Μετά από αιτήματα των Διευθυντών των ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Σύρου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κλείνει τα Λύκεια σήμερα, καθώς το τελευταίο τριήμερο “σαρώνει” η κακοκαιρία και οι αίθουσες δεν θερμαίνονται

Καθυστερήσεις στην “Ενεργειακή Αναβάθμιση” αφήνουν τάξεις χωρίς θέρμανση

Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών για την παράταση που δόθηκε στον εργολάβο του έργου, με αποτέλεσμα οι μαθητές σε συνθήκες ψύχους να μην έχουν κατάλληλο σχολικό περιβάλλον

Χωρίς θέρμανση είναι πολλές αίθουσες και τάξεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Σύρου καθώς οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης στα κτιριακά συγκροτήματα του Μάννα, διαμορφώνουν μη κατάλληλο σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές των Λυκείων, σε συνθήκες ψύχους, χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και πανδημίας.

Η αντικατάσταση καυστήρων και σωμάτων που έγιναν στα κτίρια των Λυκείων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ανωτέρω έργου, ως φαίνεται πραγματοποιήθηκε σε τέτοιο χρόνο (ολοκλήρωση μέσα στα Χριστούγεννα) που δυστυχώς, οι μαθητές δεν μπορούν μέχρι στιγμής να απολαύσουν ζεστές σχολικές τάξεις. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι οι μαθητές χθες και προχθές - με την κακοκαιρία να “σαρώνει” -, να μπήκαν στις τάξεις τους, χωρίς να είχαν θέρμανση, ενώ μετά από συζήτηση και αίτημα των Διευθυντών των δύο Λυκείων με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, λήφθηκε η απόφαση (ΑΔΑ 646ΩΗΟ-ΡΚΝ) από τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, ώστε σήμερα τα σχολεία να μην λειτουργήσουν.

Απαντήσεις για το πρόβλημα στη θέρμανση των Λυκείων ρωτήθηκε να δώσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, το πρόβλημα εστιάζεται από το εργολαβικό συνεργείο, σε “εγκλωβισμό” αέρα μέσα σε σωληνώσεις του δικτύου θέρμανσης των κτιρίων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εντοπισμός των σημείων και προσεκτικές εργασίες εξαερισμού. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει ακόμη και για το ζήτημα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης, αλλά και για το αν θα ήταν εφικτό να ασκηθεί πίεση και το έργο να έχει τελειώσει, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Αληφραγκής επανειλημμένως έχει τονίσει δημοσίως σε συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου πως στους εργολάβους σημαντικών έργων δεν θα εγκρίνονται παρατάσεις, χωρίς να συντρέχουν σημαντικοί λόγοι, ωστόσο, στις δηλώσεις του χθες το μεσημέρι προς την “Κοινή Γνώμη”, εμφανίστηκε να “στρογγυλεύει” την κατάσταση, δείχνοντας εμμέσως ανοχή στο αίτημα του αναδόχου.

Άλλωστε η κοινή λογική θέλει έργα πάσης φύσεως για τα σχολεία να εκτελούνται εντός “νεκρών” περιόδων και σε διαστήματα που δεν λειτουργούν αυτά. Ως εκ τούτου, το συνετό εκ μέρους του Δήμου θα ήταν να έχει ασκήσει πίεση, ώστε το έργο να είχε ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποίαν οι μαθητές επιβάλλεται(!) να είναι σε ζεστές αίθουσες. Ένας λόγος επιπρόσθετα είναι και η συγκυρία της πανδημίας, που υπαγορεύει να αερίζονται οι αίθουσες ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση του κορωνοϊού.

