φοιτητών».

Oι φοιτητές προκειμένου να αποφεύγουν τους καθημερινούς ελέγχους πρόσβασης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πηδούσαν πάνω από τοίχους και κάγκελα.

Όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία που έχει κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν στην περίφραξη του κτιρίου των πολιτικών μηχανικών, τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας αντιδράσεις. «Μετά από σχεδόν δύο χρόνια απόστασης από τον χώρο του Πανεπιστημίου, γυρίσαμε στις σχολές μας, στο γνωστό σε όλους ακατάλληλο υγειονομικά κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ., και αντικρίζουμε τη νέα εικαστική παρέμβαση της Κοσμητείας στον προαύλειο χώρο. Αρμόζει άραγε αυτή η εικόνα σε πανεπιστημιακό χώρο; Ή μήπως παραπέμπει περισσότερο σε κάποια φυλακή;» το σχόλιο που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Η ανάρτηση η οποία έχει κοινοποιηθεί από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνει και μία ακόμη φωτογραφία, από το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβέτειας, συνδέοντας την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ένας πανεπιστημιακός χώρος με χώρο φυλακών.

«Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση αυτή που λάβαμε», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, καθηγητής, Γιώργος Σταμούλης, για το συρματόπλεγμα γύρω από το κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, με την έναρξη της διά ζώσης λειτουργίας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθιερώθηκε έλεγχος πρόσβασης και στην Πολυτεχνική Σχολή, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι όσοι εισέρχονται στα κτίρια είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν rapid test. Ο έλεγχος είναι καθημερινός και γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. «Είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Καθημερινά, δεκάδες ήταν τα περιστατικά φοιτητών, οι οποίοι για να αποφεύγουν τον έλεγχο, πηδούσαν πάνω από τον τοίχο και τα κάγκελα του κτιρίου των Πολιτικών Μηχανικών. Η ροή ήταν συνεχής από το συγκεκριμένο σημείο και υπήρχε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών», ανέφερε ο κ. Σταμούλης, επισημαίνοντας και την απουσία φύλακα.

«Βρεθήκαμε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση. Το συζητήσαμε στην Κοσμητεία. Είχαμε ελάχιστο χρόνο και budget στη διάθεσή μας για να κάνουμε κάτι που να αρμόζει περισσότερο σε πανεπιστημιακό χώρο. Δεν θα θέλαμε να κάνουμε καμία παρέμβαση, ωστόσο υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τους φοιτητές μας. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Προβληματιστήκαμε έντονα. Αν κάποιος έχει να προτείνει άλλη λύση και να καλύψει το κόστος, είμαστε ανοιχτοί», σημείωσε ο κ. Σταμούλης, αναγνωρίζοντας ότι η εικόνα του συρματοπλέγματος κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι, ενώ ο συμβολισμός δεν παραπέμπει σε πανεπιστημιακό χώρο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