Ζώνη δημιουργικής απασχόλησης στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου

Το σχολείο… αλλιώς

  • Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, 2021 - 06:16

Ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριές τους τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται το σχολικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και το διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται στις 14.00 το μεσημέρι για όλα τα παιδιά. Οι επιπλέον ώρες διδασκαλίας αφορούν Γλώσσα, Μαθηματικά, Ξένες Γλώσσες και Πληροφορική.

Ειδικότερα, τα παιδιά μαθαίνουν δύο ξένες γλώσσες Αγγλικά και Γαλλικά με σκοπό την απόκτηση πτυχίων, μελετούν τα μαθήματά τους εντός του ωρολογίου προγράμματος (για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού), εκπαιδεύονται σε δύο μουσικά όργανα, συνεργάζονται σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής και τους παρέχεται πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό των εκπαιδευτηρίων μας.

Μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού διευρυμένου ωραρίου δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου να συμμετέχουν σε προαιρετικές δημιουργικές δραστηριότητες ή όπως συνηθίζεται να λέγονται όμιλοι δραστηριοτήτων, οι οποίοι λειτουργούν από τις 14.00 έως τις 15.00.

Μετά την ολοκλήρωση των ομίλων υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς των παιδιών στην κατοικία τους με τα σχολικά λεωφορεία των εκπαιδευτηρίων.

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ομίλους τους αξιοποιώντας τις άρτιες εγκαταστάσεις τους, τους αθλητικούς χώρους και τα εργαστήριά τους, καθώς και τη μεγάλη εμπειρία των άρτια καταρτισμένων παιδαγωγών τους.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων και καλλιέργεια ταλέντων

Ανιχνεύοντας τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα καθώς και τις ανάγκες των παιδιών για άθληση και δημιουργική απασχόληση, τα Εκπαιδευτήρια οδηγήθηκαν στη «Ζώνη Δραστηριοτήτων» στις τάξεις του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου.

Βασικός σκοπός τους είναι να βοηθήσουν κάθε παιδί να ανακαλύψει, να ενισχύσει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του, να καλλιεργήσει τα ταλέντα του, να εκφράσει τα συναισθήματά του και να ευαισθητοποιηθεί σε σύγχρονα θέματα απαλλαγμένο από το άγχος του τυπικού ωρολογίου προγράμματος.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι βιωματικές με έμφαση στη μέθοδο project και problem solving. Για το σκοπό αυτό, η «Ζώνη Δραστηριοτήτων» προσφέρει ποικιλία προγραμμάτων για να ανταποκριθεί στα αθλητικά, καλλιτεχνικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα των παιδιών.

Μέσω της ποικιλίας των δραστηριοτήτων κάθε παιδί αξιοποιεί τις κλίσεις του, εκφράζεται ελεύθερα και αναπτύσσει την κριτική του σκέψη.

 Οι δραστηριότητες είναι ειδικά σχεδιασμένες για την συγκεκριμένη σχολική μονάδα και εμπλουτισμένες με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις με σκοπό την σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία και τη ζωή, τις επιστήμες, την προσωπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Πρόκειται για ένα δεύτερο σχολείο, «το Σχολείο Αλλιώς», διαφορετικό από τα υπόλοιπα, το οποίο λειτουργεί με γνώμονα το παιδί, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του. Ένα σχολείο φιλόξενο, που αποπνέει ασφάλεια και ζεστασιά, αγκαλιάζει τους μαθητές του και προσφέρει πληθώρα κινήτρων μάθησης. Η μάθηση γίνεται με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο σε ένα κλίμα γεμάτο σεβασμό και αλληλεγγύη.

Αθλητισμός

Βασικό μέλημα του Ομίλου Αθλητισμού είναι τα παιδιά ήδη από το νεαρό της ηλικίας τους να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής συνδυάζοντας διατροφή και σωματική άσκηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Δραστηριότητες Κλασσικού Αθλητισμού, ομαδικών παιχνιδιών καθώς και πιγκ πογκ. Ένας ακόμη στόχος είναι η ανάπτυξη της σωματογνωσίας, καθώς και η νοητική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη μέσα από αθλητικά δρώμενα και αθλοπαιδιές.

Ρομποτική

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι σχεδιασμένο για τα παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς με την σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή, οι μικροί ερευνητές ανακαλύπτουν τον συναρπαστικό κόσμο της ρομποτικής. Καλούνται να απελευθερώσουν την δημιουργικότητά τους ανακαλύπτοντας τις λειτουργίες των ρομπότ.

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Στο πρόγραμμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι μαθητές κατανοούν έννοιες που σχετίζονται με την επιστήμη των υπολογιστών, μαθαίνουν να συνεργάζονται και υλοποιούν σενάρια μέσα σε ένα οπτικό περιβάλλον με σκοπό την εύρεση λύσης για την σωστή λειτουργία του κώδικα. Επίσης ασχολούνται με δραστηριότητες STEM που συνδυάζουν μηχανική, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και τεχνολογία.

Θεατρικό Παιχνίδι

Το πρόγραμμα της Θεατρικής Αγωγής είναι ένα πρόγραμμα το οποίο με την σωστή καθοδήγηση του εμψυχωτή, αλλά κυρίως μέσα από τα εργαλεία και τις δυνατότητες του θεάτρου, βοηθά τα παιδιά να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους βρίσκοντας την δική τους θέση μέσα σε αυτόν.

«Δημιουργώ και εκφράζομαι με το crafting»

Καλλιεργώντας κα εξασκώντας τη φαντασία τους οι μαθητές, καλούνται μέσω crafting να δημιουργήσουν κατασκευές συλλογικά και ατομικά.

Art in English

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές ασκούνται στην Αγγλική Γλώσσα σε συνδυασμό με τις εικαστικές δημιουργίες. Η άσκηση στα Αγγλικά πραγματοποιείται με δραστηριότητες ζωγραφικής, κατασκευών και ομαδικών έργων, με ένα ξεχωριστό και βιωματικό τρόπο.