Οι Διευθυντές των Λυκείων είχαν ζητήσει επιτάχυνση των εργασιών

Η “Κοινή Γνώμη επικοινώνησε τηλεφωνικώς χθες με τους δύο Διευθυντές ώστε να καταγράψει με σαφήνεια το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ Σύρου, Επαμεινώνδα Λέστο το πρόβλημα της μη ύπαρξης θέρμανσης εντοπίζεται σε αρκετούς χώρους του Λυκείου, ωστόσο όχι σε όλους. “Δύο πτέρυγες του κτιρίου και τα εργαστήρια ζεσταίνονται. Όμως, όχι όλα και όχι πλήρως. Υπάρχουν θέματα σοβαρά στα κτίριά μας και του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως αυτά τα προβλήματα έχουν την αφετηρία τους στο έργο που εκτελεί ο Δήμος. “Είναι λόγω αυτού του έργου που άλλαξαν λέβητες κλπ. Από την αρχή της χρονιάς δεν υπάρχει θέρμανση. Από τον Σεπτέμβρη που άνοιξαν τα σχολεία” πρόσθεσε ο Διευθυντής, σημειώνοντας ακόμη, πως, λόγω αυτής της κατάστασης, “προσωπικά πριν κλείσουμε είχα προμηθευτεί κάποια θερμαντικά σώματα τοπικά, ώστε να “σπάσουμε” λίγο το κρύο προσωρινά μέσα στις αίθουσες”.

Ερωτηθείς αν είχε μεταφέρει την αγωνία του στον Δήμο για τη χειμερινή περίοδο και τις τάξεις που δεν θα θερμαίνονταν, ο ίδιος απάντησε καταφατικά.

Είχαμε στείλει ενημερώσεις και μεηλ ώστε να κάνουν κάτι γιατί είναι Δεκέμβρης, έχουμε μπροστά μας όλον τον χειμώνα και εν μέσω Covid-19 αφήνουμε ανοικτά τα παράθυρα. Είχαμε πει να γίνει κάτι τις γιορτές τουλάχιστον ώστε μετά τις γιορτές με την επαναλειτουργία να έχει αποκατασταθεί το θέμα. Τίποτα. Τρεις μέρες παλεύουμε οι εκπαιδευτικοί να δούμε τί φταίει” δήλωσε ο ίδιος με φόντο την εντονότατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, εξηγώντας τέλος πως ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να κλείσει τα Λύκεια προσωρινά και να υπάρξει αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων εντός λίγων 24ωρων. “Τους είπαμε να κλείσουν τα σχολεία, γιατί δεν γίνεται άλλο. Και τη Δευτέρα να λειτουργήσουν κανονικά” σημείωσε ο ίδιος, κλείνοντας το θέμα.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, Νίκος Ρούμελης, ο οποίος αρχικά παρατήρησε πως, “Λόγω της Ενεργειακής Αναβάθμισης δεν είχαμε θέρμανση”. Ερωτηθείς αν το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύνολο των αιθουσών, ανέφερε: “Το ΓΕΛ Σύρου (το τέως 2ο Λύκειο) που είναι οι 9 αίθουσές μας έχουν θέρμανση από χθες. Το θέμα είναι πως το υπόλοιπο σχολικό συγκρότημα δεν έχει και οι άλλες 4 αίθουσές μας και τα γραφεία των καθηγητών δεν έχουν θέρμανση”. Μάλιστα απάντησε θετικά αν στις τάξεις που δεν έχουν θέρμανση υπάρχουν μαθητές, λέγοντας παρακάτω πως, το εν λόγω έργο, θα ήταν καλό να είχε εκτελεσθεί πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

“Είναι της Ενεργειακής Αναβάθμισης θέμα και είναι δουλειά που φαντάζομαι θα ήταν καλό να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το φθινόπωρο. Κάποια συνεργεία εργολαβικά δούλευαν και πριν τις γιορτές. Μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο ή δεν έχει παραδοθεί σωστά. Γι αυτόν τον λόγο κι επειδή με τέτοιο κρύο δεν μπορούν να είναι μέσα στις αίθουσες τα παιδιά χωρίς θέρμανση, πάρθηκε απόφαση μετά από συζήτηση των Διευθυντών με φορείς του Δήμου, ώστε να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες για το έργο μέχρι και το Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα να λειτουργούμε ομαλά” πρόσθεσε ο κ. Ρούμελης, γνωστοποιώντας τέλος πως, οι μαθητές χθες, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προσήλθαν κανονικά στις τάξεις τους.

