“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Εκπαιδευτικοί: «Δεν είναι όπως τα λέει το Υπουργείο» – Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας

  • Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022 - 06:23

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αγρινίου κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας των σχολείων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Εκ μέρους της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρός της Γ. Κατσίφας ανέφερε ότι σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν η ενημέρωση μαθητών και γονιών και όχι η κινδυνολογία.

«Ούτε όμως είναι όλα καλά, όπως παρουσιάζονται από το Υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι μπορεί τα σχολεία να μην υπολειτουργούν, μπορεί τα κρούσματα στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας να είχαν πτωτική πορεία, ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται από το Υπ. Παιδείας.

Αναφορικά με την πτωτική τάση των κρουσμάτων στα σχολεία εκτίμησε ότι ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού τα κρούσματα που εντοπίστηκαν από τα self – test στην αρχή της εβδομάδας άρχισαν να βγαίνουν έξω από την εξίσωση. Ο Γ. Κατσίφας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών η κορύφωση της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμη και πως το Υπουργείο θα μπορούσε να είχε ακούσει τους εκπαιδευτικούς που ζητούσαν παράταση των διακοπών κατά μια εβδομάδα, που θα μπορούσε να αναπληρωθεί το Μάιο.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι διατηρείται ο κανόνας του 50% συν ένα μαθητής για να κλείσει ένα τμήμα, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν έγινε καμία προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως η αραίωση των τμημάτων κτλ.

Σε επιμέρους θέματα ο Γ. Κατσίφας τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές συνεχίζουν να στριμώχνονται στα μαθητικά δρομολόγια, ενώ ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι έχουν χαθεί πολλές ώρες μαθημάτων, αφού για παράδειγμα όταν ένας μαθητής βγαίνει θετικός θα πρέπει όλη η τάξη να κάνει rapid test. Κάτω από αυτό το πρίσμα η Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας ζητά μείωση της ύλης, ιδίως για του μαθητές της Γ Λυκείου, καθώς επίσης και αναστολή στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Αγγελική Συργιάννη, προέβη σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση. Όπως ανέφερε ζητείται από τους εκπαιδευτικούς που νοσούν στο διάστημα που βρίσκονται σε καραντίνα να κάνουν τηλεκπαίδευση…

Αυτό, όπως εξήγησε συμβαίνει μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, «δείχνει όμως» είπε χαρακτηριστικά «πως δεν σέβονται ούτε την ασθένεια» επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως είναι προβληματικό και ριψοκίνδυνο ο νοσήσας εκπαιδευτικός να επιστρέφει την έκτη ημέρα στη δουλειά. Ακόμη έθιξε το ζήτημα της διανομής των self-test στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Διευθυντές των σχολείων δεν είναι φαρμακοποιοί, ούτε τα σχολεία ο κατάλληλος χώρος για την αποθήκευση και τη διανομή των self- test. «To Υπουργείο πρέπει να μάθει να ακούει ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς» είπε η Αγγ. Συργιάννη χαρακτηρίζοντας ακατανόητο τον κανόνα του 50% συν ένας μαθητής, όταν στην Ιταλία ένα τμήμα κλείνει με δύο μαθητές θετικούς. Ακόμη η αντιπρόεδρος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έθιγε και το ζήτημα της μειωμένης προσέλευσης μαθητών κατά την πρώτη εβδομάδα, λόγω του φόβου αρκετών γονιών να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το ποσοστό έφτασε ακόμη και το 50%.

Δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα non covid κενά

Μικρός αριθμός προσλήψεων για να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται συνέχεια αυτή την εβδομάδα με συνέχεια στις covid τρίμηνες συμβάσεις. 70 όμως είναι τα πάγια που δεν έχουν καλυφθεί από την αρχή της χρονιάς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα η επαναλειτουργία των σχολείων «έφερε» και 57 νοσούντες εκπαιδευτικούς. «Τα κενά καλύπτονται» από την υπερπροσπάθεια των εκπαιδευτικών» είπε η Αγγ. Συργιάννη, ενώ στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πάγια κενά είναι 18 σύμφωνα με το Γ. Κατσίφα. Παράλληλα στη δευτεροβάθμια έγιναν 6 covid προσλήψεις και έπεται συνέχεια.

Τα κενά και οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι μάλιστα και ένας από τους λόγους που οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν την αναστολή στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.

Τέλος, ο Γιώργος Αλεξόπουλος, από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με παλινωδίες την πανδημία ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα». Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η διαδικασία του testing επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και επανέλαβε το αίτημα για δωρεάν τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Τέλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα τουλάχιστον οι συγχωνεύσεις τμημάτων – σχολείων που ανακοινώθηκαν φέτος να ανακληθούν.

Δημήτρης Παπαδάκης