Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου στα χρόνια του Covid-19

  • Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2022 - 06:15

Τον απολογισμό των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας, δημοσίευσαν η ΚΔΕΠΑ Πάρου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας».

Όπως τονίζεται στον απολογισμό, «όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσαμε όλοι μας αυτά τα δύο χρόνια δεν υποκύψαμε! Συνεχίσαμε με όρεξη να δουλεύουμε… απλά λίγο διαφορετικά. Έτσι, η βιβλιοθήκη μας έχει να παρουσιάσει πολλές δράσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών».

Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2020, η βιβλιοθήκη πραγματοποίησε τέσσερις εκδηλώεις:

- «Συνεργατική βιωματική αφήγηση», για παιδιά 7-11 ετών, με την κ. Αθηνά Χειμαριού και με τη συνεργασία της εθελοντικής οργάνωσης LaveYou. Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις, όπου τα παιδιά μέσα από παραμύθια και ιστορίες ήρθαν σε επαφή με την έννοια του εθελοντισμού.

- «Επαναπροσδιορίζοντας την ηθική : από την συμπόνια στην πράξη» όπου ο Dr. Jonathan Leighton, συγγραφέας του βιβλίου «Η μάχη για συμπόνια: ηθική σε ένα απαθές σύμπαν» και διευθυντής του Ελβετικού Οργανισμού OPIS για την πρόληψη του έντονου πόνου, παρουσίασε αρχές και στρατηγικές για τον σχεδιασμό ενός πιο συμπονετικού μέλλοντος για τον πλανήτη.

- Παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μοσχούλας Κοντοσταύλου με τίτλο «Η επιστροφή: Παρίσι – Πάρος», από τις εκδόσεις Κασταλία.

- Φιλοξενία της συνάνντησης της Ομοσπονδίας Γυναικών Κυκλάδων.

Παράλληλα, οργανώθηκε το πρόγραμμα «Μαζί για τα Α.Μ.Ε.Α.Ι.», σε συνεργασία με την κ. Αθηνά Χειμαριού και την εθελοντική οργάνωση LaveYou, όπου εθελοντές μοιράζονται τις  δεξιότητές τους με τα άτομα που απασχολούνται στο 1ο Πρότυπο Εθελοντικό Κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων, «Συμμετοχή στη Δημιουργία» στη Νάουσα.

Τέλος, έγινε αποδοχή δωρεάς από τον πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ κ. Δημήτρη Αντιπαριώτη ενός μικρού ψυγείου για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης.

Κατά το 2020 πραγματοποιήθηκαν 2.719 δανεισμοί, 4 διαδανεισμοί, απαντήθηκαν 880 ερωτήσεις, εξυπηρετήθηκαν 2.248 χρήστες, εγγράφηκαν 56 νέα μέλη, αγοράστηκαν 136 βιβλία και έγινε αποδοχή δωρεάς για 673 βιβλία.

Αντιστοίχως, το 2021 πραγματοποιήθηκαν επτά εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:

- Παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαρίας Κακαβογιάννη με τίτλο «Οι διαδρομές των αστεριών», εκδόσεις Ωκεανός, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Αναγέννηση».

- «Γνωριμία με την παιγνιοθεραπεία» με την ψυχολόγο – παιγνιοθεραπεύτρια κ. Ευδοκία Σάπκα, η οποία παρουσίασε και συζήτησε με το κοινό το θέμα της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης της παιγνιοθεραπείας.

- Παρουσίαση της δημιουργίας και λειτουργίας του πιλοτικού Ψηφιακού Αποθετηρίου «Αρχεία και Συλλογές της Πάρου», έργο το οποίο υλοποιήθηκε από την κ. Κατερίνα Κωνσταντίνου – υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Heritage Management Organization και με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας», υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.

- Σε συνέχεια της παρουσίασης του Πιλοτικού Ψηφιακού Αποθετηρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και συλλόγων του νησιού, με σκοπό την ενημέρωση και συμμετοχή τους.

- Σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Exploration και με οδηγό για την βιβλιοθήκη την κ. Αθηνά Χειμαριού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Βιβλίο: τα φύλλα που μιλάνε», με δύο συναντήσεις.

- Σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου» παρουσιάστηκε το διαδικτυακό πρόγραμμα δράματος για παιδιά «Η Ελίζα ταξιδεύει», σε δύο συναντήσεις.

- Φιλοξενία δράσεων του Φεστιβάλ Πάρου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η καραντίνα έδωσε την δυνατότητα για εσωτερική οργάνωση κι έτσι, ερευνήθηκαν, καταγράφηκαν, επεξεργάστηκαν επιστημονικά και καταχωρήθηκαν στον ηλεκτρονικό κατάλογο περισσότερα από 600 τεκμήρια της Αρχικής Συλλογής της βιβλιοθήκης. Πρόκειται για μια συλλογή με αρκετά βιβλία ιστορικής αξίας, ξεκινώντας από το έτος 1868. Για την συλλογή αυτή θα προγραμματιστεί ιδιαίτερη παρουσίαση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία μέρους του αρχείου και της συλλογής του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Συλλογή ΌΘωνα Κάπαρη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το έργο συνεχίζεται από φέτος τον Απρίλιο.

Στη διάρκεια του 2021 και ιδιαίτερα στη διάρκεια της καραντίνας, η βιβλιοθήκη λειτουργούσε με το σύστημα “click away”.

Πραγματοποιήθηκαν 2.571 δανεισμοί, 2 διαδανεισμοί, απαντήθηκαν 942 ερωτήσεις, εξυπηρετήθηκαν 2.020 χρήστες, εγγράφηκαν 48 νέα μέλη, αγοράστηκαν 149 βιβλία και έγινε αποδοχή 170 βιβλίων σε δωρεές.