Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου προχώρησαν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά ζητημάτων, με επίκεντρο κυρίως τη διαχείριση της πανδημίας και του κυκλοφοριακού

Διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών

Πορεία διαμαρτυρίας και συνάντηση των μαθητών με το Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης

Σε κατάληψη της σχολικής μονάδας προχώρησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, ενώ το πρωί της Πέμπτης, πραγματοποίησαν και πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Μιαούλη, όπου τα παιδιά ζήτησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Με βασικό τους αίτημα την αποφόρτιση των σχολικών τμημάτων, εν μέσω πανδημίας, αλλά και μία σειρά από άλλα, αρκετά σημαντικά αιτήματα, που αφορούν τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας, όσο και προς τους τοπικούς αρμόδιους φορείς, οι μαθητές του ΕΠΑΛ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αποφάσισαν την κατάληψη του σχολείου.

Τα αιτήματα των μαθητών

Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα των μαθητών, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους τους στο δεκαπενταμελές συμβούλιο του ΕΠΑΛ Σύρου, αφορούν στην καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία στα σχολεία. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν την αύξηση των τμημάτων προκειμένου να υπάρχουν λιγότερα παιδιά ανά αίθουσα, αιτούμενοι μάλιστα την τοποθέτηση κοντέινερς προκειμένου να λειτουργήσουν ως επιπλέον χώροι διδασκαλίας.

Παράλληλα, τονίζουν την ύπαρξη κρουσμάτων covid-19, αλλά και την προβληματική ενημέρωση σχετικά με αυτά.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, στο οποίο στέκονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ έχει σχέση με την Τράπεζα Θεμάτων, η οποία θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, σε όλες τις τάξεις των λυκείων. Οι μαθητές υποστηρίζουν, ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός τον μετεξεταστέων, επικαλούμενοι την εμπειρία από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το 2013, όπου οι μετεξεταστέοι είχαν αυξηθεί από το 4% στο 16% και ζητούν την ανάκληση του μέτρου.

Επιπλέον, τίθενται κατά της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία άφησε εκτός Πανεπιστημίων, αλλά και εκτός των σχολών πρώτης επιλογής, αρκετούς υποψήφιους, κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στα ζητήματα αρμοδιότητας των τοπικών φορέων, οι μαθητές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο αίτημά τους για την πρόσληψη σχολικού τροχονόμου, που να διασφαλίζει τη σωστή και ασφαλή διέλευση μαθητών, οχημάτων και λεωφορείων, τα πρωινά και τα μεσημέρια, στο χώρο του συγκροτήματος των Λυκείων της Σύρου.

Τέλος, οι μαθητές ζητούν την έγκαιρη μέριμνα εκ μέρους του Δήμου, για προμήθεια και επάρκεια καυσίμων με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της θέρμανσης στο ΕΠΑΛ καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο, καθώς επίσης και την επανασήμανση της διαγράμμισης στο μεγάλο πάρκινγκ έμπροσθεν της εισόδου του ΕΠΑΛ, δεδομένου, ότι τα αυτοκίνητα, χωρίς διαγράμμιση, σταθμεύουν άναρχα και δημιουργείται συμφόρηση.

Θετική ανταπόκριση στην πλειοψηφία των αιτημάτων

Η εφημερίδα ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του ΕΠΑΛ Σύρου, Δημήτρη Νταβελάκη, ο οποίος μίλησε, τόσο για τα αιτήματα των μαθητών που οδήγησαν στην έντονη διαμαρτυρία τους, όσο και για τη συνάντηση εκπροσώπων των παιδιών με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκο Λειβαδάρα το πρωί της Πέμπτης.

