“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μετά φόβου… Τράπεζας Θεμάτων προσέλθετε!

  • Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022 - 06:22

Η Τράπεζα Θεμάτων επιστρέφει δριμύτερη και τρομάζει μαθητές και εκπαιδευτικούς! Η εφαρμογή της γίνεται στην Α΄ και Β΄ Λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πλευράς εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Όπως λένε όσοι διαμαρτύρονται, φέτος μπορεί τα σχολεία να μην έκλεισαν καθολικά λόγω πανδημίας, ωστόσο οι απουσίες ήταν συχνό φαινόμενο εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε επίπεδο Κρήτης, είχαμε τον σεισμό της 21ης Σεπτεμβρίου 2021 που κράτησε κλειστές πολλές σχολικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Θεμάτων είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά το 2014 με… μεγάλη αποτυχία! Οι μαθητές που είχαν μείνει μετεξεταστέοι είχαν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με αποτέλεσμα να «σβήσει» από τον χάρτη της εκπαίδευσης. Ακόμα και όσοι βρίσκουν θετικά στοιχεία, υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία χρονιά που δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα συσσωρευμένα.

Η διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, Καπετανάκειου, κ. Κατερίνα Χατζάκη, αναφέρει στην «Π» πως οι εκπαιδευτικοί έχουν αγχωθεί πάρα πολύ λόγω της Τράπεζας Θεμάτων και έχουν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να προετοιμάσουν σωστά τους μαθητές. Ωστόσο, ο κορωνοϊός τους έδεσε τα χέρια. Η ίδια θεωρεί πως ήταν βεβιασμένη φέτος η εφαρμογή της, το Υπουργείο έπρεπε να δείξει περισσότερη κατανόηση γιατί πολλά παιδιά αλλά και εκπαιδευτικοί νοσούσαν και έκαναν μάθημα εξ αποστάσεως.

Δεν είναι σίγουρη ότι το εγχείρημα θα πετύχει και, όπως λέει, δέχεται κλήσεις από γονείς που αγωνιούν.

Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Χάρης Κατσίδης, αναφέρει πως τα σχολεία είναι έτοιμα για την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, σε επίπεδο υποδομών. Ωστόσο, το πρόβλημα αφορά στη φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος σε μια χρονιά που χάθηκαν πολλά μαθήματα λόγω κορωνοϊού, σεισμών αλλά και κακοκαιρίας. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές είναι ανήσυχοι και πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί φέτος.

Η ύλη μπορεί να καλύφθηκε, όχι, όμως, με ουσιαστικό τρόπο, δεν υπήρχε η δυνατότητα εμπέδωσής τα από τα παιδιά.

Θυμάται πως την τελευταία φορά που οι εξετάσεις είχαν γίνει με αυτό το σύστημα, την επόμενη χρονιά που δεν εφαρμόστηκε είχε επικρατήσει ανακούφιση.

«Υπάρχουν θετικά στοιχεία, όμως, πρέπει να εφαρμοστεί με προσοχή και να το επιτρέπουν οι συνθήκες», σχολιάζει.

Το μέλος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ από την Αριστερή Παρέμβαση- Συσπείρωση, κ. Αντιγόνη Τρούλη, αναφέρει πως τα σχολεία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η ύλη καλύφθηκε τύποις και όχι ουσιαστικά. Οι μαθητές παθαίνουν κρίσεις πανικού, διαπιστώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο μέγεθος της ύλης. Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να ζητούν την ακύρωσή της.

Η ταμίας στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, κ. Κασσιανή Λάμψα, αναφέρει πως, εκτός των άλλων, οι οικογένειες επωμίζονται επιπλέον οικονομικά βάρη αφού οι μαθητές κάνουν φροντιστήρια για να μπορέσουν να προετοιμαστούν για την Τράπεζα Θεμάτων.

Τα παιδιά είναι φοβισμένα, έχουν άγχος και αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν την πορεία τους.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί γιατί κλείνει την πόρτα των παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν, ειδικά όσων προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Φοβόμαστε ότι θα έχουμε μαθητές που θα εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί δεν θα τα καταφέρουν», αναφέρει.

Κατερίνα Μυλωνά