1ο Γυμνάσιο Σύρου - Πειραματικό: Λειτουργία ομίλων δημιουργικότητας και καινοτομίας

  • Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022 - 13:33

Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου- Πειραματικό ανακοινώνει τη λειτουργία Ομίλων Δημιουργικότητας και Καινοτομίας κατά το σχολικό έτος 2022-23 και καλεί τους μαθητές/τριες του Σχολείου καθώς και των άλλων σχολικών μονάδων του συγκροτήματος (2ο Γυμνάσιο & 3ο Γυμνάσιο) της νήσου Σύρου να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 07/10/2022 (παράταση) στη σελίδα του Σχολείου ( http://1gym-syrou.kyk.sch.gr/ ). Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 12 του Νόμου (Ν.4692/2020) για τη λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Οι “Εκπαιδευτικοί Όμιλοι” αποτελούν έναν μεταξύ των πολλών σκοπών των ΠΕΙ.Σ. και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών τόσο των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., όσο και των άλλων δημόσιων σχολείων (Κανονισμός λειτουργίας ομίλων αριστείας – 2020).

Η λειτουργία των Ομίλων θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του διδακτικού έτους. Το ωράριο λειτουργίας των ομίλων είναι από 2 έως 4 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως και μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθεί έως 2 Ομίλους. Η επιλογή των μαθητών είναι δυνατόν να γίνεται με δοκιμασίες ανίχνευσης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων ανάμεσα στους μαθητές/τριες ή με τρόπο που ορίζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Στο πλαίσιο των Ομίλων, κάθε εκπαιδευόμενος/η αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, παραδίδουν εργασίες και εκπληρώνουν οποιοδήποτε άλλο έργο που τους αναθέτει κατά τη διάρκεια του έτους ο υπεύθυνος καθηγητής. Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής στον Όμιλο, και εφόσον δεν υπερβαίνουν το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών (8 ή 16 απουσίες ετησίως και σύμφωνα πάντα με το ωράριο λειτουργίας του Ομίλου), λαμβάνουν πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε καθημερινά στα τηλέφωνα του Σχολείου:

22810 82359, 22810 83828

Ομιλοι σχολικου ετους 2022-2023

  1. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ THEATER#ατα

Στο θεατρικό μας εργαστήριο οι μαθητές/τριες θα εργαστούν πάνω στην κίνηση, την αναπνοή, την ορθοφωνία και θα μελετήσουν στοιχεία της ιστορίας του παγκόσμιου θεάτρου, ελληνικού και σύγχρονου. Οι μαθητές/τριες θα παίξουν, θα αυτοσχεδιάσουν και θα ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση.

  1. ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Στον συγκεκριμένο Όμιλο οι μαθητές/τριες θα ασχοληθούν με ιδιαίτερα.. «μαγειρέματα» Χημείας. Βασικός σκοπός του Ομίλου είναι -μέσω της βιωματικής και πρακτικής διδακτικής προσέγγισης- η κατανόηση και η ερμηνεία χημικών φαινομένων καθώς και η περαιτέρω εμβάθυνση στον θαυμαστό κόσμο της χημείας.

  1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚωΝ

Στο φετινό εργαστήριο εικαστικών οι μαθητές/τριες μέσω σύντομων αναφορών σε βασικά έργα τέχνης θα κατανοήσουν τον τρόπο εξέλιξης των τεχνών και των κοινωνιών μέχρι και τη σύγχρονη εποχή με σκοπό τη γνώση στοιχείων για την τέχνη και τον πολιτισμό της κάθε εποχής. Παράλληλα θα αποκτήσουν, θα εξασκήσουν και θα εξελίξουν τις δεξιότητες τους λειτουργώντας οι ίδιοι ως καλλιτέχνες.

  1. ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ 

Η λειτουργία του Ομίλου Ρητορικής, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αποσκοπεί στην καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου καθώς και στην εξοικείωση των μαθητών/τριών με τη χρήση των επιχειρημάτων, που αποτελούν δεξιότητες ζωής απαραίτητες για όλους μας. Οι έφηβοι ρήτορες θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της προφορικής επικοινωνίας και με όλα όσα απαιτούνται για να είναι αποτελεσματική.

  1. ο κοσμος του σινεμα, της τηλεορασης και του διαδικτύου.

Σε αυτόν τον όμιλο oι μαθητές/τριες θα εξερευνήσουν τη μαζική επικοινωνία μέσα από τα μεθοδολογικά εργαλεία των κοινωνικών επιστημών. Μέσα από την μελέτη του οικείου, αλλά και άγνωστου και πολύπλοκου κόσμου των Μέσων μαζικής επικοινωνίας, από τον κινηματογράφο έως τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, oι μαθητές/τριες θα εντοπίσουν την επίδρασή τους στις αντιλήψεις, τις στάσεις, τη συμπεριφορά, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τη ζωή τους.

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Αυτός ο Όμιλος απευθύνεται σε  μαθητές/τριες Γυμνασίου, και κυρίως στην Α’ Γυμνασίου. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ομίλου, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των φορητών συσκευών και τη δημιουργία εφαρμογών για αυτές. Ο βασικός στόχος είναι να έρθουν οι μαθητές/τριες σε επαφή με την έννοια του προβλήματος, τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, την ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης, μιας πολύτιμης δεξιότητας για κάθε σύγχρονο άνθρωπο και φυσικά τη δημιουργία αλγορίθμων.

  1. ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Σύρου – Πειραματικού και στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών/μαθητριών στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι μαθητές/τριες θα έρθουν σε επαφή με κείμενα της αρχαίας ελληνικής αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας με στόχο την εκμάθηση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων της αρχαίας ελληνικής, την απόδοση του αρχαίου κειμένου σε ορθό νεοελληνικό λόγο και την επισήμανση δομών του αρχαίου κειμένου αντίστοιχων με δομές της νέας ελληνικής γλώσσας.