Συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Νάξου με το ΕΕΕΕΚ Νάξου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘’Παίζουμε Μαζί, Μαθαίνουμε Μαζί’’ των Special Olympics Hellas

Φιλία και κοινωνική συμμετοχή

  • Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, 2021 - 06:12

Στην αθλητική δράση του εκπαιδευτικού προγράμματος των Special Olympics Hellas «Παίζουμε μαζί, Μαθαίνουμε μαζί» συμμετείχε την περασμένη Παρασκευή το 1ο Γυμνάσιο Νάξου.

Στόχος του προγράμματος είναι  να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τη νοητική αναπηρία, να ευαισθητοποιήσει, να σπάσει στερεότυπα, να δημιουργήσει το αίσθημα της αποδοχής και της συνεισφοράς, να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία, εντός και εκτός γηπέδων και τελικά να προάγει την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία, σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις απαλλαγμένο από φαινόμενα εκφοβισμού και αποκλεισμού.

Οι μαθητές του Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νάξου μαζί με τους μαθητές του Γ2 τμήματος συμμετείχαν στην πρώτη φάση των αθλητικών δράσεων του φετινού προγράμματος με τα εξής αθλήματα: μπότσε, σκυταλοδρομία, βολές (καλαθοσφαίριση) και πινγκ-πονγκ.

Υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση της δράσης ήταν ο γυμναστής του ΕεεεΚ Νάξου και συνεργάτης των Special Olympics Hellas, Στέλιος Τσάπατος καθώς και η γυμνάστρια του 1ου Γυμνασίου Νάξου, Ευαγγελία Ευαγγελία.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό-COVID 19 και οι μαθητές των δύο σχολείων χάρηκαν  και απόλαυσαν το  παιχνίδι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.» έχει πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες, αθλητές και μαθητές, με κεντρικό στόχο την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού. Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές αξιοποιούν και εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους, αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ρόλο τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αναπτύσσουν αυτογνωσία και ενσυναίσθηση, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να σέβονται την προσπάθεια των αθλητών με αναπηρία, καλλιεργούν την αίσθηση του ανήκειν σε ομάδες.

Το πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.» έχει ως στόχο να χτίσει μια νέα διακριτή σχολική κουλτούρα σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία. Ενθαρρύνει την ανάπτυξη συμπεριφορών που προάγουν την κατανόηση και την αποδοχή της αναπηρίας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της ικανότητας και της ανάγκης όλων για άθληση. Η άγνοια προκαλεί την προκατάληψη και τη στασιμότητα.

Η αποστολή των Special Olympics

Τα Special Olympics αποτελούν ένα παγκόσμιο κίνημα ένταξης που μέσω καθημερινών προγραμμάτων αθλητισμού, υγείας, εκπαίδευσης και ηγεσίας ανά τον κόσμο στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ατόμων με νοητική αναπηρία και την εξάλειψη των διακρίσεων. Το κίνημα των Special Olympics αριθμεί πάνω από έξι εκατομμύρια αθλητές με νοητική αναπηρία και συμπαίκτες χωρίς νοητική αναπηρία (partners) ως μέλη μεικτών ομάδων αθλημάτων (Unified Sport Teams) σε περισσότερα από 190 προγράμματα. Με την υποστήριξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο προπονητών και εθελοντών, τα Special Olympics προπονούν αθλητές σε περισσότερα από 30 αθλήματα Ολυμπιακού τύπου και οργανώνουν ετησίως περισσότερους από 100.000 αγώνες και αθλητικές δράσεις.

Μέσα από τις αθλητικές δράσεις, τα Special Olympics παρέχουν συνεχείς ευκαιρίες σε αθλητές και συμπαίκτες να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και τις δεξιότητές τους, να αναπτύξουν θάρρος, να βιώσουν τη χαρά και να μοιραστούν όμορφα συναισθήματα με τις οικογένειές τους, με άλλους αθλητές που συμμετέχουν στα Special Olympics αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία. Η αποστολή των Special Olympics διατηρεί την ίδια ζωτική σημασία που είχε όταν ιδρύθηκε το κίνημα το 1968.

Αθλήματα σε Μεικτές Ομάδες

Η ιδέα πίσω από τα Unified Sports των Special Olympics είναι ότι άτομα με νοητική αναπηρία (που θα αποκαλούνται στη συνέχεια “αθλητές”) και άτομα χωρίς νοητική αναπηρία (που θα αποκαλούνται στη συνέχεια “συμπαίκτες” (partners)) παίζουν μαζί στην ίδια ομάδα, γεγονός που οδηγεί με ταχύ ρυθμό στην κατανόηση, την αποδοχή, τη φιλία και την κοινωνική ένταξη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, συμμετέχοντας κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021  στην αθλητική δράση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Special Olympics Hellas «Παίζουμε μαζί. Μαθαίνουμε μαζί.», κέρδισε  έπαθλα  έπαινο, μπάλα, μετάλλιο και μπλουζάκια για τους συμμετέχοντες τα οποία έχουν εκτεθεί  στους μαθητές  και  κοσμούν τις προθήκες του κάτω ορόφου.