Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του parking που θα εξυπηρετεί τη σχολική μονάδα

Ανάδοχος για τον χώρο στάθμευσης στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης

Άμεσα η σύμβαση με τον εργολάβο, ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις σημαντικές εργασίες στον οικοπεδικό χώρο

Ένα ακόμη βήμα ιδιαιτέρως σημαντικό καταγράφεται για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης – Μάννα, καθώς προσεχώς θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για τη διαμόρφωση του οικοπέδου που έχει αγοραστεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να λειτουργήσει οργανωμένα ασφαλής χώρος άφιξης και αναχώρησης μαθητών.

Στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε ο ανάδοχος του εν λόγω έργου με τίτλο “Διαμόρφωση οικοπέδου” της Πράξης “Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και αναδιαρρύθμιση κτιρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Βάρης ν. Σύρου”, 3Κ Τεχνική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία προσέφερε έκπτωση 3,44%.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 501.209,68 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και προέρχεται από χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.

Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός parking για τη στάση και στάθμευση λεωφορείων που μεταφέρουν τα παιδιά κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένων των προβλημάτων που είχαν προκύψει στο παρελθόν στον χώρο της εισόδου του σχολείου, αφού η συνύπαρξη οχημάτων, λεωφορείων και δικύκλων, με τα παιδιά που έπρεπε να μεταβούν στο σχολικό κτίριο, δημιουργούσε μία “εκρηκτική” κατάσταση, ενώ έθετε στο προσκήνιο και κίνδυνο για την ασφαλή μετακίνησή τους.

Η ολοκλήρωση του έργου του νέου σχολείου, τελικώς συνοδεύτηκε από την αγορά του ακινήτου κάτω ακριβώς από το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, το οποίο έχει πρόσβαση από το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα οικόπεδο πάνω από το σημείο που υπάρχει το μηχάνημα πόσιμου νερού της ΔΕΥΑ Σύρου στην περιοχή της Βάρης, το οποίο μετά τις εργασίες διαμόρφωσης του οικοπέδου, θα μεταφερθεί.

Σημειώνεται εξ αρχής πως για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ θα υπάρχει ειδικός χώρος για τη στάθμευση οχημάτων, ενώ η πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα θα πραγματοποιείται από την επάνω είσοδο του Σχολείου, καθώς υπάρχει σχετικά διαμορφωμένη ράμπα, ενώ στο κτίριο λειτουργεί και ασανσέρ.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως προσωρινά στο νέο σχολείο Βάρης έχει μεταφερθεί και η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου.

Στόχοι από τη διαμόρφωση του οικοπέδου πλησίον του Σχολείου

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με την τεχνική έκθεση του διαγωνισμού, οι στόχοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τη διαμόρφωση του οικοπέδου είναι οι ακόλουθοι: α. Να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μαθητές και οι συνοδοί τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους στους χώρους του νέου διδακτηρίου. β. Να αποσυμφορηθεί κατά μεγάλο ποσοστό ο κυκλοφοριακός φόρτος του δρόμου που οδηγεί στο υπάρχον κτίριο, ο οποίος σε σχέση με τη γεωμετρία του και το γεγονός ότι οδηγεί σε αδιέξοδο είναι τεράστιος κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης και γ. Να διευκολύνει την προσέλευση των μαθητών που προσεγγίζουν το σχολείο χρησιμοποιώντας λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή μισθωμένα σχολικά λεωφορεία μειώνοντας τον χρόνο προσέγγισης στο σχολείο και αυξάνοντας παράλληλα και την ασφάλεια.

Όλο το πλάνο των εργασιών

Αναλυτικά περιγράφεται και το πλάνο των εργασιών εντός του οικοπέδου. Η μελέτη του έργου αφορά στην εκτέλεση των εξής εργασιών: 1. Γενικές εκσκαφές για τη διαμόρφωση του ακινήτου. 2. Κατασκευή τοιχίων υποστήριξης πρανών. 3. Κατασκευή κλίμακας που οδηγεί σε υπάρχουσα λιθόστρωτη κλιμακωτή οδό στην οποία έχει πρόσωπο το νέο σχολικό συγκρότημα. 4. Κατασκευή χώρου αναμονής και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες των μικρών μαθητών. 5. Καθαίρεση του υπάρχοντος οικίσκου πόσιμου νερού και κατασκευή νέου, προκειμένου να είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του χώρου. 6. Ασφαλτόστρωση του χώρου προκειμένου να προσεγγίζει το λεωφορείο και οι συνοδοί των μικρών μαθητών. 7. Δημιουργία πέντε θέσεων στάθμευσης εντός του ακινήτου με μία εξ αυτών για χρήση από ΑΜΕΑ. 8. Κατασκευή πεζοδρομίων μπροστά και απέναντι από τον χώρο. 9. Ηλεκτροφωτισμός του χώρου. 10. Φυτεύσεις. 11. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. 12. Κατασκευή δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων. 13. Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Επαναλαμβάνεται πως βάσει της μελέτης, ο οικίσκος για το πόσιμο νερό της ΔΕΥΑ Σύρου θα καθαιρεθεί και θα κατασκευαστεί νέος σε άλλη θέση.