Το μέλλον της Ευρώπης στο νηπιαγωγείο Βάρης

Το Erasmus+ είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στη σχολική εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής αγωγής και μέριμνας, στην εκπαίδευση ενηλίκων και στον αθλητισμό. Στηρίζει προτεραιότητες και δραστηριότητες που καθορίζονται στον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης, στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση και στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα που “τρέχει” από το 2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο.

Το Νηπιαγωγείο Βάρης συμμετέχει ως εταιρικό σχολείο, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+, με θέμα“Children in action against climate change. Let children open tο the world”. Τα μέλη της διακρατικής αυτής συνεργασίας είναι ένα σχολείο της Πολωνίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και, από την Ελλάδα, το νηπιαγωγείο Βάρης Σύρου. Οι κυριότεροι στόχοι του προγράμματος είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, η κατανόηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και φυσικά η μετάδοση των πληροφοριών που θα συλλεχθούν, στην ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα. Τα εταιρικά σχολεία επικοινωνούν και συνεργάζονται διαρκώς με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας και εργασίας στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι λέξεις κλειδιά στη μεθοδολογία του σχεδίου είναι τα ρήματα νοιάζομαι, ρωτώ, συλλέγω, οπτικοποιώ, δημιουργώ, δρω.

Το έργο αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να διαμορφώσουν από τη νηπιακή ηλικία, οικολογική ευαισθησία και συνείδηση και να μάθουν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με κύριο γνώμονα την προστασία και το σεβασμό στο περιβάλλον, πάντα με ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στον συνάνθρωπο. Επίσης, να νοιώσουν Ευρωπαίοι πολίτες και να προετοιμαστούν για το μονοπάτι εκείνο που θα οδηγήσει σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό, πάνω σε έναν υγιή πλανήτη. Τα παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα μαθαίνουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και καταλαβαίνουν πως δεν είναι μόνο το μικρό μας σπίτι που πρέπει να προστατεύσουμε αλλά πως ο πλανήτης είναι το μεγαλύτερο σπίτι μας και ότι αν όλοι κάνουμε αυτό που μπορούμε, τότε υπάρχει μια ελπίδα σωτηρίας.

Η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Βάρης, Μαγδαληνή Νίτη, μάς εξήγησε ότι τα παιδιά αγαπούν πολύ τα ζώα και τη φύση κι έχουν αναπτύξει μεγάλη ευαισθησία μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Βλέπουν να ξοδεύεται χαρτί άσκοπα και φωνάζουν γιατί θα κοπούν δέντρα, ζητούν να κλείνει η βρύση για να μη σπαταλάμε νερό και να κλείνουμε τα φώτα. Έχουν καταλάβει πως πρέπει να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και όλα αυτά τα κάνουν με χαρά. Η κα. Νίτη μας διηγήθηκε και μια όμορφη ιστορία: “Είχαμε φτιάξει ένα παραμύθι πέρυσι. Είχα βρει εγώ ένα λούτρινο αρκουδάκι στον κάδο ανακύκλωσης, πολύ όμορφο που του έλειπε το ένα μάτι. Το πήγα στο σχολείο, το πλύναμε, το φτιάξαμε και το κάναμε μια ωραία χριστουγεννιάτικη ιστορία που έστελνε το μήνυμα ότι μπορούμε και πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε τα αντικείμενα με στόχο να δουλεύουν λιγότερο τα εργοστάσια οπότε να έχουμε και λιγότερους ρύπους”.

Μία από τις επόμενες δράσεις του νηπιαγωγείου είναι μια εκδρομή στο Χασάνι, μια περιοχή που δεν γνωρίζουν αρκετοί. “Εκεί τα παιδιά θα παρατηρήσουν πολλά πράγματα για τη φύση και τη θάλασσα και θα μάθουν το πόσο σημαντικό είναι για τη διάσωση των ειδών να μην παρεμβαίνουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Για παράδειγμα θα μιλήσουμε για το πόσο χρήσιμα είναι τα φύκια για τη θάλασσα τα οποία κάποιοι αφαιρούν επειδή νομίζουν ότι θα είναι πιο καθαρή αν είναι πιο εμφανής η άμμος”είπε η κα. Νίτη και μας ενημέρωσε και για μια προηγούμενη δράση του σχολείου. Τη δενδροφύτευση του εξωτερικού χώρου του νηπιαγωγείου το οποίο σαν καινούργιο σχολείο που ήταν, δεν είχε κανένα δέντρο “Πέρυσι τα φύτεψαν οι γονείς και σήμερα τα καμαρώνουμε που μεγάλωσαν με την αγάπη και τη φροντίδα των παιδιών”.

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2022, στα πλαίσια αυτής της διακρατικής συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη εκπροσώπων των εταιρικών σχολείων στο νηπιαγωγείο Βάρης στη Σύρο. Την πρώτη μέρα, θα γίνει μια εκδήλωση υποδοχής, θα ακουστούν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών, και στη συνέχεια τα παιδιά θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Έπειτα θα γίνουν οι παρουσιάσεις του κάθε σχολείου ξεχωριστά. Το νηπιαγωγείο Βάρης έχει σχεδιάσει για τις υπόλοιπες μέρες ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση των καλεσμένων για τις δράσεις του. Θα παρακολουθήσου τα εργαστήρια που θα διοργανωθούν ειδικά για τις ημέρες της επίσκεψης, θα γίνει η παρουσίαση του έργου του κάθε σχολείου, θα ανταλλάξουν απόψεις και μεθόδους. Στη συνέχεια, θα περιηγηθούν σε σημαντικά σημεία του νησιού μας, πολιτιστικού αλλά και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για να γνωρίσουν καλύτερα τη Σύρο, το περιβάλλον της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Τέλος, θα γίνει αξιολόγηση της πορείας του σχεδίου αλλά και προγραμματισμός για τα επόμενα στάδια.