Απαντήσεις Μηνά Αληφραγκή

  • Για να είναι σε κατάλληλες συνθήκες και σχολικό περιβάλλον οι μαθητές, ο Δήμος οφείλει να φροντίζει και για τη θέρμανση των σχολείων, αυτονόητα τη χειμερινή περίοδο. Είναι γνωστό πως εκτελείται ένα έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα; Έχει ζητηθεί από τον εργολάβο και έχετε δώσει παράταση για την ολοκλήρωσή του;

“Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Λυκείων είχε πάρει μία πρώτη παράταση μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου του 2022. Ενδεχομένως να πάρει και μία δεύτερη παράταση γιατί πέρα από το έργο αυτό, έχει εγκριθεί από τη Διαχειριστική και η αλλαγή και αντικατάσταση των φωτιστικών στον εξωτερικό χώρο.

Μέσα στο έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης προβλεπόταν και η αλλαγή καυστήρων και όλων των σωμάτων – καλοριφέρ. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα έργο τεράστιο γιατί αφορά συνολικά τα κτίρια που είναι στο συγκεκριμένο συγκρότημα και κάπου στην αλλαγή σωληνώσεων και στην τοποθέτηση σωμάτων έχει εγκλωβιστεί αέρας. Το συνεργείο του εργολάβου ψάχνει να δει σε ποιο σημείο είναι εγκλωβισμένος ο αέρας, γιατί δεν είναι πως δεν λειτουργούν όλα τα σώματα. Τμήματα τμήματα δεν λειτουργούν. Θα πρέπει να γίνει η εξαέρωση και να λειτουργήσουν. Δεν είναι τεχνικό πρόβλημα στην ουσία. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε κάποια κατοικία που αλλάζουν τα σώματα. Απλά επειδή είναι μεγάλη η εγκατάσταση θέλει ψάξιμο.

Από την άλλη πλευρά, επειδή οι χρόνοι που μας διαθέτουν οι Διευθυντές για να εργασθούν τα συνεργεία είναι μικροί, δηλαδή ανάμεσα σε διαλείμματα, τα Σαββατοκύριακα ή άλλες ώρες, αποφασίστηκε και λόγω του ψύχους που επικρατεί αυτές τις μέρες, να κλείσει το σχολείο αύριο, ώστε να μπορέσει το συνεργείο την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα), το Σάββατο και την Κυριακή να βρει το πρόβλημα και να το λύσει. Υπάρχει δέσμευση από τον εργολάβο και εντολή από την Υπηρεσία μας μέσα σε αυτές τις τρεις μέρες να το έχει λύσει.”.

  • Το ρεπορτάζ της εφημερίδας θέλει τον εργολάβο να είχε κάνει εντατικά εργασίες μέσα στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων για το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης. Ο Δήμος, η Τεχνική Υπηρεσία μερίμνησε ώστε να γνωρίζει αν έγινε έλεγχος; Ο εργολάβος ξέρετε αν ήλεγξε αν λειτουργούν τα σώματα ώστε με την επαναλειτουργία κατά το νέο έτος να είναι όλα εντάξει;

“Μέσα στις γιορτές δούλευαν εντατικά. Γι αυτό ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση όλη. Έπρεπε και είχαν ξεκινήσει τον έλεγχο μέσα στις γιορτές. Τουλάχιστον τη δεύτερη εβδομάδα. Απλά δεν είχαν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν πού ακριβώς είναι το πρόβλημα, πού έχει εγκλωβιστεί ο αέρας. Γι αυτό κι έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Βέβαια σε κάθε έργο που γίνεται υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις.”.

  • Βέβαια η απρόβλεπτη κατάσταση που λέτε συμπίπτει χρονικά με κακοκαιρία, ψύχος και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σαφώς με την πανδημία, με φόντο την οποία πρέπει τα σχολεία να εφαρμόζουν υγειονομικά πρωτόκολλα και να αερίζουν τις τάξεις.

