Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Εισαγωγικής Εγκυκλοπαίδειας από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Οι μαθητές γίνονται σύγχρονοι εγκυκλοπαιδιστές

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τα εικοστά γενέθλια της Wikipedia, το Ίδρυμα Ωνάση και η Βιβλιοθήκη Ωνάση διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Εισαγωγικής Εγκυκλοπαίδειας με κεντρικό άξονα τα γεγονότα και τα πρόσωπα του 1821.

Διαβάζοντας αρχεία και εξερευνώντας πηγές, ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια επισκόπηση της ελληνικής ιστορίας αλλά και της εξέλιξης και ανάπτυξης της εγκυκλοπαιδικής γνώσης μέσω της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Ταυτόχρονα, η κριτική σκέψη και η επιστημονική προσέγγιση που απαιτείται για τη συγγραφή, την επιμέλεια και τη δομή των εγκυκλοπαιδικών καταχωρήσεων θα τους δώσει σημαντικά εργαλεία και μια στάση ζωής: σεβασμός των διαφορετικών απόψεων, ευελιξία και εθιμοτυπία στο Διαδίκτυο.

Πρόσκληση προς τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σύρου

Το τμήμα Παιδείας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης προσκαλεί τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, μέσω του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμβάλουν ενεργά στον εμπλουτισμό της Wikipedia, αυτού του ισχυρού εργαλείου εκπαίδευσης και πηγής πληροφοριών διεθνώς, με νέα ή μεταφρασμένα λήμματα για το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση.

Στο ενημερωτικό σημείωμα προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων καθίσταται σαφές πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης είναι στη διάθεση των ομάδων των μαθητών να βοηθήσει στην έρευνά τους με τη βιβλιογραφία που διαθέτει πάνω στο θέμα.

Οι ομάδες που θα διακριθούν θα λάβουν έπαινο καθώς και χρηματικό έπαθλο με τη μορφή δωρεάν τεχνικού εξοπλισμού για τις σχολές τους από το Ίδρυμα Ωνάση. 

Η προετοιμασία των σχολικών ομάδων ξεκινά την Πέμπτη, 18/11 με διαδραστικά online webinars που θα μυήσουν μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον κόσμο της μεγαλύτερης ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας.

Τα webinars έχουν στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη Βικιπαίδεια, την κουλτούρα, τις αρχές αλλά και τα πρακτικά ζητήματα που ένας εκκολαπτόμενος Βικιπαιδιστής θα συναντήσει μπαίνοντας στο ψηφιακό περιβάλλον, όπως την επιλογή πηγών, τα πνευματικά δικαιώματα, τη σωστή διατύπωση κ.ά. Επιπλέον, αποτελούν μια ευκαιρία απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων, διεξαγωγής έρευνας και εμπλουτισμού γνώσεων στα μαθήματα της ιστορίας, της γλώσσας και της λογοτεχνίας.