Τα παιδιά έθεσαν στο Δήμαρχο το αίτημά τους για τοποθέτηση κοντέινερ, προκειμένου να διαχωριστούν τα τμήματα και να υπάρξει αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων, με στόχο να προλαμβάνεται κατά το δυνατόν η διασπορά του covid-19, ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε ο πρόεδρος του 15μελούς, ενημέρωσε τα παιδιά, πως η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος δεν είναι δυνατή. Αφενός και δεδομένου, πως το ίδιο αίτημα έχει εκφραστεί από όλες σχεδόν τις μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα για το ΕΠΑΛ, τότε θα πρέπει να ικανοποιηθεί και για όλα τα υπόλοιπα σχολεία, αφετέρου, η απόφαση για την τροποποίηση των τμημάτων αποτελεί ευθύνη των τοπικών Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον σημειώνεται, πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Υπουργείο, μέσω σχετικής ΚΥΑ, ορίζει πως για την συγκρότηση τμήματος απαιτείται ελάχιστος αριθμός 15 μαθητών. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση περαιτέρω διαίρεσης των τμημάτων, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν διδακτικά κενά, καθώς θα αυξηθούν οι ανάγκες.

Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των παιδιών για επανασήμανση της διαγράμμισης του πάρκινγκ, αλλά και έγκαιρης τροφοδοσίας του σχολείου με πετρέλαιο θέρμανσης, ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τα παιδιά, πως θα επιχειρηθεί η ικανοποίησή τους όσο το δυνατόν συντομότερα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών.

Θετικό πρόσημο έβαλε ο πρόεδρος και στην ανταπόκριση του Δημάρχου, σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση σχολικού τροχονόμου. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του 15μελούς εξήγησε, ότι το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί ξανά τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο είχε τοποθετηθεί τροχονόμος της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος ανέλαβε τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τα πρωινά στο ύψος της διασταύρωσης του στρατοπέδου, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε καθημερινή βάση τις πρωινές ώρες.

Παρ’ όλα αυτά όπως υπογράμμισε, πέραν από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στις οδικές αρτηρίες, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη διαχείρισης οχημάτων και πεζών και στο χώρο των πάρκινγκ των σχολείων. Η προσέλευση τεσσάρων λεωφορείων, που αποβιβάζουν μαθητές, σε συνδυασμό με την προσέλευση των οχημάτων των γονέων, που πραγματοποιούν αναστροφή εντός του χώρου στάθμευσης, αλλά και την προσέλευση των μαθητών, πολλοί εξ αυτών νέοι και άπειροι οδηγοί, με τα δίκυκλα, προκαλεί κομφούζιο καθημερινά, με τον πρόεδρο να επισημαίνει, πως η κατάσταση αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κάποιο σοβαρό ατύχημα, καθώς μικροατυχήματα συμβαίνουν ήδη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι απόλυτα απαραίτητη η ύπαρξη σχολικού τροχονόμου, προκειμένου να τηρείται μία τάξη και να υπάρχει επίβλεψη της ροής των οχημάτων και των πεζών.

Προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, αλλά με ανοιχτό σχολείο

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Σύρου, τηρήθηκε στάση κατανόησης και υπήρξε η διαβεβαίωση, ότι διεύθυνση και σύλλογος διδασκόντων, θα βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στην επίλυση των αιτημάτων των μαθητών, με την επισήμανση ωστόσο, πως τα όποια προβλήματα, οφείλουν να λύνονται με συζήτηση και με ανοιχτό το σχολείο.  Επιπλέον, κατέστη σαφές, πως η συνέχιση της κατάληψης θα θέσει τροχοπέδη σε δράσεις που υλοποιούνται ή/και διέπονται από χρονικές προθεσμίες, όπως ενδεικτικά η κατάθεση αιτήσεων για τις πανελλήνιες, η ενισχυτική διδασκαλία, η μαθητεία, οι συναντήσεις με το Κ.Π. Θησέας κλπ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση σήμερα το σχολείο τελεί υπό κατάληψη μετά από νέα ψηφοφορία των μαθητών. Από σήμερα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 και για όσο διαρκεί η κατάληψη θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, ενώ όσοι μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματα παίρνουν κανονικά απουσίες.