“Δεν ξέρω κατά πόσον είναι δόκιμο με ανοικτά παράθυρα να δουλεύουν καλοριφέρ. Ούτε κατά πόσον μπορεί να διατηρηθεί η θερμοκρασία με ανοικτά παράθυρα. Αυτό βέβαια είναι μία άλλη συζήτηση. Αλλά το θέμα είναι πως πρέπει το σχολείο να έχει θέρμανση.”.

  • Άρα, έχετε τη δέσμευση από τον εργολάβο ότι μέσα στο τριήμερο θα έχει λύσει το πρόβλημα;

“Ναι. Μέσα σε αυτό το τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα. Και εντολή της Υπηρεσίας (σ.σ. Τεχνικής) είναι να έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα. Τώρα τι να πω. Έργο είναι δεν μπορεί να βάλει κανένας το χέρι του στη φωτιά. Μπορεί κάτι να προκύψει. Αλλά η προσπάθεια που γίνεται είναι το θέμα να έχει τακτοποιηθεί μέσα σε αυτό το τριήμερο.”.

  • Σε δημόσιες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων όπως της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου έχετε πει πως δεν θα παραχωρούνται θετικές αποφάσεις εύκολα σε αιτήματα παρατάσεων για σοβαρά έργα. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να αποδεχθείτε το αίτημα; Θα ήταν εφικτό το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, δηλαδή πριν την έναρξη του σχολικού έτους;

“Έχω εξηγήσει ότι στα σχολεία οι συνθήκες εργασίας των συνεργείων είναι ιδιάζουσες, με την έννοια ότι δεν μπορεί να πάει ένα συνεργείο για δύο, τρεις μήνες και να δουλεύει οκτάωρα και κάθε μέρα, ώστε να μπορέσει να το ολοκληρώσει. Βάσει νομοθεσίας για την ασφάλεια των μαθητών, πρέπει να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και ώρες που τα σχολεία δεν λειτουργούν. Αυτά τα έργα, δεν είναι όπως οι οικοδομές. Τις παίρνουμε και τις ολοκληρώνουμε σε έναν μήνα. Σαφώς και ο χρόνος περιορίζει.

Με τις συνθήκες αυτές δεν ήταν εφικτό. Μία Ενεργειακή Αναβάθμιση είναι μεγάλο έργο. Δεν είναι αλλάξαμε δυο πρίζες και τελειώσαμε.”.

  • Ο ανάδοχος είχε επικαλεστεί δυσκολίες για ποιους λόγους;

“Νομίζω ότι είχε επικαλεστεί λόγους λόγω της προμήθειας, αλλά ο βασικός λόγος ήταν ο πραγματικός χρόνος εργασίας.”.

  • Άρα, από την Δευτέρα οι μαθητές θα μπορούν να επιστρέψουν σε κατάλληλες συνθήκες στις τάξεις τους...

“Ναι. Οι εντολές της Υπηρεσίας είναι αυτές. Και οι προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά για τα σχολεία. Πρέπει να υπάρχει μία υπομονή, μία ανοχή από όλους ώστε να ολοκληρωθεί το έργο γιατί το αποτέλεσμα μετράει. Να καθυστερήσει έναν μήνα ή δυο μήνες, για εμένα δεν έχει τόση σημασία. Ας κοιτάζουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Είναι το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης τόσο σημαντικό που θα αναβαθμίσει τα σχολεία που κάποια προβλήματα, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ώστε να τα ξεπεράσουμε.”.

  • Τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκε από τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και από το Νηπιαγωγείο να μη λειτουργήσουν μία ημέρα, επειδή καθώς θα έκανε εργασίες η ΔΕΗ και θα υπήρχε 5ωρη διακοπή ρεύματος τις πρωινές ώρες (08.00-13.00), τα μικρά παιδιά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε θερμαινόμενες αίθουσες. Ωστόσο, εκεί δεν λήφθηκε από τον Δήμαρχο ανάλογη απόφαση. Γιατί; Διανύουμε χειμώνα και την τελευταία εβδομάδα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

“Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα σχολεία έτσι απλά επειδή έκανε εργασίες η ΔΕΗ. Ούτε οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που να επέβαλαν το κλείσιμο του σχολείου. Κάθε αίτημα αξιολογείται.”.